Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Το σκόρδο και άλλες τρεις υπερτροφές.

Τα συστατικά τους ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Και μη νομίζετε ότι πρόκειται για περίεργα ή σπάνια τρόφιμα που θα δυσκολευτούμε να τα βρούμε και να τα καταναλώσουμε. Κατά καιρούς υπάρχουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας: κριθάρι, κεφίρ, σκόρδο, προζύμι. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μάθουμε τι θησαυρούς κρύβουμε στην κουζίνα μας.
ΚΡΙΘΑΡΙ
Αν και αρχαίος καρπός, έχει παραμεληθεί για χρόνια από τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις. Εκτός από τους Κρητικούς (φημίζονται μάλιστα για τη μακροζωία τους), για τους οποίους αποτελεί βασικό αγαθό της τοπικής κουζίνας, οι υπόλοιποι δεν του είχαμε δώσει τη δέουσα σημασία. Σιγά-σιγά, όμως, κερδίζει έδαφος στον χώρο της γαστρονομίας και γίνεται ένας ξεχωριστός γκουρμέ καρπός. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους κόκκους με τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, με ευχάριστη γεύση και πολλαπλή χρησιμότητα. Το κριθάρι δεν είναι απλώς ένα σιτηρό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά είναι πλούσιο και στις δύο κατηγορίες φυτικών ινών, διαλυτές και αδιάλυτες. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στο κριθάρι παρέχουν τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του παχέος εντέρου. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς τα «καλά» βακτήρια μπορούν να παραγκωνίσουν τα βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες στον εντερικό σωλήνα.
Τι κερδίζουμε
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
  • Προστατεύει από τον καρκίνο, επειδή η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες βοηθά στην ταχύτερη διέλευση της τροφής από το πεπτικό σύστημα και επειδή αποτελεί καλή πηγή του αντιοξειδωτικού σεληνίου, που φαίνεται ότι ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Είναι μια καλή πηγή νιασίνης, βιταμίνης του συμπλέγματος Β (B3) με καρδιοπροστατευτική δράση.
  • Παρέχει υψηλές ποσότητες τοκοτριενολών, που αποτελούν τη «σούπερ» μορφή της βιταμίνης Ε, ενώ είναι πλούσιο και σε βιταμίνη C.
  • Μας δίνει λιγνάνες, φυτοχημικά που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Οι γυναίκες που καταναλώνουν λιγνάνες θεωρείται ότι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Παράλληλα, οι λιγνάνες, λειτουργώντας ως φυτοοιστρογόνα, αποτελούν μια εναλλακτική θεραπεία για τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης.
  • Περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου.
  • Έχει σχετιστεί με βελτίωση των συμπτωμάτων σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα).
Tips
  • Το κριθάρι μπορούμε να το αναζητήσουμε και να το καταναλώσουμε σε όλες του τις μορφές: κριθαρένιο ψωμί, παξιμάδι, κριθαροκουλούρα και γενικότερα κρίθινα προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Μουλιάζοντάς το στο νερό για 8 ώρες, μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό νόστιμες σούπες αντικαθιστώντας το ρύζι ή να το βάλουμε στις σαλάτες μας.
ΚΕΦΙΡ
