Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος-Tragopogon porrifolius
Καλλιεργείτε πολύ από τους Ευρωπαίους. Σε εμάς δεν είναι γνωστός, παρόλο που οι λεξικογράφοι τον εξήγησαν με το σκούλι, όνομα που δόθηκε από του νέους βοτανολόγους, κατά τους παλιούς είναι το salfisi των Γάλλων.
Τα
φύλλα αυτού του φυτού τρώγονται βραστά με λάδι, ή ωμά σε σαλάτα, οι δε ρίζες
του καρυκεύονται ποικιλοτρόπως.
Απαιτεί
δε όπως όλα τα μακρόριζα γη βαθειά δουλεμένη, όχι όμως πολύ κοπριά, ούτε έδαφος
υγρό, επειδή τότε γίνεται μεγάλος αλλά άνοστος.
Τον
σπέρνουν πολύ πρώιμα σε πρασιές (σαμάρια), τον σκαλίζουν μία ή δύο φορές και
τον ποτίζουν ενίοτε.
Στα
ψυχρά κλίματα ο τραγοπώγων σαν απαλό φυτό, δεν μπορεί να καλλιεργηθεί τον
χειμώνα χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις. Στην Ελλάδα όμως μπορεί να σπείρει κανείς
όλους τους μήνες για να έχει κάθε καιρό και φύλλα και ρίζες. Τα πρώτα πρέπει να
κόβοντε όταν είναι τρυφερά.Είναι
δύσκολο για να συλλέξει κανείς τον σπόρο του τραγοπώνου γιατί είναι φτερωτός όπως
του μαρουλιού και αμέσως όταν ωριμάσει τον σκορπίζει ο άνεμος. Για
αυτό τον μαζεύουν το πρωί.
Πηγή: Γεωργική και οικιακή οικονομία-Τόμος Β'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου