Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Απέρριψε τις χημειοθεραπείες, νίκησε τον καρκίνο!

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Evita Rmparte διαγνώστηκε με έναν σοβαρό τύπο καρκίνου των ωοθηκών μετά από επίσκεψη στο γιατρό στον οποίο πήγε διότι αισθανόταν σταθερό πόνο στη περιοχή. Της είπε ότι η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και η χειρουργική επέμβαση ήταν οι μόνες επιλογές της για να ανακάμψει αλλά εκείνη δεν πείστηκε. Εξάλλου, είχε ζήσει όλη της τη ζωή μέσα τη μιζέρια καταλήγοντας να είναι παχύσαρκη και δυστυχισμένη.
Αντ’ αυτού, η Evita επέλεξε να επικεντρωθεί στη διατροφή και τον τρόπο ζωής της. Όπως λέει εξάλλου, αυτό ήταν τελικά που την έσωσε από τον καρκίνο. Επισκέφθηκε μια εναλλακτικό γιατρό και ξεκίνησε την περίφημα δίαιτα τύπου Gerson με φυσικούς χυμούς. Αλλάζοντας ριζικά τη διατροφή της από τις συνηθισμένες επεξεργασμένες τροφές όπως πίτσες, ντόνατς κ.α. σε φρέσκους φυσικούς σπιτικούς χυμούς, άρχισε να συνειδητοποιεί πως είναι να αισθάνεται κανείς υγιής και χαρούμενος.
Η Evita λέει ακόμη πως η κατανάλωση φυσικών χυμών της επέτρεψε να αποβάλλει περί τις 16 πέτρες από τη χοληδόχο κύστη της. Οι πέτρες της χοληδόχου κύστης είναι μάζες από τοξικά υλικά που κατακάθονται στο σώμα σας και πολλές φορές η σύγχρονη ιατρική προτείνει ως μοναδική λύση την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης από το σώμα σας. Τελικά ο καινούργιος τρόπος ζωής της Evita την οδήγησε να ανακαλύψει μια εντελώς καινούργια οπτική της ζωής γεμάτη ομορφιά την οποία δεν είχε γνωρίσει ποτέ μέχρι τότε. Έχασε πολλά κιλά, η επιδερμίδα της ανανεώθηκε και αισθανόταν πιο καλά από ποτέ. Και φυσικά ο καρκίνος δεν υπήρχε πια!
Δείτε στο βίντεο τη μαρτυρία της...

Διώξτε τα ενοχλητικά συμπτώματα και αναζωογονήστε την τρίχα


Διώξτε τα ενοχλητικά συμπτώματα και αναζωογονήστε την τρίχα

Εάν ψάχνετε σπιτικές θεραπείες για τα ξηρά μαλλιά που σας ταλαιπωρούν, παρακάτω θα βρείτε μερικές συνταγές για να διώξετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της ξηρότητας.

Μαγειρική σόδα: Η καλύτερη λύση για την καταπολέμηση της φαγούρας λόγω των ξηρών μαλλιών σας. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με το νερό.

Για καλύτερα αποτελέσματα, τρίψτε πρώτα το κεφάλι σας με λίγο ελαιόλαδο και μετά απλώστε τη μαγειρική σόδα με το νερό. Αφήστε το μείγμα για 10-15 λεπτά και μετά ξεβγάλτε με χλιαρό νερό.

Μπανάνα και αβοκάντο: Αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για τα ξηρά μαλλιά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μαλακτικό. Η ξηρή τρίχα θα αναζωογονηθεί με τις θρεπτικές και ενυδατικές ιδιότητες των φρούτων.

Απλά αναμείξτε 2 μπανάνες και 1 αβοκάντο και χτυπήστε τα στο μπλέντερ. Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας και αφήστε το για 30 λεπτά. Μετά ξεβγάλτε σχολαστικά με χλιαρό νερό.

Χυμός λεμονιού: Αποβάλετε τη φαγούρα από τα ξηρά μαλλιά με χυμό λεμονιού. Απλώστε 2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού και κάντε μασάζ για να απλωθεί σε όλο το κεφάλι σας.

Μετά, σε ένα ποτήρι νερό ρίξτε 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού και απλώστε το στα μαλλιά σας.

Εάν έχετε πληγές στο κεφάλι σας, καλό θα είναι να αποφύγετε αυτή τη θεραπεία, γιατί θα σας τσούζει πολύ.

Τα αντιοξειδωτικά της φύσης για υγεία και ευεξία.

Τα αντιοξειδωτικά της φύσης για υγεία και ευεξία

Έχετε φάει πολύ τον τελευταίο καιρό και έχετε παχύνει; Έχετε προσπαθήσει πολλές δίαιτες αλλά καμία δεν σας βοηθάει;

Μην ανησυχείτε, παρακάτω βρίσκονται όλες οι απαραίτητες τροφές που χρειάζεστε για μια σωστή αποτοξίνωση...