Το κεφίρ (Kee-fer) είναι ένα προβιοτικό ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση. Προέρχεται από τα όρη του Καυκάσου στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Πλέον έχει επανέλθει στο προσκήνιο και φημίζεται για τα οφέλη του στην υγεία. Η μοναδική γεύση του και η σχεδόν μυστικιστική φήμη του ως ελιξήριο μακροζωίας εξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι κάνουν το κεφίρ ποτό της επιλογής τους. Σε αντίθεση με το γιαούρτι, το οποίο δημιουργείται από το γάλα με την προσθήκη ορισμένων βακτηρίων γαλακτικού οξέος, το κεφίρ γίνεται με τον συνδυασμό του γάλακτος με μια δόση «κόκκων κεφίρ», που αποτελούνται από ένα σύνθετο μείγμα μαγιάς και βακτηρίων Lactobacillus. Περιέχει επίσης μοναδικούς πολυσακχαρίτες (σάκχαρα μακράς αλύσου), που ονομάζονται kefiran και μπορεί να είναι υπεύθυνοι για μερικά από τα οφέλη του. Είναι πλήρως ισορροπημένη προβιοτική και αντιοξειδωτική τροφή.
Τι μας προσφέρει
  • Ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο.
  • Εμπεριέχει πλήρη πρωτεΐνη, η οποία έχει ήδη υποστεί μερική πέψη, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται εύκολα από τον οργανισμό.
  • Βιταμίνες Β1, Β12, C, Κ και βιοτίνη. Οι βιταμίνες Β βελτιώνουν τη λειτουργία των οργάνων, του νευρικού συστήματος και ενισχύουν την ανοσία.
  • Περιέχει σημαντικά στελέχη των φιλικών βακτηριδίων και ευεργετικών ζυμών, κυρίως Lactobacillus caucasus, Acetobacter species και Streptococcus. Οι ευεργετικές ζύμες κυριαρχούν και εξολοθρεύουν παθογόνες ζύμες του σώματος. Αποτέλεσμα είναι ότι το σώμα αντιστέκεται καλύτερα σε παθογόνα και εντερικά παράσιτα.
  • Διατηρεί το περιβάλλον του παχέος εντέρου καθαρό και υγιές.
  • Είναι εύπεπτο. Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος. Έτσι είναι ιδανικό για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους. Έχει χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.
  • Είναι ευεργετικό κατά της δυσκοιλιότητας.
  • Συμμετέχει στον έλεγχο της χοληστερίνης και του σακχάρου.
  • Βοηθά στη θεραπεία της κολίτιδας και της διάρροιας.
ΣΚΟΡΔΟ
Θεωρείται ότι είναι μια εξαιρετική υπερτροφή. Η χρήση των ευεργετικών ιδιοτήτων του σκόρδου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, χρησιμοποιούσε το σκόρδο για τη θεραπεία λοιμώξεων και την ελάττωση του πόνου. Ο Παστέρ ήταν ο πρώτος που τεκμηρίωσε την ευρέος φάσματος αντιβακτηριδιακή δραστικότητα του σκόρδου το 1858, γεγονός που του προσέδωσε τον πολυθρύλητο χαρακτηρισμό «πενικιλίνη της φύσης». Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην ουσία αλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητές του είναι πιθανό να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστου χημικής σύστασης και δομής. Οι ιδιότητες του σκόρδου έχουν μελετηθεί εκτενώς σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα, καθώς και σε επιδημιολογικές μελέτες. Ωστόσο, οι ευεργετικές του δράσεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε όλες τις μελέτες.
Οι δράσεις του με μια ματιά
  • Χάρη στα δεκάδες αντιοξειδωτικά βιοφλαβονοειδή και τις μεγάλες ποσότητες σεληνίου και βιταμινών Α και C που περιέχει, το σκόρδο τονώνει την αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού.
  • Ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, φώσφορος, κάλιο και οι βιταμίνες Β1, Β2 και Β6 συγκαταλέγονται στη θρεπτική του αξία.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή της ιντερφερόνης (αντιιική ένωση), η οποία βελτιώνει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων.
  • Τόσο το φρέσκο όσο και το αποξηραμένο σκόρδο έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην ελάττωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου επιβραδύνει τη γήρανση της αορτής και βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητάς της. Έχει, επίσης, αντιθρομβωτική δράση.
  • Άλλο ένα πλεονέκτημα του σκόρδου είναι οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Για να επωφελούμαστε όμως στο μέγιστο βαθμό από αυτές, πρέπει να το καταναλώνουμε φρέσκο.
  • Εικάζεται ότι το σκόρδο έχει αντικαρκινική δράση.
ΠΡΟΖΥΜΙ
Η μέθοδος του προζυμιού ή ξινής ζύμης ή φυσικής ζύμης είναι η αρχαιότερη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για το φούσκωμα του ψωμιού. Το προζύμι αποτελεί μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί είναι των οικογενειών Saccharomyces και Lactobacillus. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως υπάρχουν ευεργετικές ιδιότητες στο προζύμι που αποδίδονται κατά βάση στην περιεκτικότητά του σε μικροοργανισμούς.
Γιατί να προτιμήσουμε ψωμί με προζύμι
  • Οδηγεί σε πολύ πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με το ψωμί με μαγιά. Αυτή η επίδραση κρατάει για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση ψωμιού, σαν φάρμακο που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Βελτιώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη και έτσι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα μπορούν πολύ πιο εύκολα να τρώνε ψωμί με προζύμι.
  • Διασπά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φυτικού οξέος που περιέχεται στο ψωμί ολικής άλεσης και δεν επιτρέπει στον οργανισμό μας να αφομοιώσει κάποια στοιχεία (σίδηρος, μαγνήσιο, ασβέστιο κ.λπ.), με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
  • Επίσης, οι μικροοργανισμοί που ενυπάρχουν στο προζύμι αποτελούν στην ουσία προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Καταναλώνοντας συχνά προβιοτικά (δηλαδή προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια), μπορεί να έχουμε μια σειρά από ευεργετικές δράσεις, όπως: ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού με την αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και με την καταστροφή τοξικών ουσιών, ενδυνάμωση του οργανισμού όσον αφορά την αντίστασή του στις μολύνσεις, βελτίωση στην ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (νόσος του Crohn, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα), καταστολή της δράσης των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων που προστίθενται στα προϊόντα κρέατος και τα οποία στον άνθρωπο μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, που είναι καρκινογόνες.
Μια τροφή χαρακτηρίζεται άτυπα ως «υπερτροφή» όταν σε μικρή ποσότητα καταφέρνει να συγκεντρώνει πλήθος ευεργετικών ουσιών που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο έναν αξιόλογο σύμμαχο της υγείας μας. Το ότι τα superfoods περιέχουν συγκεντρωμένες τόσες ευεργετικές ιδιότητες δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρεφόμαστε μόνο με αυτά, αλλά να συνυπάρχουν στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
Είναι ιδανικό για τις σαλάτες και τα θαλασσινά, αλλά αν επιχειρήσετε να βγάλετε το ξίδι από την κουζίνα σας, θα δείτε ότι οι χρήσεις του θα σας εκπλήξουν.
Αποσμητικό… αυτοκινήτου
