Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Κηπουρικό μηνολόγιο εργασιών

Κηπουρικό μηνολόγιο εργασιών

Οι σπορές, τα φυτέματα, τα κλαδέματα, οι εμβολιασμοί και οι λοιπές κηπουρικές εργασίες πρέπει να γίνονται τον κατάλληλο καιρό. Δεν μπορούμε βέβαια να προσδιορίσουμε οριστικές εποχές των διάφορων εργασιών, ανάλογα με την κατά τόπους διαφορά του κλίματος, το άνυδρο ή υγρό χρόνο, και πολλές φορές τον άστατες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά νομίζουμε ότι είναι καλό να αναφέρουμε εδώ τις κατά μήνα κηπουρικές εργασίες για την Ελλάδα με την παρατήρηση ότι αυτές πρέπει να τροποποιούνται ανάλογα με τις φυσιολογικές περιστάσεις του τόπου.
Στα γεωπονικά των αρχαίων βρίσκουμε τα ακόλουθα:
«… κατά όλες τις ημέρες κάθε μήνα, όπου να έχεις γνώση και να θυμάσαι όσα πρέπει να κάνεις, χωρίς να παραλείπεις τίποτε, γιατί εάν παραλείψεις της μιας μέρας, μπορεί να ανατρέψεις την σειρά των εργασιών και όχι μόνο να βλαφθούν οι αναμενόμενοι καρποί και το έδαφος να το καταστήσεις χειρότερο…»
Ιανουάριος
Φύτεμα δέντρων σε υγρούς τόπους
Αραίωμα των μεγαλύτερων και των πλέον εύρωστων δέντρων του φυτώριου
Φύτεμα μοσχευμάτων ελιών και πυρήνων ροδακινιάς και βερικοκιάς στα υγρά εδάφη
Κέντρωμα όσων ανθίζουν πρώιμα: δαμασκηνιάς, κερασιάς κ.τ.λ.
Κλάδεμα οπωροφόρων που η άνθησή τους είναι πρώιμη
Ρίξιμο κοπριάς στα καρποφόρα δέντρα
Φύτεμα αμπελιού στα υγρά εδάφη
Κλάδεμα των ψηλών και χαμηλών αμπελιών και ρίξιμο κοπριάς.
Σπορά κουκιών, φασολιών, ρεβυθιών, πίσσας, θαλασσοκράμβης (το λάχανο που φυτεύεται κοντά στη θάλασσα) και μαρουλιών
Σπορά πρώιμων αγγουριών σε γυάλινο κιβώτιο.
Κλάδεμα τριανταφυλλιών

Φεβρουάριος
Φύτεμα δέντρων στα πολύ υγρά μέρη
Συνέχιση των αραιώσεων των φυτωρίων
Φύτεμα διαφόρων μοσχευμάτων
Κέντρωμα αμπελιού και όσων ανθίζουν πρώιμα (π.χ. δαμασκηνιάς, κερασιάς κ.τ.λ.)
Καταβολάδες οπωροφόρων
Ρίξιμο κοπριάς στις ελιές
Καθαρισμός των δέντρων από τα λαίμαργα και περιττά κλαδιά
Φύτεμα καλαμιών
Φύτεμα πατατών στους άνυδρους και θερμούς τόπους
Φύτεμα αειθαλών δέντρων
Καθάρισμα της φράουλας
Σπορά λεμονιών πορτοκαλιών σε ιδιαίτερο κιβώτιο
Σπορά: κουκιά, φασόλια, πίσσα, γουλιά, γογγύλες, σπανάκια, αγγούρια πρώιμα, κολοκύθια, μελιτζάνες, τομάτες και μαρούλια όψιμα.
Φύτεμα: κρεμμύδια, σπαράγγια, φραγκοστάφυλα.
Μεταφύτευση: μαρούλια και θαλασσοκράμβη (το λάχανο που φυτεύεται κοντά στη θάλασσα).

Μάρτιος
Φύτεμα δέντρων σε πολύ ψυχρά και υγρά μέρη
Κάνουμε μοσχευμάτων ελιών.
Καταβολάδες σε οπωροφόρα στα υγρά μέρη
Κέντρωμα αμπελιού στους ψυχρούς τόπους
Σκάψιμο αμπελιού
Κλάδεμα ελιάς
Μεταφύτευση μικρών και μεγάλων σπόρων που έχουν αναπτυχθεί σε κιβώτια
Σπορά σπαραγγιών
Καλλιεργούμε την πρασιά που προορίζεται για το φύτεμα πεπονιών
Φύτεμα ελιάς
Μεταφύτευση των σπορισμάτων των φυτών που είχαμε πραγματοποιήσει τον Φεβρουάριο
Φύτεμα γεώμηλων και κολοκάσιων στους μέτρια υγρούς τόπους
Σπορά: κουκιά όψιμα, φασόλια, πίσσα, ρεβίθια, φακή, κοκκινογούλια σε ιδιαίτερη πρασιά, θαλασσοκράμβη (λάχανο που φυτεύεται κοντά στη θάλασσα), σέλινο, σπανάκια, πράσα, παμία, μαρούλια για το καλοκαίρι, κάρδαμο, άνιθο κ.τ.λ.
Σπορά ή φύτεμα μοσχευμάτων αψιθιάς, γαρύφαλλου, δεντρολίβανου, λεβάντας, μέντας , ρίγανης, κ.τ.λ.

