Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Έκτακτο «πακέτο» βοήθειας στους Έλληνες αγρότες ετοιμάζει η κυβέρνηση .(Οι Μελισσοκομοι θα πάρουν κάτι;;)



Έκτακτο «πακέτο» βοήθειας στους Έλληνες αγρότες βγάζει από το συρτάρι η κυβέρνηση με τις ευλογίες της Κομισιόν, για αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες σε όλη σχεδόν τη χώρα από τα πρωτοφανή σε ένταση φέτος καιρικά φαινόμενα.
Με το ύψος των φετινών ζημιών στις καλλιέργειες και τις αγροτικές μονάδες να ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 110-120 εκατομμύρια ευρώ, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) εύλογα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ταμειακών ροών και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την αξιοποίηση «δεξαμενής» κοινοτικών πόρων για αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Το 2016 θα αποτελέσει μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, στη διάρκεια έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και οι καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων έκριναν αναγκαία την παρέμβαση του υπουργείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους το υπουργείο προχωρά σε αναθεώρηση με αύξηση του Προϋπολογισμού μέτρου που εντάσσεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, με την άμεση ενεργοποίησή του προκειμένου να «ξεκλειδώσει» κοινοτικούς πόρους ύψους 40 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Το πρόγραμμα αφορά στη στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών με σκοπό οι ενισχύσεις - αποζημιώσεις να διασφαλίσουν τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας συνεχίζοντας την οικονομική τους δραστηριότητα.
Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας στον δικαιούχο γεωργό ή σε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών της οποία είναι μέλος. Το ποσό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών για πράξεις αποκατάστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, αντίξοες κλιματικές συνθήκες και καταστροφικά συμβάντα.
Συγκεκριμένα μπορούν να δικαιολογηθούν οι δαπάνες για:
- Την ανασύσταση φυτικού και ζωικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, με εξαίρεση την αγορά ετήσιων φυτών.
- Την αποκατάσταση υποδομών για τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού.
- Την αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές ή την αγορά νέων μηχανημάτων.
Οι βασικές αρχές των κριτηρίων επιλογής αφορούν τα εξής:
- Στις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής, με προτεραιότητα σε ζημιές σε προϊόντα που αφορούν σε τομείς που επηρεάζουν την ευρύτερη οικονομία της περιοχής (π.χ. μονοκαλλιέργεια - μαστίχα Χίου).
- Στο ύψος ζημιάς, με προτεραιότητα το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς, βάσει εκτιμήσεων.
- Στην αξία του γεωργικού δυναμικού, με προτεραιότητα στις ζημιές παγίου κεφαλαίου και εξοπλισμού.
- Στον επαγγελματία αγρότη, όπως αυτός ορίζεται από την εθνική νομοθεσία.
Επιτρέπεται η καταβολή ενισχύσεων όταν συντρέχουν αθροιστικά τα εξής:
- Η εκμετάλλευση είναι καθ' όλα νόμιμη, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, και προκειμένου για νομικά πρόσωπα λειτουργεί τουλάχιστον ένα έτος με οικονομικά αποτελέσματα.
- Οι ζημιές προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα, βάσει επίσημων μετεωρολογικών δεδομένων, εργαστηριακών αποτελεσμάτων, κτηνιατρικών ή γεωπονικών εκτιμήσεων, κ.λπ., κατά περίπτωση και υπόκεινται στην επίσημη αναγνώριση του ΥπΑΤ ότι σημειώθηκε φυσική καταστροφή και ότι η καταστροφή ή τα μέτρα που ελήφθησαν σύμφωνα με την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου για την εξάλειψη ή συγκράτηση μιας φυτικής ασθένειας ή προσβολής από παράσιτα έχει προκαλέσει καταστροφή σε 30% των ειδών της ευρύτερης περιοχής με βάση τα επίσημα στοιχεία της χώρας.
- Το επίπεδο των ζημιών που οφείλονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότα ξεπερνά το 30% των ομοειδών ειδών και σε επίπεδο παραγωγού.

ΠΗΓΗ 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Εκδηλώσεις για το μέλι ετοιμάζει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης Εκδηλώσεις για το μέλι ετοιμάζει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1 και 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή η 2η γιορτή μελιού που διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης το “Κεντρί”.
Στις 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα “το μέλι” και ομιλητές από τον καθηγητή μελισσοκομίας του ΑΠΘ Ανδρεα Θρασυβούλου, την διαιτολόγο διατροφολόγο Σταυρούλα Γκιουζελίδου και τον ζαχαροπλάστη Μιχάλη Βεζυριανίδη πρώην πρόεδρο του σωματείου Ζαχαροπλαστών Ν. Ροδόπης.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης στις 6 και 30 το απόγευμα

Την 1η και 2η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προς τιμή του μελιού που θα λάβουν χώρα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής όπου οι μελισσοκόμοι του νομού Ροδόπης θα εκθέσουν τα προϊόντα τους, στον ίδιο χώρο οι επισκέπτες θα μπορούν να γευτούν μέλι και παράγωγα αυτού.

