Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Δυναμική παρουσία στην αγορά κάνουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες

Δυναμική παρουσία στην αγορά κάνουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες 

Δυναμική παρουσία στην αγορά κάνουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες Στροφή στις μικρές ζυθοποιίες κάνουν πολλοί Έλληνες καταναλωτές τα τελευταία χρόνια. Με κάποια μικρή επιβάρυνση στην τιμή, γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την παραγωγή των μεγάλων βιομηχανιών, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει ένα πολύ καλής ποιότητας προϊόν. Οι περισσότεροι από τους ζυθοποιούς δηλώνουν ότι θα ήθελαν να υπήρχαν ελληνικά βυνοποιία, ώστε να μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν βύνη από ελληνικό κριθάρι. «Τα δύο ζυθοποιία που έχουμε στην Ελλάδα ανήκουν στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και δεν έχουμε εμείς πρόσβαση σε αυτά», δηλώνει ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιία Κυκλάδων. Μπορεί όμως να μην παράγονται από ελληνικό κριθάρι αλλά κάποιες περιέχουν μέλι από την Σαντορίνη ή μέλι ανθέων, κίτρο από τη Νάξο και άλλα τοπικά προϊόντα.

Οι κυριότερες ελληνικές μικροζυθοποιίες είναι:

Νήσος: Η μπύρα ΝΗΣΟΣ γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου, κατοικεί στις Κυκλάδες, αρμενίζει στο Αιγαίο. Μπύρα με χαρακτήρα, δημιουργήθηκε για να είναι σε πλήρη αρμονία με την κυκλαδίτικη γαστρονομία και για να προσφέρει ευχαρίστηση σε ένα μεγάλο εύρος ουρανίσκων. Συνοδεύει ιδανικά, ψάρι, θαλασσινά, ψητά σχάρας, κοτόπουλο. Παράγεται από τη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων. Αν και το ζυθοποιίο κατασκευάστηκε το 2012, η μπύρα βγήκε στην ελληνική αγορά από το Πάσχα του 2013. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και η προσφορά μας δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Ζυθοποιούμε με 100% φυσικό τρόπο», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Κουρής ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Volkan: η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μπύρας βασίζεται στα τρία βασικά της συστατικά: μέλι από την Σαντορίνη, κίτρο από τη Νάξου και φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας. Αυτή τη στιγμή η μπύρα παράγεται σε ζυθοποιίο στο Άργος αλλά θέλει να κατασκευάσει ζυθοποιίο στη Σαντορίνι. Την βρίσκουμε σε Black Wheat Lager με ανοιξιάτικη γεύση παρά το μαύρο της χρώμα, και σε Blonde Pilsner με χρυσαφένιο, διάφανο χρώμα και αρώματα από κίτρινες βανίλιες και τόνους από λυκίσμο, μέλι και πιπερόριζα. Ιδιοκτήτης είναι ο εφοπλιστής κ. Σπύρος Νομικός που έχει μεγάλη οικολογική ευαισθησία. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της εταιρείας κ. Παύλος Κοτσίδης «η μπύρα βγήκε στην αγορά το 2012. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια. Ήδη κάνουμε εξαγωγές σε Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Τσεχία, Πολωνία, Ολλανδία και Βέλγιο. Επίσης θέλουμε να κατασκευάσουμε ζυθοποιίο στη Σαντορίνη, που όμως θα έχει μικρό οικολογικό αποτύπωμα. Η μπύρα βραβεύτηκε σαν το πιο καινοτόμο προϊόν του κόσμου το 2013, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Τσεχίας, επειδή το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της φιλτράρεται από ηφαιστειακή πέτρα (βασάλτη) της Σαντορίνης. Επίσης επειδή χρησιμοποιούμε μέλι και κίτρο που το παίρνουμε από τα φύλλα μέσα από απόσταξη».

Septem: Στα λατινικά septem σημαίνει επτά, αριθμός που αποτέλεσε πηγή έμπνευση για τους δημιουργούς της, που αποφάσισαν τον Ιούνιο του 2009 στην Εύβοια, να δώσουν σε κάθε τύπο μπύρας το όνομα μιας διαφορετικής ημέρας. Έτσι η Septem Μικροζυθοποιία διαθέτει την χρυσαφένια pilsner Monday, την αρωματική Pale Ale Friday, την Sunday που είναι Premium μπύρα διπλής ζύμωσης από μέλι ανθέων, την Thursday που ανήκει στην κατηγορία των Irish Red Ale και την μαύρη μπύρα Septem Seasonal Winter Porter. Επίσης παράγει τη Mary Rose που κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στον διαγωνισμό Brussels Beer Challenge και το Αργυρό Μετάλλιο στο International Beer Challenge του Λονδίνου στην κατηγορία red ales.