Είτε πηγαίνετε είτε επιστρέφετε από διακοπές, ένα είναι σίγουρο, ότι το αυτοκίνητό σας πρέπει να είναι καθ'όλα έτοιμο για τις νέες προκλήσεις. Αφού το πάρετε από το συνεργείο λοιπόν, αφήστε ένα μπουκάλι ξίδι για ένα βράδυ στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας. Την επόμενη μέρα τίποτα δε θα …μυρίζει όπως χτες, καθώς το πάμφθηνο αυτό υγρό θα απορροφήσει όλες τις άσχημες μυρωδιές.
Λαμπερά μαλλιά
Σε αντίθεση με ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε, δεν είναι το χλώριο της πισίνας που «χαλάει» τα μαλλιά σας, αλλά τα υπολείμματα χαλκού, που υπάρχουν στο νερό. Αν δείτε ότι τα μαλλιά σας έχουν…αλλάξει χρώμα, ξεπλύνετε τα με ένα μείγμα από ¼ φλιτζάνι ξίδι μηλίτη και 1 ποτήρι νερό. Το οξικό οξύ διαλύει τα οξείδια του χαλκού, που «πρασινίζουν» τα μαλλιά σας.
Τέρμα τα βρωμερά πόδια
Τα πόδια το καλοκαίρι δεν έχουν και την καλύτερη μυρωδιά, ειδικά με τις θερμοκρασίες στα ύψη και τον ιδρώτα στο …κόκκινο. Η λύση; Ενυδατώστε τα πόδια σας με ξίδι. Για την κακοσμία των ποδιών, κάντε ένα 10λεπτο ποδόλουτρο με ξίδι καθημερινά. Το οξικό οξύ θα σκοτώσει τις οσμές που προκαλούν τα βακτηρίδια. Επιπλέον, για να απαλλαγείτε από «το πόδι του αθλητή», ξεπλύνετε τα πόδια σας σε ένα διάλυμα από ένα μέρος νερό και ένα μέρος ξίδι δύο φορές την ημέρα, πριν βάλετε αντιμυκητιασική κρέμα. Το ξίδι θα βοηθήσει να στεγνώσει η υγρασία στο δέρμα σας, που επιτρέπει την ανάπτυξη του μύκητα και της οσμής.
Για αστραφτερά λευκά
Το λευκό ξίδι είναι μια δοκιμασμένη συνταγή κατά των λεκέδων στα ρούχα. Προσθέστε ένα φλιτζάνι με το ξέβγαλμα για να κρατήσετε τα λευκά σας υφάσματα φωτεινά, να αφαιρέσετε τη συσσώρευση σαπουνιού μέσα στο πλυντήριο και επιπλέον να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές στα ρούχα σας.
Δείξτε τα χέρια σας
Κρατήστε ένα μπουκάλι ξίδι κοντά στο νεροχύτη της κουζίνας σας, γιατί θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο όταν θα θελήσετε να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα χέρια σας, ειδικά αν το μενού περιλαμβάνει μούρα, παντζάρια κ.λπ. Τρίψτε τα χέρια σας με ένα απλό λευκό ξίδι και έπειτα ξεπλύνετε με σαπούνι. Tip: το ξίδι είναι ιδανική «συνταγή» για να γυαλίζετε τα κουζινικά σας σκεύη, όταν έχουν επίμονους λεκέδες και άσχημες μυρωδιές.
Τσιμπήματα από μέδουσες; Ξίδι
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, ότι το οξικό οξύ στο ξίδι μπορεί να αντισταθμίσει το τσούξιμο και τον πόνο που προκαλεί το δηλητήριο από τις μέδουσες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό της Αυστραλίας, ανέφερε μάλιστα ότι αν ρίξετε ξίδι στο δέρμα σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, θα αποτρέψετε την επιπλέον απελευθέρωση του δηλητηρίου. Βέβαια, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ζεστό νερό είναι πιο αποτελεσματική θεραπεία, το ξίδι είναι μία καλή εναλλακτική. Tip: το ξίδι ενδείκνυται και για να απαλύνει τον κνησμό μετά από τσίμπημα κουνουπιού.
Για φυσική εξόντωση των ζιζανίων
Πολλά καταστήματα πουλούν οξικό οξύ, το κύριο συστατικό του ξιδιού δηλαδή, ως «δολοφόνο» των απανταχού ζιζανίων, που κατακλύζουν τους κήπους. Αν θέλετε μία μη τοξική και σπιτική λύση, η απάντηση είναι το ξίδι, φυσικά. Ανακατέψτε αδιάλυτο ξίδι με ένα ή δύο κομμάτια από απορρυπαντικό πιάτων και ψεκάστε στις ρίζες και τα φύλλα των φυτών σας για να εξαφανίσετε τα ζιζάνια. Επαναλάβετε εάν χρειαστεί, αλλά πριν κάνετε οτιδήποτε, καλό θα ήταν πρώτα να ρωτήσετε έναν ειδικό γεωπόνο για να είστε σίγουροι.
Πηγή clickatlife.gr