Απρίλιος
Φύτεμα λεμονιάς, πορτοκαλιάς, κυπαρισσιού και λοιπών αειθαλών
Σκάψιμο αμπελιού σε μέρος ελώδες και υγρό
Φύτεμα καλαμιών
Ενοφθαλμισμός μουριάς και τριανταφυλλιάς
Μπόλιασμα αυλοειδώς συκιάς, δάφνης και λοιπών γαλακτοφόρων δέντρων
Καθαρισμός από τα κεντράδια και τους περιττούς και λαίμαργους βλαστούς.
Όργωμα ελιών
Μεταφύτευση των πρώιμων λαχανικών
Σπορά πεπονιών και καρπουζιών όψιμων
Μεταφύτευση σπαραγγιών
Σπορά σπόρων μουριάς, αχλαδιάς, λεμονιάς κ.τ.λ.
Σπορά κουκιών, πίσσας, ρεβιθιών, φασολιών, φακής κ.τ.λ.
Σπορά μελιτζάνας σε ιδιαίτερη πρασιά
Μεταφύτευση μελιτζάνας που είχαμε σπείρει τον Φλεβάρη
Σπορά: άνηθος, κάρδαμο, μαϊντανός (μακεδονήσι), μαρούλια, παμία
Σπορά βασιλικού
Φύτεμα δεντρολίβανου, λεβάντας, κ.τ.λ.
Φύτεμα πατατών σε ψυχρά και υγρά μέρη.
Μάιος
Μπόλιασμα με ενοφθαλμισμό διαφόρων οπωροφόρων, μουριάς και αγριελιάς.
Φύτεμα λεμονιάς, πορτοκαλιάς και αειθαλών δέντρων
Καθάρισμα λεμονιάς και ελιάς
Σκάλισμα αμπελιού
Φύτεμα πατατών όψιμων
Μεταφύτευση των σπαρθέντων τον Απρίλιο
Φύτεμα πατάτας
Αραίωση καρότων
Μπόλιασμα αυλοειδώς της συκιάς και της καστανιάς
Κέντρωμα αμπελιού στους ψυχρούς τόπους

Ιούνιος
Συνεχίζονται τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα
Επιχειρήσου το γεωκαύσιμο .
Καθαρισμός των νεοφυτευθέντων δέντρων από τις παραφυάδες του.
Μπόλιασμα με ενοφθαλμισμό της μουριάς κ.τ.λ.
Αφαίρεση του αδύνατου από τους δύο βλαστούς των κεντραδιών
Περιποίηση όσων έχουμε μπολιάσει με ενοφθαλμισμό
Βλαστολόγημα του αμπελιού στους υγρούς τόπους
Πραγματοποίηση πρόσχωσης στις ελιές και τα λοιπά οπωροφόρα που έχουμε σκάψει γύρω-γύρω προκειμένου να διατηρηθεί ακόμη περισσότερο η υγρασία.
Μεταφύτευση: κοκκινογούλια, σέλινα, μελιτζάνα και τομάτα όψιμη
Σπορά: κουκιά, κουνουπίδι (ανθοκράμβη), λάχανο, ραπανάκια, σπανάκια

Ιούλιος
Σκάλισμα αμπελιού
Βλαστολόγημα κλημάτων
Ενοφθαλμισμός οπωροφόρων εάν ο φλοιός τους αποσπάται εύκολα
Πότισμα και σκάλισμα των νεοφυτευθέντων καθώς και τον εμβολιασθέντων
Σπορά σπανακιών και μαρουλιών
Μεταφύτευση σε κουνουπίδια, λάχανα και πράσα.
Ξερίζωμα ζιζανίων στον αγρό.
Αύγουστος
Ενοφθαλμισμός βερικοκιάς και αγριομηλιάς
Σχηματισμός της κεφαλής των δέντρων που είναι στο φυτώριο
Άνοιγμα λάκκων για το επόμενο φύτεμα (για το φθινόπωρο)
Πότισμα συνεχώς των μπολιασμάτων και των νεόφυτων
Σπορά φασολιών και πίσσας για το φθινόπωρο
Μεταφύτευση λάχανου
Σπορά κρεμμυδιών, καρότων, μαρουλιών και λάχανου για την άνοιξη.
Σεπτέμβριος
Άνοιγμα λάκκων για το φύτεμα δέντρων
Κλάδεμα λεμονιάς και πορτοκαλιάς
Φύτεμα φράουλας
Σπορά καρότων, σπανακιού, κρεμμυδιών, μαρουλιών και αντιδιού
Σημάδεμα των πολυφόρων αμπελιών.
Φύτεμα πατατών σε άνυδρους και θερμούς τόπους.
Ενοφθαλμισμός οπωροφόρων.
Οκτώβριος
Καλλιέργημα των δεντροφυτειών
Σκάψιμο γύρω-γύρω (καύλιασμα) των ελιών
Όργωμα των ελιών
Ξερίζωμα και μεταφύτευση στο φυτώριο των άγριων δέντρων που σκοπεύουμε να μπολιάσουμε
Καθαρισμός των μικρών δέντρων στο φυτώριο
Άνοιγμα λάκκων στα υγρά μέρη
Φύτεμα αγκινάρας και φράουλας
Σπορά: καρότα, ραπανάκια, σπανάκια
Σκάψιμο των φυτωρίων και αραίωμα των νεόφυτων
Νοέμβριος
Συνέχιση των αραιωμάτων και των σκαψιμάτων
Φύτεμα αμυγδαλιάς και άγριων δέντρων όπως αγριοκορομηλιάς και αγριοαχλαδιάς (γκοριτσέα, γκορτσιά)
Κλάδεμα μηλιάς και άλλων οπωροφόρων
Ρίξιμο κοπριάς στα φυτώρια, τους κήπους, τα αμπέλια, τις ελιές.
Κάνουμε μοσχεύματα
Αραίωμα των νεόφυτων των δενδροκομείων
Φύτεμα πυρήνων.
Φύτεμα κοκκαριού και σκόρδων.
Σπορά κουκιών και φασολιών
Φύτεμα καστανιάς
Καθαρισμός ελιών.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

“Εθνική αγωνία και συναγερμός για τη Θράκη μας”, Σάββατο 30/3, Θεσσαλονίκη

“Εθνική αγωνία και συναγερμός για τη Θράκη μας”, Σάββατο 30/3, Θεσσαλονίκη

ΤΕΛΙΚΗ+ΑΦΙΣΑ+ΣΥΝΕΔΡΙΟΥjpg

Τό Σάββατο 30 Μαρτίου διοργανώνεται στό “Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο” στις 5μμ, ἓνα πολύ σημαντικό συνέδριο γιά τήν Θράκη,

“Εθνική ΑΓΩΝΙΑ και ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ για τη Θράκη μας” ὑπό τήν αἰγίδα τῆς “Θρακικῆς Ἑστίας Θεσσαλονίκης” καί μέ τήν συμμετοχή τῆς “Κιβωτοῦ τῆς Δόμνας Βιζβίζη”

Εξαιρετικοί ομιλητές (Βεν.Καρακωστάνογλου, Νεκτ.Δαπέργολας, Ιμάμ Αχμέτ, Θεοφ. Μαλκίδης Φρ.Φράγκος καθώς και η γνωστή ηρωίδα δασκάλα Χαρά Νικοπούλου) προβολές ταινιών, πομάκικης μουσικής, θρακιώτικοι χοροί κλπ.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ+ΣΥΝΕΔΡΙΟΥjpg

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Οι αρχάριοι μελισσοκόμοι βρήκαν το σεμινάριό τους

Οι αρχάριοι μελισσοκόμοι βρήκαν το σεμινάριό τους

Τετραήμερο ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα «Οργάνωση και διαχείριση μιας μελισσοκομικής εκμετάλλευσης», θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα, στις 26-29 Μαρτίου 2013, από τον ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη Μελισσοκομία (νεοεισερχόμενους/αρχάριους) απευθύνεται το εν λόγω σεμινάριο, στο οποίο οι συμμετέχοντες δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η μελισσοκομία μπορεί να συνδράμει στην εξοικονόμηση συμπληρωματικού αλλά και κυρίου εισοδήματος. Δεν απαιτεί σημαντικά κεφάλαια και υποδομές για την έναρξη του επαγγέλματος. Μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό μέλι είναι από τα ανώτερα ποιοτικά σ’ ολόκληρο τον κόσμο, λόγω των εδαφοκλιματικών συνθηκών και της βιοποικιλότητας.
Τα μαθήματα, συνολικής διάρκειας 24 ωρών, θα διεξάγονται  από τις 08.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα πραγματοποιείται και πρακτική άσκηση και στο τέλος θα υπάρξει και εκπαιδευτική επίσκεψη σε μελισσοκομείο της περιοχής και σε εργαστήριο κατασκευής κυψελών και λοιπών μελισσοκομικών εφοδίων.
Με την λήξη της εκπαίδευσης θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες «Βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος κατάρτισης» και σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή.
Στόχος του προγράμματος είναι με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου να είναι σε θέση οι καταρτιζόμενοι μελισσοκόμοι να μπορούν να βασιστούν σε κάποιες πρώτες γνώσεις τους για το πρώτο τους ξεκίνημα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να απευθυνθούν και να δηλώσουν συμμετοχή στο Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας, στο τηλέφωνο  25210-58175. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Ελλάδα ψήφισε ΚΑΤΑ της αναστολής της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών ουσιών!!!

Η Ελλάδα ψήφισε ΚΑΤΑ της αναστολής της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών ουσιών!!!


Η ανακοίνωση του αποτελέσματος μιας ψηφοφορίας που μας αφορά, μου δείχνει τελικά πόσο σημασία κάποιοι δίνουν σε εμάς. Τον κλάδο της μελισσοκομίας αλλά και τα άγρια μελισσοειδή δεν νομίζω να τα υπολογίζει κανείς στην χώρα μας…

Την ιστορία με τα νεονικοτινοειδή* λίγο πολύ την έχουν ακούσει οι περισσότεροι.

Πρόταση για την αναστολή για δύο χρόνια της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών ουσιών (που υπάρχουν σε εντομοκτόνα για τεσσάρων ειδών καλλιέργειες : αραβοσίτου, ελαιοκράμβης, ήλιων και βαμβακιού)** έγινε στις 31 Ιανουαρίου 2013 από τον Tonio Borg***  (Τόνιο Μποργκ), αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Υγείας και Πολιτικής των Καταναλωτών. Η πρόταση αυτή στηρίζεται σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)

Η πρόταση του Επίτροπου Borg εξετάστηκε στις 15 Μαρτίου 2013 στην συνεδρίαση της Standing Committee on the food chain and animal health (SCFCAH) (Μόνιμη Επιτροπή για τηντροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων)

Από τις είκοσι επτά (27) χώρες, δεκατρείς (13) ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, αλλά εννέα (9) χώρες ψήφισαν κατά (Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Λιθουανία, Αυστρία, Πορτογαλία και Ουγγαρία) και πέντε (5) απείχαν, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Βρετανία. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ήταν δυνατή η λήψη απόφασης υπέρ ή κατά του μέτρου… και άφησε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους επιστήμονες και ορισμένους πολιτικούς πικρά απογοητευμένους.
Ο Επίτροπος Borg ανακοίνωσε (στις 19 Μαρτίου 2013) στους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες την απόφασή του να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την πρότασή του και να τεθεί αυτή σε ψηφοφορία στο πλαίσιο μιας Επιτροπής Προσφυγών την άνοιξη.