Yellow/Red/Crazy Donkey: Μπύρες που είναι αποτέλεσμα προσπάθειας του πάντα πρωτοπόρου οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου από τη Γαία Οινοποιητική. H ξανθή Yellow Donkey φτιάχνεται με λυκίσκο από Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Σλοβακία και έχει μια ελαφρά καπνιστή πικράδα. Η Red Donkey με λυκίσκο από τη Σλοβενία και τη Νέα Ζηλανδία, βύνη Γερμανίας και καβουρντισμένο άρωμα που εμφιαλώνεται σε μπουκάλι σαμπάνια. Και τέλος η Crazy Donkey, που περιλαμβάνει όλους τους πρώτους πειραματισμούς και είναι η πρώτη καθαρόαιμη India Pale Ale στην Ελλάδα, πολύ πιο πικρή, με μούστο από ασύρτικο κρασί και λυκίσκο από τη Νέα Ζηλανδία. Σημειωτέον, όλες οι μπύρες είναι αφιλτράριστες, απαστερίωτες και δεν περιέχουν συντηρητικά.

Craft: H Craft είναι η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιϊα που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και παράγει μπύρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής. Σε αυτήν οφείλεται η εισαγωγή στην Ελλάδα του θεσμού της παραγωγής ποιοτικής μπύρας σε μικρή κλίμακα. Η Athens Lager είναι βαθύχρωμη και χρυσωπή με πολύμορφη αρωματική προσωπικότητα και γλυκό γευστικό προφίλ. Η Black Lager έχει εντυπωσιακά σκούρο καφέ χρώμα, σύνθετο άρωμα και πιπεράτη γεύση. Χάλκινο χρώμα έχει η Smoked Lager και ευχάριστο άρωμα καπνιστής βύνης, Η Red Ale έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, ελαφριά καραμελένια γεύση και πλούσιο σώμα οκτώ διαφορετικών τύπων βύνης. Πορτοκαλόχρωμη και θολή λόγω του ότι είναι αφιλτράριστη είναι η Weiss και έχει χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα με ειδική μαγιά Hefe Weizen και γευστικό υπόστρωμα δημητριακών λόγω της βύνης σιταριού. Η Pilsner είναι ξανθιά κλασική pilsner με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου.

Ζέος: H ζυθοποιία από το Άργος βγάζει μια βαθύχρωμη και χρυσωπή μπύρα με ένταση στην γεύση και ιδιαίτερα πυκνό άρωμα λυκίσκου με συνοδεία φρούτων. Ακόμη η ίδια εταιρεία ZEOS Brewing Company βγάζει και τη Μακεδονική Συνταγή, μια μπύρα που έχει σκουρόχρωμα ξανθό χρώμα και άρωμα κίτρου.

Κρητική Ζυθοποιία: Χάρμα είναι η πρώτη χανιώτικη μπύρα από την Κρητική Ζυθοποιία που δημιουργήθηκε το 2007 και παράγει μια ξανθιά και μια μαύρη μπύρα, που διατίθενται αφιλτράριστες και απαστερίωτες, χωρίς καμία επεξεργασία, θερμική ή χημική και χωρίς πρόσθετα.

Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία: H Royal Ionian είναι η μπύρα από την Κέρκυρα. Μυρίζει μαγιά χωρίς να λείπει όμως η φρουτώδης αίσθηση και η λεμονάτη γεύση. H Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει και τις Real Ale Bitter, Ionian Epos και Real Ale Special.

Ζυθοποιία Ρόδου: Η Magnus beer και η Knights beer of Rhodes είναι οι δύο επιλογές της. Οι συγκεκριμένες μπίρες φτάνουν σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

ΝΕΔΑ: Μια Μπύρα που ξεκίνησε να παράγεται το 2009 στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας και κατά την μυθολογία ήταν η θεότητα των νερών.

Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία: Η μικροζυθοποιία της Κρήτης παράγει βιολογικές μπύρες δύο ειδών: μια πλούσια ξανθιά, θολή, με έντονο άρωμα και γενναιόδωρους τόνους μαγιάς και πικάντικων μπαχαρικών και μια μαύρη σκουρόχρωμη τύπου dunkel που μοσχοβολάει καραμελωμένα μαύρα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Πειραϊκή Μικροζυθοποιία: Ο φαρμακοποιός Αλέξανδρος Κουμάντος, λάτρης της καλής και γευστικής μπύρας, δημιούργησε το 2005 ένα μικρό ζυθοποιείο με έδρα τη Δραπετσώνα, στον Πειραιά και άρχισε να παράγει βιολογική και φρέσκια μπύρα με την παραδοσιακή μέθοδο και τα πιο σύγχρονα μέσα. Σήμερα η Πειραϊκή προσφέρει τρεις γευστικές ποικιλίες μπύρας - προσαρμοσμένες στην ελληνική γευστική ταυτότητα - για να απολαύσετε: pale ale, pils, lager.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου