Με το ύψος των φετινών ζημιών στις καλλιέργειες και τις αγροτικές μονάδες να ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 110-120 εκατομμύρια ευρώ, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) εύλογα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ταμειακών ροών και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την αξιοποίηση «δεξαμενής» κοινοτικών πόρων για αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Το 2016 θα αποτελέσει μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, στη διάρκεια έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και οι καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων έκριναν αναγκαία την παρέμβαση του υπουργείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους το υπουργείο προχωρά σε αναθεώρηση με αύξηση του Προϋπολογισμού μέτρου που εντάσσεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, με την άμεση ενεργοποίησή του προκειμένου να «ξεκλειδώσει» κοινοτικούς πόρους ύψους 40 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Το πρόγραμμα αφορά στη στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών με σκοπό οι ενισχύσεις - αποζημιώσεις να διασφαλίσουν τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας συνεχίζοντας την οικονομική τους δραστηριότητα.
Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας στον δικαιούχο γεωργό ή σε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών της οποία είναι μέλος. Το ποσό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών για πράξεις αποκατάστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, αντίξοες κλιματικές συνθήκες και καταστροφικά συμβάντα.
Συγκεκριμένα μπορούν να δικαιολογηθούν οι δαπάνες για:
- Την ανασύσταση φυτικού και ζωικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, με εξαίρεση την αγορά ετήσιων φυτών.
- Την αποκατάσταση υποδομών για τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού.
- Την αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές ή την αγορά νέων μηχανημάτων.
Οι βασικές αρχές των κριτηρίων επιλογής αφορούν τα εξής:
- Στις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής, με προτεραιότητα σε ζημιές σε προϊόντα που αφορούν σε τομείς που επηρεάζουν την ευρύτερη οικονομία της περιοχής (π.χ. μονοκαλλιέργεια - μαστίχα Χίου).
- Στο ύψος ζημιάς, με προτεραιότητα το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς, βάσει εκτιμήσεων.
- Στην αξία του γεωργικού δυναμικού, με προτεραιότητα στις ζημιές παγίου κεφαλαίου και εξοπλισμού.
- Στον επαγγελματία αγρότη, όπως αυτός ορίζεται από την εθνική νομοθεσία.
Επιτρέπεται η καταβολή ενισχύσεων όταν συντρέχουν αθροιστικά τα εξής:
- Η εκμετάλλευση είναι καθ' όλα νόμιμη, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, και προκειμένου για νομικά πρόσωπα λειτουργεί τουλάχιστον ένα έτος με οικονομικά αποτελέσματα.
- Οι ζημιές προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα, βάσει επίσημων μετεωρολογικών δεδομένων, εργαστηριακών αποτελεσμάτων, κτηνιατρικών ή γεωπονικών εκτιμήσεων, κ.λπ., κατά περίπτωση και υπόκεινται στην επίσημη αναγνώριση του ΥπΑΤ ότι σημειώθηκε φυσική καταστροφή και ότι η καταστροφή ή τα μέτρα που ελήφθησαν σύμφωνα με την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου για την εξάλειψη ή συγκράτηση μιας φυτικής ασθένειας ή προσβολής από παράσιτα έχει προκαλέσει καταστροφή σε 30% των ειδών της ευρύτερης περιοχής με βάση τα επίσημα στοιχεία της χώρας.
- Το επίπεδο των ζημιών που οφείλονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότα ξεπερνά το 30% των ομοειδών ειδών και σε επίπεδο παραγωγού.
ΠΗΓΗ