“This is my second personal statement about bees in just a few weeks. Bees play an important role in our environment and the decline of the bee population has been at the center of on-going debates for quite a while now.
We need all the bees we can get to pollinate crop flowers and secure the production of enough fruit and vegetables. Therefore, protecting bees and promoting the best possible conditions for them to thrive is in our prime interest.
Three chemicals belonging to the family of neonicotinoids are currently drawing the attention of all parties involved in the bee protection debate. These chemicals are found in the dust, pollen and nectar of some bee attractive crops such as maize, cereals, sunflower and oilseed rape. When bees are exposed to them, their survival is put at high risk, as the European Food Safety Agency (EFSA) showed in its report published last January. Further to EFSA's conclusions, the Commission put forward a proposal to ban the three chemicals to Member States on 15 March 2013. The results of the vote were inconclusive (no qualified majority was reached), nevertheless a number of Member States supported the proposal.
We have taken note of the Member States' positions but remain firmly committed to driving forward ambitious and proportionate legislative measures to protect bees.
On 19 March 2013, Agriculture Ministers from the EU Member States gathered in Brussels and I announced that the proposal will be discussed and voted on at the Appeal Committee which will take place later this spring.”

Απλά να πω μπράβο του!!!
Η Επιτροπή ελπίζει ότι θα μπορέσουν να ληφθούν μέτρα από την 1η Ιουλίου του 2013.

Σημειώνω πως μια διαδικασία προσφυγής προβλέπεται στους κόλπους της ΕΕ αν μεταξύ των κρατών μελών δεν συγκεντρώνεται ειδική πλειοψηφία. Στο τέλος, αν η κατάσταση διαιωνίζεται, η τελική απόφαση επανέρχεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αποχές εκλαμβάνονται ως σιωπηλή υποστήριξη του μέτρου που προτείνεται.
Υπενθυμίζεται ότι η Avaaz είχε συγκεντρώσει πάνω από 2.526.847 υπογραφές από όλη την Ευρώπη για την υποστήριξη της πρότασης και εάν σας ενδιαφέρει μπορείτε να υπογράψετε και εσείς εδώ:



Υ.Γ. Ψάχνω ώρες να βρω ποιος εκπροσώπησε την χώρα μας στις 15 Μαρτίου 2013 στην συνεδρίαση της Standing Committee on the food chain and animal health (SCFCAH) και δεν βρίσκω τίποτα. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι ας το γράψει στα σχόλια.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


* Μια σημαντική κατηγορία γεωργικών φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες είναι και τα νεονικοτινοειδή. Τα νεονικοτινοειδή είναι τα φυτοφάρμακα, τα οποία κατηγορούνται, ότι καταστρέφουν το
GPS των μελισσών και οδηγούν σε μείωση του αριθμού τους. Τα νεονικοτινοειδή και συγκεκριμένα οι δραστικές ουσίες imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin είναι διασυστηματικά εντομοκτόνα (κυκλοφορούν, δηλαδή, σε όλα τα μέρη του φυτού) και χρησιμοποιούνται σε πολλές καλλιέργειες όπως στην ελαιοκράμβη, στα σιτηρά, στο βαμβάκι και στους ηλίανθους και έχουν δράση παρόμοια με το φυσικό εντομοκτόνο νικοτίνη, το οποίο δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο αρχικός σχεδιασμός και προορισμός δράσης αυτού του είδους φυτοφαρμάκων ήταν να χρησιμοποιούνται για την «επένδυση και λούσιμο» των σπόρων έτσι ώστε το φυτό να «κυριεύεται» και να αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για όλη του τη ζωή, τα οποία χαρακτηριστικά θα το κάνουν ισχυρότερο απέναντι στα επιβλαβή, για το ίδιο το φυτό, έντομα.


** The Commission’s proposal restricts for two years the use of clothianidin, imidacloprid and thiametoxam only to crops not attractive to bees and to winter cereals (as dust exposure during autumn is not considered a major issue). It prohibits the sale and use of “seeds treated” with plant protection products containing these active substances. Both measures, according to the proposal, should be implemented at the latest by 1 July. It also prohibits the sale and use of the three neonicotinoids to “amateurs” (only professional uses to remain allowed) and provides for a review of both measures by the Commission after two years. Under strong pressure from major pesticide producers, two exceptions have been added to the Commission’s earlier proposal allowing the use of the three neonicotinoid insecticides to bee-attractive crops in greenhouses at any time and in open fields only after flowering.


*** Ο Τόνιο Μποργκ γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1957 στη Μάλτα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του νησιού ενώ ως φοιτητής ήταν ενεργό μέλος των φοιτητών του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών. Εξελέγη υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων το 1995 και επανεξελέγη στις γενικές εκλογές του 1998. Το 2004 ανέλαβε ως νούμερο δύο στο κόμμα των Εθνικιστών παράλληλα με το πόστο του ως υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Προφύλαξη δημητριακών από ασθένειες

Προφύλαξη δημητριακών από ασθένειες


Είναι γνωστό ότι τα δημητριακά κατά τη βλάστησή τους προσβάλλονται από διάφορα κρυπτόγαμα φυτά, τα οποία ή βλάπτουν την ανάπτυξή τους ή ελαττώνουν την απόδοσή τους. Έτσι η σίκαλη (βρίζα) και το σιτάρι προσβάλλονται από τον κράδο (Sphacelia segotum), το σιτάρι από τον δαυλίτη (Tilletia caries) η βρώμη, το κριθάρι, το σιτάρι και το καλαμπόκι από τον άνθρακα (Ustilage segetum, U. secalis, U. maydis κ.τ.λ.)
Για την πρόληψη των ασθενειών αυτών επικράτησε η συνήθεια εδώ και πολλά χρόνια να μουσκεύονται οι σπόροι των δημητριακών αυτών σε διάλυμα ασβέστη, θειικού νατρίου, θειικού σιδήρου ή θειικού χαλκού.
Το μούσκεμα σε διάλυμα ασβέστη γίνεται είτε με την βύθιση του σπόρου είτε με απλό ράντισμα.
Το μούσκεμα με τη βύθιση μέσα σε κάδο γίνεται ως εξής:
Αναλύουμε όσο το δυνατόν καθαρότερο σβησμένο ασβέστη για να φτιαχτεί πυκνό γαλάκτωμα. Στη συνέχεια γεμίζουμε τα ¾ συνηθισμένου καλαμένιου καλαθιού με το στάρι που θέλουμε να ασβεστώσουμε· το βυθίζουμε με προσοχή για να μην βγει από το καλάθι ο καρπός. Αφού το περιστρέψουμε λίγο για να βραχεί όλος ο σπόρος, το βγάζουμε και τα τοποθετούμε να στραγγίσει σε κάδο. – μετά, παίρνουμε άλλο καλάθι στο οποίο έχει μπει η απαραίτητη ποσότητα σταριού, και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Στο διάστημα αυτό αφαιρείται το ασβεστωμένο στάρι από το πρώτο καλάθι στο σημείο που εργαζόμαστε και γεμίζεται πάλι το καλάθι με άλλη ποσότητα σταριού για ασβέστωση· και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ασβεστωθεί όλος ο καρπός.
Όταν τελειώσουμε αυτό το στάδιο, ρίχνουμε πάνω στο ασβεστωμένο στάρι τριμμένο μαγειρικό αλάτι σε αναλογία ½ οκάδα (= 640 γραμ.) για 3 κοιλά (= 66 οκάδες δηλ. 84,48 κιλά) το ανακατεύουμε δε όλο με φτυάρι και το αφήνουμε για 30 – 50 ώρες για να στεγνώσει. Το αλάτι έχει σαν αποτέλεσμα να μαζεύει τον ασβέστη πάνω στο στάρι και εμποδίζει την κονιοποίησή του κατά τη σπορά.
Η ασβέστωση με ράντισμα είναι πολύ απλούστερη και ταχύτερη. Συνίσταται στο να τοποθετήσουμε στο έδαφος 12 – 18 κοιλά (264-396 οκάδες, δηλ. 337,92-506,88 κιλά) σπόρου και χύνουμε επάνω του διαδοχικά 1 ½ οκάδα (= 1,92 κιλά) γαλακτώματος ασβέστη κατά κοιλό σταριού· ταυτόχρονα δύο άτομα στέκονται γύρω από το σωρό και τον ανακατεύουν με φτυάρια.
Όταν χυθεί όλο το γαλάκτωμα του ασβέστη πάνω στο στάρι, ανακινούμε το σωρό δυο ή τρεις φορές, μετατοπίζοντας αυτό λίγο σε κάθε ανακάτεμα.
Ολοκληρώνεται η ασβέστωση με το ρίξιμο ½ οκάς (= 640 γραμ.) μαγειρικού αλατιού ανά 3 κοιλά (= 66 οκ. δηλ. 84,48 κιλά) σπόρου. Έπειτα, όπως και στην πρώτη ασβέστωση, αφήνουμε το σπόρο για 30 – 50 ώρες για να στεγνώσει.
 
Το μούσκεμα του σπόρου σε διάλυμα θειικού νατρίου, επινοήθηκε από τον Ματθαίο Ντόμπαλ και είναι πολύ αποτελεσματικότερο από την ασβέστωση. Ιδού πώς εκτελείται:
 Διαλύουμε 5 οκάδες (= 6,4 κιλά) θειικού νατρίου σε 80 οκάδες (= 102,4 κιλά)  νερού, από το διάλυμα δε αυτό χύνουμε σε κάθε 1 κοιλό (= 22 οκ. δηλ. 28,16 κιλά) σπόρου ανά 1 ½ οκάδες (= 1,92 κιλά) και ανακατεύουμε ζωηρά το σπόρο για να υγρανθεί εντελώς, μετά ρίχνουμε πάνω του ασβεστόσκονη σε αναλογία ½ οκάς (= 640 γραμ.) ανά 3 κοιλά (= 66 οκ. δηλ. 84,48 κιλά) σπόρου, τον ανακατεύουμε και πάλι και επιτέλους τον αφήνουμε να στεγνώσει για 0-50 ώρες.
Σ’ αυτή τη διαδικασία ο ασβέστης συμπληρώνει την καταστρεπτική ενέργεια του θειικού νατρίου στα σπέρματα των παρασίτων.
Μουσκεύουμε γι’ αυτό το σπόρο σε διάλυμα θειικού σιδήρου (καραμπογιάς ή πράσινου βιτριολιού) ή θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας)· τα διαλύματα αυτά τα παρασκευάζουμε διαλύοντας 3 – 4 οκάδες (= 3,84 – 5,12 κιλά) από τα άλατά τους σε 80 οκάδες (= 102,4 κιλά) νερού. Ο μουσκεμένος σπόρος σ’ αυτό το διάλυμα του σιδήρου παίρνει πρασινωπό χρώμα ενώ αυτός που μουσκεύεται στο διάλυμα του θειικού χαλκού γίνεται μπλε.
Οι σπόροι που μουσκεύονται με οποιονδήποτε τρόπο αυξάνουν πάντα κατά το 1/5 περίπου τον όγκο τους· έτσι 10 κοιλά (=  220 οκάδες, δηλ. 281,6 κιλά) μετά το μούσκεμα αναλογούν σε 12 κοιλά (= 264 οκάδες, δηλ. 337, 92 κιλά) περίπου.
Όταν δεν μπορούμε να σπείρουμε μέσα σε 50 ώρες τους προετοιμασθέντες σπόρους, για να αποφύγουμε τη ζύμωση ή τη βλάστησή τους, πρέπει να τους ανακινούμε κάθε μέρα μέχρι να αποξηρανθούν καλά. Εννοείται ότι οι σπόροι αυτοί δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για ανθρώπινη διατροφή, αλλά μπορούν να δοθούν στα γουρούνια, εκτός από εκείνους που παρασκευάσθηκαν με θειικό χαλκό.
 
ΣΣ: Από τη Semaine Agricole: Έγιναν δοκιμές για καταστροφή των σπερμάτων διαφόρων φυτικών παρασίτων που προσκολλώνται στους σπόρους των δημητριακών, με θερμό νερό.
Ο σπόρος τοποθετείται σε κοφίνια και βυθίζεται τέσσερις και πέντε φορές και για πέντε λεπτά της ώρας σε νερό που έχει θερμοκρασία 52-55οC. Η μέθοδος όμως αυτή δέχεται επικρίσεις γιατί βλάπτει τη βλαστική δύναμη πολλών κόκκων και ότι δεν μπορεί να τους προφυλάξει μετά τη σπορά εάν τα σπέρματα των παρασίτων βρίσκονται στο έδαφος ή στα λιπάσματα (Bulletin de la Société nationale d’  Agriculture de France 1888, σελ. 541).
 
Από τεύχος Φεβρουαρίου 1889 Ελληνική Γεωργία.
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
Το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη, η βρίζα και το καλαμπόκι προσβάλλονται από κάποιες κρυπτογαμικές ασθένειες και ιδιαίτερα από τον άνθρακα ( ή δαυλίτη στην καθομιλουμένη) και την σκουριά, που προκαλούν πολύ μεγάλες ζημιές. Η ανάπτυξη αυτών των ασθενειών προλαμβάνονται εάν παρασκευαστούν, πριν από τη σπορά, οι σπόροι όπου συνήθως βρίσκονται τα σπέρματα τους. Οι μέθοδοι γι’ αυτό είναι:
 
1.     Μέθοδος Beauceron : 4 ή 5 μέρες πριν από την σπορά μέσα σε κατάλληλο δοχείο διαλύονται 15 οκάδες (= 19,2 κιλά) ασβέστη σε 100 οκάδες (= 128 κιλά) νερού. Ο σπόρος μαζεύεται σε σωρό και βρέχεται με το γαλάκτωμα του ασβέστη σε αναλογία 2 οκάδες (= 2,56 κιλά) γαλακτώματος σε 1 κοιλό (= 22 οκ. δηλ. 28,16 κιλά) σπόρου. Ο σωρός βρέχεται από τα πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από την κορυφή προς την περιφέρειά του· δύο άτομα στέκονται από τη μια και την άλλη πλευρά του σωρού και τον ανακατεύουν καλά με φτυάρια μέχρι να βραχούν όλοι οι κόκκοι. Το μέσο αυτό είναι απλούστατο, ταχύτατο και φθηνότατα. Ο σπόρος πρέπει να παρασκευάζεται από το προηγούμενο βράδυ της σποράς έτσι ώστε να είναι αρκετά στεγνός για να σπαρθεί. Εάν στο παραπάνω διάλυμα των 100 οκάδων (= 128 κιλά) προστεθεί ½ οκά (= 640 γραμ.) αλατιού, προσκολλάται καλύτερα ο ασβέστης στους κόκκους.

2.     Μέθοδος Dombasle Το 1835 ο Dombasle πρότεινε α) αντί της ½ οκάς (= 640 γραμ.) αλατιού να προστεθεί στο παραπάνω διάλυμα του ασβέστη 8 οκάδες (= 10,24 κιλά) θειικού νατρίου και
β) μετά το κατάβρεγμα και το ανακάτεμα του σπόρου, το πασπάλισμα και το ανακάτεμά του για δεύτερη φορά με ½ οκά (= 640 γραμ.) σκόνης ασβέστη ανά 1 κοιλό (= 22 οκ. δηλ. 28,16 κιλά) σπόρου. Η σκόνη του ασβέστη συντελεί στο να αποξηραίνονται οι σπόροι ταχύτατα.
Αυτές οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούνται μόνο όταν η σπορά γίνεται πεταχτά, όπως γίνεται δηλαδή από εμάς· γιατί όταν γίνεται χρήση σπορέων οι παρασκευασμένοι με τον ασβέστη σπόροι δεν πέφτουν κανονικά στον αγρό.
 