Mέλι: Η υπερτροφή που βοηθά και στο αδυνάτισμα.

Μια από τις τροφές που συγκεντρώνει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των θρεπτικών συστατικών του, είναι το μέλι. Το μέλι είναι μια φυσική γλυκαντική τροφή που παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και κυτταροπροστατευτική δράση.
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα πως το μέλι έχει αντισηπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Σε περίπτωση που βρεθούν μικρόβια μέσα σ' αυτό εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αφυδατώνονται εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ικανότητας του μελιού. Την ιδιότητα αυτή γνώριζαν οι Αρχαίοι Έλληνες που το χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν τους νεκρούς τους. Αναφέρεται δε πως η σoρός του Μεγάλου Αλέξανδρου ταριχεύτηκε με αυτό τον τρόπο.
Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπεστημίου Αθηνών, από τις αναλύσεις 49 διαφορετικών τύπων μελιού από την Ελλάδα, έδειξε πως η αντιμικροβιακή δράση τους είναι σημαντική έναντι πρότυπων βακτηριακών στελεχών τόσο της στοματικής κοιλότητας, όσο και ανθροπογόνων βακτηρίων.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού δεν σταματούν εδώ. Περιέχει φλαβονοειδή που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το σίδηρο, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, δημιουργώντας μια προστατευτική ασπίδα για το γενετικό μας υλικό.
Επίσης, το μέλι περιέχει πρεβιοτικά συστατικά (κυρίως φρουκτολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Αν δηλαδή είμαστε σε μια στρεσογόνο φάση της ζωής μας, ή καπνίζουμε πολύ, ή έχουμε περάσει μια φάση με συνεχείς διάρροιες, το μέλι αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για την επαναφορά της ισορροπίας του γαστρεντερικού συστήματος.
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχονται οι διαιτολόγοι είναι αν μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Και η απάντηση κατά γενική ομολογία είναι, φυσικά, ναι. Το μέλι αποδίδει περίπου 4 kcal ανά γραμμάριο, πολύ λιγότερες δηλαδή από άλλο αντίστοιχο λιπαρό γλυκό όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, που αποδίδει περίπου 9 kcal ανά γραμμάριο λίπους που περιέχει.
Συνεπώς, θα ήταν συστηνόμενη λύση η αντικατάσταση λιπαρών σνακς στο διαιτολόγιό μας (κρουασάν, σοκολάτες κα) με ένα γιαούρτι με μέλι, για παράδειγμα. Και λιγότερες θερμίδες παίρνουμε, και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ικανοποιούμε το αίσθημα της ευχαρίστησης που αποζητούμε από ένα τρόφιμο.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων από τα κέντρα «Δήμητρα» Βόλου και Αλμυρού

Δύο τριήμερες εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων πρόκειται να πραγματοποιήσει ο ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» στο νομό Μαγνησίας.
Οι εκπαιδεύσεις θα διαρκέσουν τρεις ημέρες η κάθε μία, από τις 09:00 έως τις 14:00. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” Βόλου (περιοχή Φυτόκου, πρώην ΚΕΓΕ) από τις 7 έως τις 9 Αυγούστου 2013 και η δεύτερη στο κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” Αλμυρού από τις 12 έως τις 14 Αυγούστου 2013.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα με θέμα “Σύγχρονη Μελισσοκομία” στην Τσαγκαράδα, στις 08 Αυγούστου 2013 στις 17:00 μ.μ. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, το Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας.
Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να αποστείλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο ogeekad@otenet.gr ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 2422021473.

Τροφές για υγιή οστά

Το ασβέστιο είναι αναγκαίο για υγιή οστά και δόντια, ενώ η βιταμίνη D βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη των οστών. Δείτε 11 τροφές που συμβάλλουν σε υγιή και δυνατά οστά.Όσον αφορά στην ανάπτυξη γερών οστών, υπάρχουν δύο βασικά θρεπτικά συστατικά: το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Το ασβέστιο υποστηρίζει τα οστά και τα δόντια μας, ενώ η βιταμίνη D βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη των οστών.Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν είμαστε μικροί, αλλά χρησιμεύουν και αργότερα. Για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από εύθραυστα οστά, η αφθονία ασβεστίου και βιταμίνης D, μπορεί να επιβραδύνει την ασθένεια και να αποτρέψει τα κατάγματα.
Οι ενήλικες μέχρι την ηλικία των 50, θα πρέπει να λαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου και 200 διεθνείς μονάδες (IUs) βιταμίνης D την ημέρα. Οι ενήλικες άνω των 50 ετών, πρέπει να λαμβάνουν 1.200 mg ασβεστίου και 400 έως 600 IU βιταμίνης D.
Για να προσλάβετε κι εσείς αυτές τις σημαντικές, θρεπτικές ουσίες, βάλτε στο τραπέζι σας τα παρακάτω 11 τρόφιμα που συμβάλλουν στα υγιή οστά.
Γιαούρτι
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τη βιταμίνη D, μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, αλλά ορισμένα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Ένα φλιτζάνι γιαούρτι είναι ένας νόστιμος και δροσιστικός… τρόπος για να λάβετε το ασβέστιο που χρειάζεστε καθημερινά. Προτιμήστε αυτά που έχουν λίγα λιπαρά και βιταμίνη D.
Γάλα
Υπάρχει λόγος που το γάλα θεωρείται τόσο σημαντικό για το ασβέστιο. Μόλις 220 γρ. αποβουτυρωμένου γάλατος, έχουν 90 θερμίδες και παρέχουν το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου. Επιλέξτε ένα γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D για να διπλασιάσετε τα οφέλη. Αν δε σας αρέσει να το πίνετε σκέτο, προσθέστε το σε smoothie ή σάλτσες.
Τυρί
Επειδή το τυρί είναι γεμάτο ασβέστιο, δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες (το να παχύνουμε δε θα βοηθήσει τις αρθρώσεις μας!). Μόλις 28 γρ. τυρί τσένταρ, περιέχει περισσότερο από το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειαζόμαστε, γι’ αυτό καλό είναι να το απολαμβάνουμε με μέτρο. Τα περισσότερα τυριά περιέχουν επίσης μικρή ποσότητα βιταμίνης D, που όμως δεν αρκεί για τις ημερήσιες ανάγκες μας.
Σαρδέλες
Αυτά τα μικροσκοπικά ψάρια, έχουν εκπληκτικά υψηλά επίπεδα, τόσο βιταμίνης D, όσο και ασβεστίου. Είναι επίσης πολύ νόστιμες και μπορούν να συνδυαστούν με ζυμαρικά και σαλάτες.
Αυγά
Αν και τα αυγά περιέχουν μόνο το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D, είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για ενισχύσετε τον οργανισμό σας. Η βιταμίνη D βρίσκεται στον κρόκο τους.
Σολομός
Ο σολομός είναι γνωστός για την αφθονία του στα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ επίσης 85 γρ. σολομού περιέχουν πάνω από 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D. Έτσι ωφελείτε και την καρδιά και τα οστά σας.
Σπανάκι
Αν δεν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σπανάκι είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι περιέχει σχεδόν το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, καθώς και φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη Α.
Ενισχυμένα δημητριακά
Ορισμένα δημητριακά περιέχουν έως και το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D. Αν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε σολομό ή να βγείτε έξω στον ήλιο, τα δημητριακά ίσως είναι ένας νόστιμος τρόπος να λάβετε την απαραίτητη βιταμίνη D
Τόνος
Ο τόνος, ένα ακόμη λιπαρό ψάρι, αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης D. Τα 85 γρ. τόνου σε κονσέρβα, περιέχουν 154 IU, ή περίπου το 39% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης D. Δοκιμάστε τον στις σαλάτες ή σε σάντουιτς.
Σέσκουλα
Όπως και το σπανάκι, αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι γεμάτα ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σέσκουλα, περιέχει περισσότερο από 25% των ημερήσιων αναγκών ασβεστίου.
Χυμός πορτοκαλιού
Ένα ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, δεν έχει ασβέστιο ή βιταμίνη D, αλλά είναι συχνά εμπλουτισμένο με αυτές τις θρεπτικές ουσίες. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι το ασκορβικό οξύ στον χυμό πορτοκαλιού, μπορεί να βοηθήσει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Δυναμική παρουσία στην αγορά κάνουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες

Δυναμική παρουσία στην αγορά κάνουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες 

Δυναμική παρουσία στην αγορά κάνουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες Στροφή στις μικρές ζυθοποιίες κάνουν πολλοί Έλληνες καταναλωτές τα τελευταία χρόνια. Με κάποια μικρή επιβάρυνση στην τιμή, γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την παραγωγή των μεγάλων βιομηχανιών, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει ένα πολύ καλής ποιότητας προϊόν. Οι περισσότεροι από τους ζυθοποιούς δηλώνουν ότι θα ήθελαν να υπήρχαν ελληνικά βυνοποιία, ώστε να μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν βύνη από ελληνικό κριθάρι. «Τα δύο ζυθοποιία που έχουμε στην Ελλάδα ανήκουν στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και δεν έχουμε εμείς πρόσβαση σε αυτά», δηλώνει ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιία Κυκλάδων. Μπορεί όμως να μην παράγονται από ελληνικό κριθάρι αλλά κάποιες περιέχουν μέλι από την Σαντορίνη ή μέλι ανθέων, κίτρο από τη Νάξο και άλλα τοπικά προϊόντα.