Μούρα: Εμπλουτισμένα με όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά για να αποβάλετε τις τοξίνες.

Τζίντερ: Αυτό το μπαχαρικό είναι ό,τι χρειάζεστε! Είναι χωνευτικό και βοηθάει στη σωστή κυκλοφορία.

Λεμόνι: Έχει αρκετά αντιοξειδωτικά τα οποία ενεργοποιούν τα ένζυμα που εξουδετερώνουν τις τοξίνες.

Μάνγκο: Μόνο ένα μπολ με καθαρισμένα μάνγκο, σας προσφέρει τα ¾ της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Ένα τέλειο αντιοξειδωτικό.

Πορτοκάλι: Όπως και το λεμόνι, τα αντιοξειδωτικά του ενεργοποιούν τα ένζυμα που εξουδετερώνουν τις τοξίνες.

Μαϊντανός: Ένα φυσικό διουρητικό, το οποίο εξουδετερώνει τις τοξίνες.

Ρόδι: Ο χυμός του ροδιού περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία αποβάλουν τις τοξίνες και αποτρέπουν διάφορες μορφές καρκίνου.

Εάν λοιπόν το έχετε παρακάνει, βάλτε τα παραπάνω στη διατροφή σας και νιώστε ξανά υγιείς και σε φόρμα.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

«Ετοιμοθάνατος» νίκησε τον καρκίνο με σιταρόχορτο!

 
Όταν οι γιατροί είπαν στον 74χρονο Danny McDonald Dunaff από την Ιρλανδία ότι είχε μια πολύ σοβαρής μορφής καρκίνο του στομάχου που θα μπορούσε να τον σκοτώσει μέσα σε τρεις μήνες, εκείνος αποφάσισε να αγνοήσει τις συμβουλές τους, να υποβληθεί σε τοξικές χημειοθεραπείες, και να προσεγγίσει το πρόβλημά του διαμέσου της διατροφής. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ντάνι τα πάει θαυμάσια χάρη στην καθημερινή κατανάλωση χυμού σιταρόχορτου, μια θρεπτική υπερτροφή που έχει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία.
Σύμφωνα με την Sunday World, o Ντάνι έλαβε γνώση της κατάστασής του όταν βρέθηκε σε κρίση έλκους. Αφού έσπευσε στο νοσοκομείο από την αγροικία στην οποία ζει, οι γιατροί αγωνίζονταν να σταματήσουν την εσωτερική του αιμορραγία ώσπου διαπίστωσαν ότι είχε προσβληθεί από μια σοβαρή μορφή καρκίνου του στομάχου που είχε εξαπλωθεί σε όλο το σώμα του. Τον προειδοποίησαν ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί από αυτό, κατά τη γνώμη τους, ήταν να υποβληθεί σε συμβατική χημειοθεραπεία.
Ο Ντάνι όμως αποφάσισε να ερευνήσει κι άλλους τρόπους θεραπείας. Αργότερα ανακοίνωσε στους θεράποντες γιατρούς του, προς απογοήτευσή τους, ότι θα ακολουθήσει μια σπιτική θεραπεία που περιλαμβάνει σιταρόχορτο. Οι γιατροί τον προειδοποίησαν ότι θα «πέθαινε σε λίγες εβδομάδες» εάν δεν ακολουθούσε τη συμβουλή τους αλλά ο Ντάνι ήταν αποφασισμένος. «Είπα στους γιατρούς ότι δεν ήμουν έτοιμος να υποβληθώ στην θεραπεία που μου είχαν προτείνει» και όπως αποκάλυψε στην Sunday World «Ήξερα ότι αυτή η θεραπεία θα με σκότωνε».
Όμως η απόφαση αυτή του Ντάνι δεν ήταν βεβιασμένη. Ο Ντάνι είχε ακούσει από έναν φίλο του για τις καταπληκτικές θεραπευτικές ικανότητες του σιταρόχορτου. Με την πάροδο του χρόνου, ο Ντάνι είχε πειστεί ότι το σιταρόχορτο μπορεί να θεραπεύσει πληθώρα ασθενειών περιλαμβανομένου του καρκίνου. Έτσι αποφάσισε να καλλιεργήσει σιταρόχορτο στο αγρόκτημά του.
«Δεν ήξερα τι να περιμένω αλλά ήμουν αποφασισμένος να το δοκιμάσω» θυμάται ο Ντάνι. «Εντός επτά ημερών η αίσθηση καύσου που είχα στο πλευρό μου είχε φύγει και είχα αρχίσει να αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Σταμάτησα να παίρνω τα χάπια που μου είχαν συνταγογραφηθεί και δεν πήρα ούτε ένα από τότε. Ένα μήνα αργότερα, ο πόνος είχε εξαλειφθεί πλήρως και ήξερα ότι θεραπευόμουν. Το σιταρόχορτο έκανε τη δουλειά του.»
Ο Ντάνι όχι μόνο ήταν σε θέση να διακόψει την αγωγή των συνθετικών φαρμάκων που του είχαν συνταγογραφηθεί, αλλά κέρδισε και όλο το βάρος που είχε χάσει λόγω της χρήσης τους για την ασθένειά του. Ξεκίνησε με μία ουγγιά (περίπου 30 γρ.) σιταρόχορτου τη μέρα και σταδιακά έφτασε τις 7 ουγγιές (περίπου 200 γρ.). Ο Ντάνι θεράπευσε αποτελεσματικά τον καρκίνο του και αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη της θαυματουργής αναγεννητικής δύναμης του σιταρόχορτου.
«Ξέρω ότι πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι το σιταρόχορτο δεν έχει την ικανότητα να σκοτώσει τον καρκίνο, αλλά εγώ είμαι μια ζωντανή απόδειξη ότι το κάνει», προσθέτει. «Κι αν και πολλοί γιατροί δεν θα το παραδεχτούν δημοσίως, σταδιακά πείθονται για τα οφέλη του σιταρόχορτου. Οι άνθρωποι με ρωτούν πως τα κατάφερα και εγώ τους λέω μόνο μια λέξη: σιταρόχορτο».



Σιταρόχορτο, η Αμβροσία των Θεών

Σιταρόχορτο, η Αμβροσία των Θεών


Το σιταρόχορτο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάρα πολύ διάσημο για τις εξαιρετικές ευεργετικές του ιδίότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι πολύ απλό στην παρασκευή του και εξαιρετικά φθηνό.
Το σιταρόχορτο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάρα πολύ διάσημο για τις εξαιρετικές ευεργετικές του ιίότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε παρακάτω τι κάνει.
Είναι το μοναδικό προϊόν που γνωρίζει ο άνθρωπος που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον οργανισμό μας από βαριά μέταλλα, νεκρά κύτταρα, νεκρές μεμβράνες και τοξίνες που συσσωρεύονται στους πόρους του παχέος εντέρου για χρόνια.
Αποτοξινώνοντας και τρέφοντας τον οργανισμό μας συγχρόνως επέρχεται η εξισορρόπηση της υγείας μας.


35ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΟΧΟΡΤΟΥ (ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗ)

1) Η χλωροφύλλη είναι αντιβακτηριακή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά και εξωτερικά για θεραπεία.
2) Ο Δρ. Jenssen M.D. είπε μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να αφομοιωθεί ο χυμός χλωροφύλλης από τον ανθρώπινο οργανισμό και ότι αυτό γίνεται χωρίς κόπο.
3) Η χλωροφύλλη από σιταρόχορτο αναπλάθει το αίμα.Έρευνες σε πειραματόζωα με αναιμία έδειξαν μετά τη χρήση χλωροφύλλης ότι ο αιματοκρίτης επέστρεψε στα φυσιολογικά όρια μέσα σε 4 – 5 ημέρες.
4) Αγρότες τάισαν ανίκανα βόδια κα αγελάδες με σιταρόχορτο και επανέκτησαν την γονιμότητα τους. Το περιεχόμενο υψηλής ποσότητας μαγνησίου στη χλωροφύλλη χτίζει ένζυμα και αναπλάθει τις σεξουαλικές ορμόνες, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει στον ανθρώπινο οργανισμό.
5) Χλωροφύλλη μπορεί να εξαχθεί ατό πολλά φυτά, η χλωροφύλλη όμως από σιταρόχορτο είναι ανώτερη διότι είναι η μόνη που περιέχει πάνω απο 100 στοιχεία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και είναι μη τοξική σε οποιαδήποτε ποσότητα σε σύγκριση με τη χλωροφύλλη από φύλλα πολλών δέντρων όπως π.χ. φύλλο ελιάς, ελάτου, πορτοκαλιάς. Είναι αξιοσημείωτο οτι και τα ζώα δεν τρώνε αυτά τα φύλλα λόγω πιθανής τοξικότητας.
6) Το σιταρόχορτο συντηρεί επιτυχώς όλα τα φυτοφάγα ζώα στον πλανήτη για αιώνες.
7) Η Δρ. Γουιγκμορ βοηθούσε κόσμο να θεραπευτεί από χρόνιες και ορατές ασθένειες χρησιμοποιώντας σιταρόχορτο εδώ και 30 χρόνια
8) Ο χυμός χλωροφύλλης αναπλάθε τους ιστούς.
9) Είναι ο ανώτερος αποτοξινωτικός παράγοντας που γνωρίζει ο άνθρωπος σε σύγκριση με άλλους χυμού πράσινων λαχανικών ή καρότου. Ο Δρ. ΤΗΟΜΑS, συνεργάτης της Δρ. Γουίγκμορ, έδειξε ότι 7 κιλά φρέσκου σιταροχορτου ισοδυναμεί με 170 κιλά από τα καλύτερα Φρέσκα λαχανικά όπως καρότο, μαρούλι, σέλινο κ.λ.π.
10) Το σιταρόχορτο περιέχει οξυγόνο όπως όλα τα φυτά που περιέχουν χλωροφύλλη. Και όπως είναι γνωστό ο εγκέφαλος και τα αγγεία λειτουργουν στο μάξιμουμ μέσα σ’ ένα περιβάλλον υψηλό σε οξυγόνο.
11) Η χλωροφύλλη σιταροχορτου εξουδετερώνει τοξίνες που βρίσκονται μέσα στον οργανισμό μας.
12) Καταπολεμά τους όγκους
13) Βελτιώνει το ζάχαρο στο αίμα μας (διαβήτη) ειδικά όταν συνδυάζεται με ωμές “ζωντανές τροφές”
14) Στο περιοδικό American Surgeons Journal ο Δρ,Benjamin Cluskin συνιστά χλωροφύλλη για κακοσμία σώματος, μολύνσεις, πληγές,χρόνια ιγμορίτιδα, φλεβίτιδες και κολπικές μολύνσεις, επίσης εξαφανίζει αιμορροΐδες
15) Λειτουργεί σαν καθαρτικό, επίσης χρησιμοποιείται και σαν αποσμητικό
16) Μόνο μιά μικρή ποσότητα στον ανθρώπινο οργανισμό,προλαμβάνει και διατηρεί υγιή δόντια
17) Κρατώντας το χυμό σιταρόχορτου για 6 λεπτά στο στόμα σταματάει τον πονόδοντο, απορροφά τις τοξίνες και συσφίγγει τα χαλαρά ούλα
18) Γαργάρα για ερεθισμένες αμυγδαλές,
19) Εξαλείφει την πυορία, Πολτός σιταρόχορτου μαζί με το χυμό του στην πάσχουσα
περιοχή ή το μασάμε και φτύνουν τον πολτό.
20) Πίνουμε σιταρόχορτο για δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση και έκζεμα.
21) Προλαμβάνει το άσπρισμα των μαλλιών και επαναφέρει το φυσικό
χρώμα ειδικά όταν οι συνδιάζεται με “ζωντανές τροφές*»
22) Μπορεί και κάποιος να νοιώσει άμεση ενέργεια,αντοχή και την αίσθηση της ευφορίας.
23) Βελτιώνει την πέψη
24) Μοναδικό για αιματολογικές παθήσεις όλων των ειδών λίγο της υψηλής περιεκτικότητας σε ένζυμα ειδικά όταν συνοδεύεται από ωμή ζωντανή διατροφή
25) Τέλειο για καθαρισμό δέρματος, απορροφάται από το δέρμα και το τρέφει. Στο μπάνιο ρίχνουμε στο σώμα μας φρέσκια χλωροφυλλη για15-20 λεπτά και ξεπλένουμε.
26) Στην δυσκοιλιότητα είναι το τέλειο και κρατάει το έντερο χαλαρό.
27) Βοηθάει τις λειτουργίες της καρδιάς, το αρτηριακό,τα εντόσθια, την ουρήθρα και τους πνεύμονες.
28) Διαλύει ουσίες στους πνεύμονες που έχουν δημιουργηθεί από διάφορα οξέα (μονοξείδιο του άνθρακα) κ.λ.π.
29) Ρίχνει την πίεση γιατί βοηθάει στην συντήρηση των αγγείων.
30) Το σιταρόχορτο αναζωογονεί τα γερασμένα κύτταρα,αντιστρέφει τη γήρανση και μας κάνει να νοιώθουμε πιο ζωντανοί
31) Ενεργοποιεί το θυρεοειδή κατά της παχυσαρκίας.
32) Θεραπεύει την ακμή.
33) Καταπραΰνει και θεραπεύει κοψίματα, καψίματα,δηλητηριώδη, κισσούς, μύκητες ποδιών, τσιμπήματα εντόμων, πληγές κλπ
34) Ανακουφίζει από εγκαύματα ηλίου.
35) Στα μαλλιά μασάζ πριν το λούσιμο, εξαλείφει πιτυρίδα και φαγούρα
Πηγή: /www.annwigmore.gr

Πως παρασκευάζεται;
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι παρασκευής του σιταρόχορτου, όμως εγώ θα αναφέρω την μέθοδο που έχω χρησιμοποιήσει ο ίδιος.
Σιταρόχορτο 3
Υλικά:
2 ζαρτινιέρες
σπόρους σταριού (εάν είναι δυνατόν να είναι φρέσκος)
χώμα με πολύ τύρφη (όλα τα φυτώρια έχουν)
Γεμίζουμε την μισή ζαρτινιέρα με χώμα, ρίχνουμε τους σπόρους και ρίχνουμε και το υπόλοιπο χώμα μέχρι επάνω. Ποτίζουμε καλά και σκεπάζουμε την ζαρτινιέρα με κάτι ώστε να υπάρχει πλήρες σκοτάδι και την τοποθετούμε σε σκιερό μέρος.
Μετά από εφτά μέρες, την ξεσκεπάζουμε και ήδη θα έχουν αρχίσει να πετάγονται οι βλαστοί.
Αφήνουμε τους βλαστούς λίγο να μεγαλώσουν μέχρι 10 – 15 εκατοστά περίπου.
Πιάνουμε μια μικρή τούφα από πάνω, την κόβουμε και την βάζουμε σε έναν αποχυμωτή, ή μίξερ με ένα ποτηράκι του κρασιού νερό.
Το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο να το πιούμε.
Κοντά στο μήνα οι βλαστοί θα αρχίσουν να κιτρινίζουν, προνοήστε πριν χαλάσουν να έχετε βάλει την δεύτερη ζαρτινιέρα για να μην ξεμένετε ποτέ.

Μπρόκολο κατά του καρκίνου του δέρματος


Το μπρόκολο συγκαταλέγεται στις τροφές που έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τους ερευνητές. Δεν ξεχωρίζει μόνο για την πλούσια περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Νέα μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι αυτός ο πράσινος θησαυρός παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του δέρματος και των ηλιακών εγκαυμάτων.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μελετώντας ένα συγκεκριμένο συστατικό του μπρόκολου, τη σουλφοραφάνη, η οποία από τη μία εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και από την άλλη ενεργοποιεί γονίδια, που προστατεύουν τον υγιή ιστό από την τοξικότητα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με το τρίψιμο μπρόκολου απευθείας πάνω στο δέρμα, αποφεύγονται τα ηλιακά εγκαύματα, οι βλάβες των οποίων ευθύνονται για την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου του δέρματος, όπως το κακοήθες μελάνωμα.
Η Sally Dickinson, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η οποία για την εκπόνηση της μελέτης συνεργάστηκε με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins της Βαλτιμόρης, δήλωσε: «Αναζητούμε τις καλύτερες μεθόδους για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος σε μορφές, που να είναι προσιτές και απλές για δημόσια χρήση. Η σουλφοραφάνη μπορεί πράγματι να αποτελεί μια τέτοια μορφή».
Το μπρόκολο, που ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά μαζί με το κουνουπίδι και το λάχανο, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, και φτωχό σε θερμίδες, γι’ αυτό και συστήνεται στις δίαιτες. Λόγω της αντιοξειδωτικής του σύνθεσης δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ θεωρείται ότι βοηθά και κατά της οστεοπόρωσης.
Πηγή: vita.gr

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Το σκόρδο και άλλες τρεις υπερτροφές.