3.     Μέθοδος Pewvest : σε ξύλινο ή πήλινο αγγείο διαλύονται από το βράδυ σε 10 οκάδες (= 12,8 κιλά) ζεστού νερού 50 δράμια (= 160 γραμ.) θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας)· την επομένη σ’ αυτό το διάλυμα μουσκεύονται 4 κοιλά (= 88 οκ. δηλ. 112,64 κιλά) σπόρου για 2 ώρες· αφού βγάλουμε τον σπόρο από το δοχείο τον απλώνουμε στο έδαφος για να στεγνώσει. Πολλοί επιταχύνουν την αποξήρανσή του πασπαλίζοντάς τον και ανακατεύοντάς τον καλά με σκόνη ασβέστη σε αναλογία ½ οκάς (= 640 γραμ.) ανά 1 κοιλό (= 22 οκ. δηλ. 28,16 κιλά) σπόρου.
Αυτή η μέθοδος είναι κατά πολύ αποτελεσματικότερη από τις δύο προηγούμενες, αλλά συγχρόνως είναι πιο αργή και πιο δαπανηρή. Επειδή ο θειικός χαλκός είναι δηλητήριο τον μεταχειριζόμαστε με πολύ μεγάλη προφύλαξη.

4.     Μέθοδος Davain : σε 10 οκάδες (= 12,8 κιλά) νερού διαλύονται 25 δράμια (= 80 γραμ.) θειικού οξέος· στο διάλυμμα αυτό μουσκεύονται 4 κοιλά (= 88 οκ. δηλ. 112, 64 κιλά) για 12 ώρες· μετά στραγγίζεται και ξεραίνεται στο έδαφος πριν από τη χρήση του. Αυτή η μέθοδος αν και είναι πολύ αποτελεσματική έχει το μειονέκτημα ότι είναι πάρα πολύ αργή και επόμενα συγκριτικά με τις άλλες δαπανηρότερη.
Σημείωση: η μονάδα μέτρησης κοιλό αντιστοιχεί σε διαφορετικά κιλά, ανάλογα με το είδος που μετριέται. Στο άρθρο έχει γίνει αντιστοίχηση με το κοιλό του σταριού.

Από Ftiaxno.gr

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πατάτα, διατήρηση και αποθήκευση

Επειδή μου έγινε ερώτηση για το θέμα και με ενδιέφερε και τον ίδιο μιας και αγοράζω πολλές φορές πατάτες σε τελάρα από παραγωγούς από την περιοχή μου και η συντήρησή τους για 3-4 μήνες είναι σημαντικό θέμα , ρώτησα να μάθω τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για προστασία από τα διάφορα έντομα . Πολλοί ρίχνουν σκόνη από μαλαθείο κατευθείαν πάνω στην πατάτα, δηλαδή και άλλα χημικά στην ήδη επιβαρημένη πατάτα με λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Πως λοιπόν την συντηρούσαν οι παλιοί και μερικοί ακόμα που έχουν σπιτική παραγωγή;

Πατάτες (Γεώμηλα)
Οι πατάτες διατηρούνται καλά εντός υπογείων ευάερων και με ομοιόμορφη θερμοκρασία, τοποθετούμενες   κάτω κατά στιβάδες λεπτές, καλυπτόμενες πρώτον με τα ξηρά τους φύλλα και έπειτα με άχυρο και χώμα.

Φυλάσσονται ακόμη και εντός λάκκων ξανοιγόμενων σε ξηρότατη γη μέχρι βάθους ήμισυς πήχεως. Ο πυθμένας και τα πλάγια του λάκκου σκεπάζονται καλά με ξερό άχυρο και εντός αφού στοιβάζονται οι πατάτες, σκεπαζόμενα πάλι με άχυρο και από επάνω με χώμα, πάλι μισού πήχεως ύψος.

Άλλος τρόπος ασφαλούς διατηρήσεως είναι και ο εξής:
Τοποθετούνται εντός  ανοιχτού βαρελιού, με αρκετή άμμο για να γεμίζει τα κενά διαστήματα, έτσι ώστε να μην αγγίζονται όσο το δυνατόν.
Αντί άμμου άλλοι μεταχειρίζονται και σκόνη άνθρακα.

Έτερος τρόπος
Βυθίζονται επί 1 ή 2 λεπτά της ώρας σε ζεματιστό νερό και έπειτα στεγνώνονται σε ξηρό αέρα.

Έτερος τρόπος
Διατηρούνται διαρκώς βυθισμένα εντός αλμυρού νερού, το οποίο εμποδίζει την βλάστηση των οφθαλμών των πατατών.

Πηγή: Βιβλιοθήκη της γυναικός-Έτος Α’ Βιβλίον 9ον-Πως διατηρούνται τα τρόφιμα-Εν Αθήναις-189;

Μία άλλη έυκολη φυσική μέθοδος, είναι και με σκόνη άσβεστου ασβέστη

Που μπορούμε να βρούμε; Σε κάποια ασβεσταριά ή μάντρα οικοδομικών υλικών η οποία φτιάχνει ασβέστη μόνη της, δηλαδή σβήνει μεγάλα κομμάτια πετρώματος σε νερό και παράγει τον σβησμένο πλέον αραιωμένο με νερό ασβέστη σε σακούλες.
Η σκόνη του ασβέστη είναι καυστική δηλαδή αν την ρίξουμε σε νερό θα βράσει για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή το σβήσιμο του ασβέστη. Για αυτό το λόγο της καυστικότητας του άσβεστου ασβέστη, με την θερμοκρασία σκοτώνονται τα μικρόβια, την χρησιμοποιούσαν και παλιά στην απολύμανση των κοτετσιών.
Ένα πασπάλισμα με άσβεστο ασβέστη είναι μια καλή λύση για να κρατήσει διάφορα ζωύφια και έντομα μακριά, που τον αποφεύγουν γιατί καίγονται εξωτερικά.
Όσο για την σπιτική αποθήκευσή της οι πατάτες να πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία, κάτι που τις εμποδίζει από το να φυτρώσουν νωρίς.
 