Οι κυριότερες ελληνικές μικροζυθοποιίες είναι:

Νήσος: Η μπύρα ΝΗΣΟΣ γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου, κατοικεί στις Κυκλάδες, αρμενίζει στο Αιγαίο. Μπύρα με χαρακτήρα, δημιουργήθηκε για να είναι σε πλήρη αρμονία με την κυκλαδίτικη γαστρονομία και για να προσφέρει ευχαρίστηση σε ένα μεγάλο εύρος ουρανίσκων. Συνοδεύει ιδανικά, ψάρι, θαλασσινά, ψητά σχάρας, κοτόπουλο. Παράγεται από τη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων. Αν και το ζυθοποιίο κατασκευάστηκε το 2012, η μπύρα βγήκε στην ελληνική αγορά από το Πάσχα του 2013. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και η προσφορά μας δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Ζυθοποιούμε με 100% φυσικό τρόπο», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Κουρής ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Volkan: η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μπύρας βασίζεται στα τρία βασικά της συστατικά: μέλι από την Σαντορίνη, κίτρο από τη Νάξου και φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας. Αυτή τη στιγμή η μπύρα παράγεται σε ζυθοποιίο στο Άργος αλλά θέλει να κατασκευάσει ζυθοποιίο στη Σαντορίνι. Την βρίσκουμε σε Black Wheat Lager με ανοιξιάτικη γεύση παρά το μαύρο της χρώμα, και σε Blonde Pilsner με χρυσαφένιο, διάφανο χρώμα και αρώματα από κίτρινες βανίλιες και τόνους από λυκίσμο, μέλι και πιπερόριζα. Ιδιοκτήτης είναι ο εφοπλιστής κ. Σπύρος Νομικός που έχει μεγάλη οικολογική ευαισθησία. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της εταιρείας κ. Παύλος Κοτσίδης «η μπύρα βγήκε στην αγορά το 2012. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια. Ήδη κάνουμε εξαγωγές σε Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Τσεχία, Πολωνία, Ολλανδία και Βέλγιο. Επίσης θέλουμε να κατασκευάσουμε ζυθοποιίο στη Σαντορίνη, που όμως θα έχει μικρό οικολογικό αποτύπωμα. Η μπύρα βραβεύτηκε σαν το πιο καινοτόμο προϊόν του κόσμου το 2013, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Τσεχίας, επειδή το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της φιλτράρεται από ηφαιστειακή πέτρα (βασάλτη) της Σαντορίνης. Επίσης επειδή χρησιμοποιούμε μέλι και κίτρο που το παίρνουμε από τα φύλλα μέσα από απόσταξη».

Septem: Στα λατινικά septem σημαίνει επτά, αριθμός που αποτέλεσε πηγή έμπνευση για τους δημιουργούς της, που αποφάσισαν τον Ιούνιο του 2009 στην Εύβοια, να δώσουν σε κάθε τύπο μπύρας το όνομα μιας διαφορετικής ημέρας. Έτσι η Septem Μικροζυθοποιία διαθέτει την χρυσαφένια pilsner Monday, την αρωματική Pale Ale Friday, την Sunday που είναι Premium μπύρα διπλής ζύμωσης από μέλι ανθέων, την Thursday που ανήκει στην κατηγορία των Irish Red Ale και την μαύρη μπύρα Septem Seasonal Winter Porter. Επίσης παράγει τη Mary Rose που κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στον διαγωνισμό Brussels Beer Challenge και το Αργυρό Μετάλλιο στο International Beer Challenge του Λονδίνου στην κατηγορία red ales.

Yellow/Red/Crazy Donkey: Μπύρες που είναι αποτέλεσμα προσπάθειας του πάντα πρωτοπόρου οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου από τη Γαία Οινοποιητική. H ξανθή Yellow Donkey φτιάχνεται με λυκίσκο από Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Σλοβακία και έχει μια ελαφρά καπνιστή πικράδα. Η Red Donkey με λυκίσκο από τη Σλοβενία και τη Νέα Ζηλανδία, βύνη Γερμανίας και καβουρντισμένο άρωμα που εμφιαλώνεται σε μπουκάλι σαμπάνια. Και τέλος η Crazy Donkey, που περιλαμβάνει όλους τους πρώτους πειραματισμούς και είναι η πρώτη καθαρόαιμη India Pale Ale στην Ελλάδα, πολύ πιο πικρή, με μούστο από ασύρτικο κρασί και λυκίσκο από τη Νέα Ζηλανδία. Σημειωτέον, όλες οι μπύρες είναι αφιλτράριστες, απαστερίωτες και δεν περιέχουν συντηρητικά.