Τα συστατικά τους ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Και μη νομίζετε ότι πρόκειται για περίεργα ή σπάνια τρόφιμα που θα δυσκολευτούμε να τα βρούμε και να τα καταναλώσουμε. Κατά καιρούς υπάρχουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας: κριθάρι, κεφίρ, σκόρδο, προζύμι. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μάθουμε τι θησαυρούς κρύβουμε στην κουζίνα μας.
ΚΡΙΘΑΡΙ
Αν και αρχαίος καρπός, έχει παραμεληθεί για χρόνια από τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις. Εκτός από τους Κρητικούς (φημίζονται μάλιστα για τη μακροζωία τους), για τους οποίους αποτελεί βασικό αγαθό της τοπικής κουζίνας, οι υπόλοιποι δεν του είχαμε δώσει τη δέουσα σημασία. Σιγά-σιγά, όμως, κερδίζει έδαφος στον χώρο της γαστρονομίας και γίνεται ένας ξεχωριστός γκουρμέ καρπός. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους κόκκους με τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, με ευχάριστη γεύση και πολλαπλή χρησιμότητα. Το κριθάρι δεν είναι απλώς ένα σιτηρό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά είναι πλούσιο και στις δύο κατηγορίες φυτικών ινών, διαλυτές και αδιάλυτες. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στο κριθάρι παρέχουν τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του παχέος εντέρου. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς τα «καλά» βακτήρια μπορούν να παραγκωνίσουν τα βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες στον εντερικό σωλήνα.
Τι κερδίζουμε
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
  • Προστατεύει από τον καρκίνο, επειδή η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες βοηθά στην ταχύτερη διέλευση της τροφής από το πεπτικό σύστημα και επειδή αποτελεί καλή πηγή του αντιοξειδωτικού σεληνίου, που φαίνεται ότι ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Είναι μια καλή πηγή νιασίνης, βιταμίνης του συμπλέγματος Β (B3) με καρδιοπροστατευτική δράση.
  • Παρέχει υψηλές ποσότητες τοκοτριενολών, που αποτελούν τη «σούπερ» μορφή της βιταμίνης Ε, ενώ είναι πλούσιο και σε βιταμίνη C.
  • Μας δίνει λιγνάνες, φυτοχημικά που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Οι γυναίκες που καταναλώνουν λιγνάνες θεωρείται ότι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Παράλληλα, οι λιγνάνες, λειτουργώντας ως φυτοοιστρογόνα, αποτελούν μια εναλλακτική θεραπεία για τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης.
  • Περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου.
  • Έχει σχετιστεί με βελτίωση των συμπτωμάτων σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα).
Tips
  • Το κριθάρι μπορούμε να το αναζητήσουμε και να το καταναλώσουμε σε όλες του τις μορφές: κριθαρένιο ψωμί, παξιμάδι, κριθαροκουλούρα και γενικότερα κρίθινα προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Μουλιάζοντάς το στο νερό για 8 ώρες, μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό νόστιμες σούπες αντικαθιστώντας το ρύζι ή να το βάλουμε στις σαλάτες μας.
ΚΕΦΙΡ
Το κεφίρ (Kee-fer) είναι ένα προβιοτικό ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση. Προέρχεται από τα όρη του Καυκάσου στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Πλέον έχει επανέλθει στο προσκήνιο και φημίζεται για τα οφέλη του στην υγεία. Η μοναδική γεύση του και η σχεδόν μυστικιστική φήμη του ως ελιξήριο μακροζωίας εξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι κάνουν το κεφίρ ποτό της επιλογής τους. Σε αντίθεση με το γιαούρτι, το οποίο δημιουργείται από το γάλα με την προσθήκη ορισμένων βακτηρίων γαλακτικού οξέος, το κεφίρ γίνεται με τον συνδυασμό του γάλακτος με μια δόση «κόκκων κεφίρ», που αποτελούνται από ένα σύνθετο μείγμα μαγιάς και βακτηρίων Lactobacillus. Περιέχει επίσης μοναδικούς πολυσακχαρίτες (σάκχαρα μακράς αλύσου), που ονομάζονται kefiran και μπορεί να είναι υπεύθυνοι για μερικά από τα οφέλη του. Είναι πλήρως ισορροπημένη προβιοτική και αντιοξειδωτική τροφή.
Τι μας προσφέρει
  • Ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο.
  • Εμπεριέχει πλήρη πρωτεΐνη, η οποία έχει ήδη υποστεί μερική πέψη, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται εύκολα από τον οργανισμό.
  • Βιταμίνες Β1, Β12, C, Κ και βιοτίνη. Οι βιταμίνες Β βελτιώνουν τη λειτουργία των οργάνων, του νευρικού συστήματος και ενισχύουν την ανοσία.
  • Περιέχει σημαντικά στελέχη των φιλικών βακτηριδίων και ευεργετικών ζυμών, κυρίως Lactobacillus caucasus, Acetobacter species και Streptococcus. Οι ευεργετικές ζύμες κυριαρχούν και εξολοθρεύουν παθογόνες ζύμες του σώματος. Αποτέλεσμα είναι ότι το σώμα αντιστέκεται καλύτερα σε παθογόνα και εντερικά παράσιτα.
  • Διατηρεί το περιβάλλον του παχέος εντέρου καθαρό και υγιές.
  • Είναι εύπεπτο. Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος. Έτσι είναι ιδανικό για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους. Έχει χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.
  • Είναι ευεργετικό κατά της δυσκοιλιότητας.
  • Συμμετέχει στον έλεγχο της χοληστερίνης και του σακχάρου.
  • Βοηθά στη θεραπεία της κολίτιδας και της διάρροιας.
ΣΚΟΡΔΟ
Θεωρείται ότι είναι μια εξαιρετική υπερτροφή. Η χρήση των ευεργετικών ιδιοτήτων του σκόρδου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, χρησιμοποιούσε το σκόρδο για τη θεραπεία λοιμώξεων και την ελάττωση του πόνου. Ο Παστέρ ήταν ο πρώτος που τεκμηρίωσε την ευρέος φάσματος αντιβακτηριδιακή δραστικότητα του σκόρδου το 1858, γεγονός που του προσέδωσε τον πολυθρύλητο χαρακτηρισμό «πενικιλίνη της φύσης». Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην ουσία αλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητές του είναι πιθανό να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστου χημικής σύστασης και δομής. Οι ιδιότητες του σκόρδου έχουν μελετηθεί εκτενώς σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα, καθώς και σε επιδημιολογικές μελέτες. Ωστόσο, οι ευεργετικές του δράσεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε όλες τις μελέτες.
Οι δράσεις του με μια ματιά
  • Χάρη στα δεκάδες αντιοξειδωτικά βιοφλαβονοειδή και τις μεγάλες ποσότητες σεληνίου και βιταμινών Α και C που περιέχει, το σκόρδο τονώνει την αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού.
  • Ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, φώσφορος, κάλιο και οι βιταμίνες Β1, Β2 και Β6 συγκαταλέγονται στη θρεπτική του αξία.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή της ιντερφερόνης (αντιιική ένωση), η οποία βελτιώνει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων.
  • Τόσο το φρέσκο όσο και το αποξηραμένο σκόρδο έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην ελάττωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου επιβραδύνει τη γήρανση της αορτής και βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητάς της. Έχει, επίσης, αντιθρομβωτική δράση.
  • Άλλο ένα πλεονέκτημα του σκόρδου είναι οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Για να επωφελούμαστε όμως στο μέγιστο βαθμό από αυτές, πρέπει να το καταναλώνουμε φρέσκο.
  • Εικάζεται ότι το σκόρδο έχει αντικαρκινική δράση.
ΠΡΟΖΥΜΙ
Η μέθοδος του προζυμιού ή ξινής ζύμης ή φυσικής ζύμης είναι η αρχαιότερη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για το φούσκωμα του ψωμιού. Το προζύμι αποτελεί μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί είναι των οικογενειών Saccharomyces και Lactobacillus. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως υπάρχουν ευεργετικές ιδιότητες στο προζύμι που αποδίδονται κατά βάση στην περιεκτικότητά του σε μικροοργανισμούς.
Γιατί να προτιμήσουμε ψωμί με προζύμι
  • Οδηγεί σε πολύ πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με το ψωμί με μαγιά. Αυτή η επίδραση κρατάει για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση ψωμιού, σαν φάρμακο που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Βελτιώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη και έτσι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα μπορούν πολύ πιο εύκολα να τρώνε ψωμί με προζύμι.
  • Διασπά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φυτικού οξέος που περιέχεται στο ψωμί ολικής άλεσης και δεν επιτρέπει στον οργανισμό μας να αφομοιώσει κάποια στοιχεία (σίδηρος, μαγνήσιο, ασβέστιο κ.λπ.), με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
  • Επίσης, οι μικροοργανισμοί που ενυπάρχουν στο προζύμι αποτελούν στην ουσία προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Καταναλώνοντας συχνά προβιοτικά (δηλαδή προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια), μπορεί να έχουμε μια σειρά από ευεργετικές δράσεις, όπως: ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού με την αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και με την καταστροφή τοξικών ουσιών, ενδυνάμωση του οργανισμού όσον αφορά την αντίστασή του στις μολύνσεις, βελτίωση στην ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (νόσος του Crohn, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα), καταστολή της δράσης των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων που προστίθενται στα προϊόντα κρέατος και τα οποία στον άνθρωπο μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, που είναι καρκινογόνες.