Θα είναι έκπληξη οι εκδηλώσεις που θα απευθύνονται στα παιδιά τόνισε ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Ν. Ροδόπης, κ. Νίκος Καρακωστίδης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και χορευτικές εκδηλώσεις από τον σύλλογο Θρακών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μελισσοκομικός σύλλογος Ν Ροδόπης “το Κεντρί” αριθμεί 92 μέλη ενώ σε όλο το νομό Ροδόπης υπάρχουν 720 μελισσοκόμοι.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ας κανουμε οτι μπορει ο καθένας μας.

Πάτρα: Μια τετραμελής οικογένεια με ένα ξανθό αγγελούδι 1,5 ετών και άλλο ένα 3,5 ζει εξαθλιωμένη, σε ένα χαρτοκουτόσπιτο!

Το αρθρο ειναι αναδημοσιευση απο το παρακατω συνδεσμο:
 
  Λένε στα μικρά παιδιά τους, πως πρόκειται για παιχνίδι. Οτι όπως κάποιοι παίζουν στο δεντρόσπιτο, αυτοί ζουν σε ένα.. χαρτοκουτόσπιτο! Μια τετραμελής οικογένεια από την Πάτρα που εξαιτίας εργατικού ατυχήματος του συζύγου, βρέθηκε ανήμπορη να βγάλει έστω και σύνταξη αναπηρίας και κατέληξε στον δρόμο.
Εχουν δυο μωρά παιδιά κι εδώ και 8 μήνες ζούν σε μια ημιτελή οικοδομή, μέσα στα χαρτοκούτια, σε μια γωνία του κτιρίου. Eχουν στοιβάξει ότι έχουν και δεν έχουν. Και οπως θα δείτε και στις εικόνες του thebest.gr.. έχουν ελάχιστα!

  Είναι μια ολόκληρη οικογένεια και από τότε που ο πατέρας της οικογένειας, κ. Ανδρέας Μακρής, έχασε τη δουλειά του δηλώνοντας ανήμπορος να εργαστεί εξαιτίας του ατυχήματος, περιφέρονται στους δρόμους. Αναπηρική σύνταξη δεν του έβγαλαν. Συγγενείς δεν μπορούν να τους βοηθήσουν. Τα βγάζουν πέρα και εκείνοι πολύ δύσκολα. Και κατέληξαν σε ένα γιαπί, στην Ακτή Δυμαίων, απέναντι από τις Εργατικές Κατοικίες Ιτεών.

Μια στοίβα από χαρτοκούτια, καλύπτει το νοικοκυριό της οικογένειας με τις συνθήκες να είναι τραγικές. Η οσμή.. της κατάστασης κάτω από την οποία διαβιούν αυτοί οι άνθρωποι, είναι ενδεικτική των ανύπαρκτων, στοιχειωδών συνθήκών υγιεινής.
Τουλάχιστον η τοπική Εκκλησία τους δίνει ένα πιάτο φαγητό και επίσης μια γειτόνισσα στην οικοδομή και το χαρτοσπιτόκουτο που ζουν, τους παρέχει κάποιες φορές τον χώρο της για να κάνουν ένα μπάνιο.

Ο πατέρας, άνεργος εδώ και 3,5 χρόνια, μετά από εργατικό ατύχημα που είχε και όταν έκοψε άσχημα το πόδι του με αλυσοπρίονο. Από τότε ξεκίνησαν τα ισχυρά οικονομικά προβλήματα.
Τα δύο μωρά παιδιά είναι ηλικίας 1, 5 και 3, 5 ετών και επίσης υπάρχει και ένα μικρότερο κορίτσι το οποίο διαμένει με τον πατέρα του και προέρχεται από προηγούμενο γάμο του.
Ο πατέρας μιλώντας στο thebest.gr ζήτησε έναν χώρο, ένα οικόπεδο για να βάλει μια σκηνούλα και δύο κότες για να έχει κάτι να ταΐσει τα παιδιά του. Το καλύτερο θα ήταν μια δουλειά, οτιδήποτε, για να μπορέσει να ορθοποδήσει.

 
Όπως μας εξηγεί ο ίδιος η οικογένεια δεν λαμβάνει κάποιο κρατικό επίδομα.
Ζητήσαμε το τηλέφωνο του κ. Ανδρέα Μακρή ώστε όποιος θέλει και μπορεί, να επικοινωνήσει μαζί του και να τον βοηθήσει. Το τηλέφωνό του είναι 6973 586384.
 Γιάννης Πομώνης