Craft: H Craft είναι η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιϊα που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και παράγει μπύρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής. Σε αυτήν οφείλεται η εισαγωγή στην Ελλάδα του θεσμού της παραγωγής ποιοτικής μπύρας σε μικρή κλίμακα. Η Athens Lager είναι βαθύχρωμη και χρυσωπή με πολύμορφη αρωματική προσωπικότητα και γλυκό γευστικό προφίλ. Η Black Lager έχει εντυπωσιακά σκούρο καφέ χρώμα, σύνθετο άρωμα και πιπεράτη γεύση. Χάλκινο χρώμα έχει η Smoked Lager και ευχάριστο άρωμα καπνιστής βύνης, Η Red Ale έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, ελαφριά καραμελένια γεύση και πλούσιο σώμα οκτώ διαφορετικών τύπων βύνης. Πορτοκαλόχρωμη και θολή λόγω του ότι είναι αφιλτράριστη είναι η Weiss και έχει χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα με ειδική μαγιά Hefe Weizen και γευστικό υπόστρωμα δημητριακών λόγω της βύνης σιταριού. Η Pilsner είναι ξανθιά κλασική pilsner με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου.

Ζέος: H ζυθοποιία από το Άργος βγάζει μια βαθύχρωμη και χρυσωπή μπύρα με ένταση στην γεύση και ιδιαίτερα πυκνό άρωμα λυκίσκου με συνοδεία φρούτων. Ακόμη η ίδια εταιρεία ZEOS Brewing Company βγάζει και τη Μακεδονική Συνταγή, μια μπύρα που έχει σκουρόχρωμα ξανθό χρώμα και άρωμα κίτρου.

Κρητική Ζυθοποιία: Χάρμα είναι η πρώτη χανιώτικη μπύρα από την Κρητική Ζυθοποιία που δημιουργήθηκε το 2007 και παράγει μια ξανθιά και μια μαύρη μπύρα, που διατίθενται αφιλτράριστες και απαστερίωτες, χωρίς καμία επεξεργασία, θερμική ή χημική και χωρίς πρόσθετα.

Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία: H Royal Ionian είναι η μπύρα από την Κέρκυρα. Μυρίζει μαγιά χωρίς να λείπει όμως η φρουτώδης αίσθηση και η λεμονάτη γεύση. H Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει και τις Real Ale Bitter, Ionian Epos και Real Ale Special.

Ζυθοποιία Ρόδου: Η Magnus beer και η Knights beer of Rhodes είναι οι δύο επιλογές της. Οι συγκεκριμένες μπίρες φτάνουν σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

ΝΕΔΑ: Μια Μπύρα που ξεκίνησε να παράγεται το 2009 στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας και κατά την μυθολογία ήταν η θεότητα των νερών.

Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία: Η μικροζυθοποιία της Κρήτης παράγει βιολογικές μπύρες δύο ειδών: μια πλούσια ξανθιά, θολή, με έντονο άρωμα και γενναιόδωρους τόνους μαγιάς και πικάντικων μπαχαρικών και μια μαύρη σκουρόχρωμη τύπου dunkel που μοσχοβολάει καραμελωμένα μαύρα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Πειραϊκή Μικροζυθοποιία: Ο φαρμακοποιός Αλέξανδρος Κουμάντος, λάτρης της καλής και γευστικής μπύρας, δημιούργησε το 2005 ένα μικρό ζυθοποιείο με έδρα τη Δραπετσώνα, στον Πειραιά και άρχισε να παράγει βιολογική και φρέσκια μπύρα με την παραδοσιακή μέθοδο και τα πιο σύγχρονα μέσα. Σήμερα η Πειραϊκή προσφέρει τρεις γευστικές ποικιλίες μπύρας - προσαρμοσμένες στην ελληνική γευστική ταυτότητα - για να απολαύσετε: pale ale, pils, lager.