Μια τροφή χαρακτηρίζεται άτυπα ως «υπερτροφή» όταν σε μικρή ποσότητα καταφέρνει να συγκεντρώνει πλήθος ευεργετικών ουσιών που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο έναν αξιόλογο σύμμαχο της υγείας μας. Το ότι τα superfoods περιέχουν συγκεντρωμένες τόσες ευεργετικές ιδιότητες δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρεφόμαστε μόνο με αυτά, αλλά να συνυπάρχουν στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
Είναι ιδανικό για τις σαλάτες και τα θαλασσινά, αλλά αν επιχειρήσετε να βγάλετε το ξίδι από την κουζίνα σας, θα δείτε ότι οι χρήσεις του θα σας εκπλήξουν.
Αποσμητικό… αυτοκινήτου
Είτε πηγαίνετε είτε επιστρέφετε από διακοπές, ένα είναι σίγουρο, ότι το αυτοκίνητό σας πρέπει να είναι καθ'όλα έτοιμο για τις νέες προκλήσεις. Αφού το πάρετε από το συνεργείο λοιπόν, αφήστε ένα μπουκάλι ξίδι για ένα βράδυ στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας. Την επόμενη μέρα τίποτα δε θα …μυρίζει όπως χτες, καθώς το πάμφθηνο αυτό υγρό θα απορροφήσει όλες τις άσχημες μυρωδιές.
Λαμπερά μαλλιά
Σε αντίθεση με ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε, δεν είναι το χλώριο της πισίνας που «χαλάει» τα μαλλιά σας, αλλά τα υπολείμματα χαλκού, που υπάρχουν στο νερό. Αν δείτε ότι τα μαλλιά σας έχουν…αλλάξει χρώμα, ξεπλύνετε τα με ένα μείγμα από ¼ φλιτζάνι ξίδι μηλίτη και 1 ποτήρι νερό. Το οξικό οξύ διαλύει τα οξείδια του χαλκού, που «πρασινίζουν» τα μαλλιά σας.
Τέρμα τα βρωμερά πόδια
Τα πόδια το καλοκαίρι δεν έχουν και την καλύτερη μυρωδιά, ειδικά με τις θερμοκρασίες στα ύψη και τον ιδρώτα στο …κόκκινο. Η λύση; Ενυδατώστε τα πόδια σας με ξίδι. Για την κακοσμία των ποδιών, κάντε ένα 10λεπτο ποδόλουτρο με ξίδι καθημερινά. Το οξικό οξύ θα σκοτώσει τις οσμές που προκαλούν τα βακτηρίδια. Επιπλέον, για να απαλλαγείτε από «το πόδι του αθλητή», ξεπλύνετε τα πόδια σας σε ένα διάλυμα από ένα μέρος νερό και ένα μέρος ξίδι δύο φορές την ημέρα, πριν βάλετε αντιμυκητιασική κρέμα. Το ξίδι θα βοηθήσει να στεγνώσει η υγρασία στο δέρμα σας, που επιτρέπει την ανάπτυξη του μύκητα και της οσμής.
Για αστραφτερά λευκά
Το λευκό ξίδι είναι μια δοκιμασμένη συνταγή κατά των λεκέδων στα ρούχα. Προσθέστε ένα φλιτζάνι με το ξέβγαλμα για να κρατήσετε τα λευκά σας υφάσματα φωτεινά, να αφαιρέσετε τη συσσώρευση σαπουνιού μέσα στο πλυντήριο και επιπλέον να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές στα ρούχα σας.
Δείξτε τα χέρια σας
Κρατήστε ένα μπουκάλι ξίδι κοντά στο νεροχύτη της κουζίνας σας, γιατί θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο όταν θα θελήσετε να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα χέρια σας, ειδικά αν το μενού περιλαμβάνει μούρα, παντζάρια κ.λπ. Τρίψτε τα χέρια σας με ένα απλό λευκό ξίδι και έπειτα ξεπλύνετε με σαπούνι. Tip: το ξίδι είναι ιδανική «συνταγή» για να γυαλίζετε τα κουζινικά σας σκεύη, όταν έχουν επίμονους λεκέδες και άσχημες μυρωδιές.
Τσιμπήματα από μέδουσες; Ξίδι
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, ότι το οξικό οξύ στο ξίδι μπορεί να αντισταθμίσει το τσούξιμο και τον πόνο που προκαλεί το δηλητήριο από τις μέδουσες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό της Αυστραλίας, ανέφερε μάλιστα ότι αν ρίξετε ξίδι στο δέρμα σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, θα αποτρέψετε την επιπλέον απελευθέρωση του δηλητηρίου. Βέβαια, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ζεστό νερό είναι πιο αποτελεσματική θεραπεία, το ξίδι είναι μία καλή εναλλακτική. Tip: το ξίδι ενδείκνυται και για να απαλύνει τον κνησμό μετά από τσίμπημα κουνουπιού.
Για φυσική εξόντωση των ζιζανίων
Πολλά καταστήματα πουλούν οξικό οξύ, το κύριο συστατικό του ξιδιού δηλαδή, ως «δολοφόνο» των απανταχού ζιζανίων, που κατακλύζουν τους κήπους. Αν θέλετε μία μη τοξική και σπιτική λύση, η απάντηση είναι το ξίδι, φυσικά. Ανακατέψτε αδιάλυτο ξίδι με ένα ή δύο κομμάτια από απορρυπαντικό πιάτων και ψεκάστε στις ρίζες και τα φύλλα των φυτών σας για να εξαφανίσετε τα ζιζάνια. Επαναλάβετε εάν χρειαστεί, αλλά πριν κάνετε οτιδήποτε, καλό θα ήταν πρώτα να ρωτήσετε έναν ειδικό γεωπόνο για να είστε σίγουροι.
Πηγή clickatlife.gr