Aπό Αgronews.gr

Διατήρηση πατατών και φρούτων σε ασβέστη

Η αναφορά της διατήρησης πατατών (και όχι μόνο) σε τριμμένο ασβέστη αναφέρεται στο τεύχος Ιουλίου του 1890 της Ελληνικής Γεωργίας («Νέα Χρήση της ασβέστου» υπό Monclar, αντιπροέδρου της γεωργικής εταιρείας της Τάρνης).
Εν ολίγοις αναφέρει ότι αυτή η δοκιμή έγινε λόγω του ότι προσεβλήθησαν τα φυτά από περονόσπορο και ο καλλιεργητής προσπάθησε να φυλάξει κάποια ποσότητα της παραγωγής του για να καλύψει, τουλάχιστον, τις ανάγκες της οικογενείας του. Ο ασβέστης του είχε περισσέψει από κάποια οικοδομή που είχε τελειώσει.
Τοποθέτησε, λοιπόν, πατάτες σε ασβέστη τριμμένο, κατά στρώματα, σε δεξαμενή περίπου 2μ2 που βρισκόταν κάτω από υπόστεγο τον Αύγουστο του 1888. 
Οι πατάτες διατηρήθηκαν για 14 μήνες (έως τον Οκτώβριο του 1889).



-         Η επιδερμίδα τους δεν είχε υποστεί καμία προσβολή και φαίνονταν δροσερότερες απ’ ότι αν έμεναν εκτεθειμένες στον ήλιο.
-         Η γεύση τους ήταν καλή, όσο μπορεί να είναι για πατάτες που έχουν μαζευτεί πριν από τόσους μήνες.
Μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο της δεξαμενής κάποιες από αυτές με τον ίδιο ασβέστη και αφέθηκαν για επιπλέον διάστημα προκειμένου να παρατηρηθεί πόσο θα παρέμεναν σε καλή κατάσταση. Τελικά, κατά τον Ιανουάριο άρχισαν να φθείρονται και στο τέλος Φεβρουαρίου ήταν εντελώς φθαρμένες. Ο καλλιεργητής θεώρησε πως ίσως να έπαιξε ρόλο και η αλλαγή θέσης.
Όταν χρησιμοποιήθηκαν διαπιστώθηκε πως ήταν λιγότερο αμυλώδη και περισσότερο σακχαρώδη. Βραστές ήταν πολύ καλύτερες, για κάποιους, από άλλους τρόπους μαγειρέματος. Ωστόσο δεν ήταν στο επίπεδο των νωπών (αναφέρει «μαγειρευθέντα βρέθηκαν λιγότερο καλές, ή καλύτερα λέγοντας χορταστικές, από τις νωπές…»).
Δοκίμασε τη μέθοδο και σε σταφύλια:
Τα τοποθέτησε τον Σεπτέμβριο σε μικρό κιβώτιο με σκόνη ασβέστη που είχε αγοράσει για την κατασκευή βορδιγάλλιου πολτού. Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο που δοκιμάστηκαν δεν είχαν καμία διαφορά από αυτά που είχαν διατηρηθεί στον οπωρώνα. Στα μέσα Φεβρουαρίου εξακολουθούσαν να είναι θαυμάσια, οι ρόγες τους ήταν πληρέστερες και δροσερότερες από εκείνες που είχαν μείνει εκτεθειμένες στον αέρα.
Αυτές οι δοκιμές έγιναν συνοπτικά, χωρίς να παρθούν όλες οι προφυλάξεις που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους καρπούς περισσότερο. 
Οι δαπάνες ήταν ελάχιστες:  100 κιλά ασβέστη ανά 1m3.
Με τον ίδιο τρόπο αναφέρει ότι μπορούν να διατηρηθούν και τα μήλα. Αφού τα βγάλουμε από τον ασβέστη, τα σφουγγίζουμε ελαφρά με βρεγμένο πανί για να αφαιρεθούν τα μόρια του ασβέστη. Αυτά είναι που κρατάνε όλη τη δροσιά και την στιλπνότητα της επιδερμίδας τους.
Ωστόσο, κάποιες ποικιλίες, 2 ή 3 ημέρες μετά την τοποθέτησή τους στον ασβέστη, άρχισαν να μαυρίζουν.
Τα σταφύλια που βγήκαν από τον ασβέστη πλύθηκαν απλά μέσα σε καθαρό νερό, μετά αφέθηκαν να στραγγίσουν. Η επιδερμίδα τους για πολλές ώρες μετά ήταν οπτικά ανεπανάληπτη.
Θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερο για καρπούς ανώτερης ποιότητας να τους περιτυλίγουμε με λεπτό χαρτί πριν τους βάλουμε στον ασβέστη, ωστόσο δεν το δοκίμασε.
Η δική του άποψη για την εξαιρετικά διατηρητική επίδραση του ασβέστη είναι ότι παρεμβάλλεται ανάμεσα στον ατμοσφαιρικό αέρα και τον καρπό εμποδίζοντας τους παρασιτικούς σπόρους να επικαθήσουν σ’ αυτόν και συγχρόνως απορροφά την υγρασία που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς που ήδη είχαν προσκολληθεί στην επιδερμίδα του. Επιπλέον, λόγω των αντιζυμωτικών του ιδιοτήτων, ο ασβέστης επιβραδύνει, ίσως, την ανάπτυξη και την πρόοδο της σήψης που ήδη βρίσκεται στους καρπούς. Προφυλάσσει και από τις προσβολές των σκουληκιών. Με άλλα λόγια εξασφαλίζει τη διατήρηση του καρπού και κάθε εξωτερική ή εσωτερική προσβολή του.

Aπό Agronews.gr