Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Μελισσοκομικά φυτά 1.

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως – Acacia julibrissin

Πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό. θα τη βρούμε κυρίως σαν δέντρο σκίασης και καλλωπισμού. Έχει λεπτά φύλλα σε ανοιχτό πράσινο χρώμα και πλαγιόκλαδο ημισφαιρικό σχήμα. Δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε νερό, αντέχει σε άγονα εδάφη, είναι φυλλοβόλο και μπορεί να φτάσει τα δέκα μέτρα ύψος. Ανθίζει από Ιούνιο ως Αύγουστο και τα ροζ τρυφερά λουλουδάκια της μοσχομυρίζουν αναδίδοντας ένα λεπτό, δροσερό φρουτώδες άρωμα που με τρελαίνει. Το άρωμα αυτό περνά και στο μέλι και είμαι τυχερός που πάντα στα μελίσσια μου στον Υμηττό είχα μετρήσιμες ποσότητες στους εργαστηριακούς ελέγχους. Το άρωμα της μου προκαλεί μια ηρεμία που καμιά φορά με κάνει να πιστεύω ότι το όνομα ακακία οφείλετε σε αυτό! Τσαντίζομαι? μυρίζω μια ακακία και ξαναγίνομαι καλός (όχι πάντα βέβαια…)
Διαβάζω όμως ότι το ακακία είναι λίγο παραπλανητικό, αφού το δέντρο δεν ανήκει στο γένος της Ακακίας, αλλά στο γένος Αλβιζία. Tα ονόματα που θα το συναντήσουμε είναι:
Acacia julibrissin, Feuilleea julibrissin, Mimosa julibrissin, Sericandra julibrissin Κοινες ονομασιες: Silk tree, Pink Siris, Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, Ακακία η Ροδομέταξη, Αλβιζία η ροδομέταξος ή Αλβιζία η γιουλιβρισίμη ή γκιουλμπρισίμ
ακακία κωνσταντινουπόλεως
[...] Το γένος πήρε το όνομά του από τον Ιταλό ευγενή Φιλίππο ντεγλι Αλμπίτσι, ο οποίος θεωρείται ότι το εισήγαγε στην Ευρώπη στα μέσα του 18ου αιώνα. Ο όρος γιουλιβρισίμ είναι μια παραφθορά της περσικής λέξης γκουλ-ι αμπρισάμ (گل ابریشم), η οποία σημαίνει «μεταξένιο λουλούδι» (η λέξη γκουλ σημαίνει λουλούδι και το αμπρισάμ μετάξι). Το φυτό αποκαλείται επίσης και «Μιμόζα» παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στο ομώνυμο γένος. [...] (πηγή wikepedia)
ακακία κωνσταντινουπόλεως
Η φύτευση είναι εύκολη, προσωπικά έχω δυο στο μπαλκόνι που τις έχω από σποράκια. Τα άνθη είναι τρυφερά και μαλακά σε απερίγραπτο βαθμό. Μόνο αν τα ακουμπήσεις στο δέρμα σου θα το κατανοήσεις. Οι μέλισσες τα λατρεύουν και χάνονται μέσα στους στήμονες τους
ακακία κωνσταντινουπόλεως
Μπορείς να την αγοράσεις με 15 ευρώ ή να τη φυτέψεις τσάμπα από τα σποράκια που θα βρεις στον “φασολοειδή” καρπό της

Όλος αυτός ο χαμός από μυρωδάτα άνθη, δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν. Δεν ξέρω τι έντομο είναι το εικονιζόμενο… αλλά είναι ψαρωτικό!
H φωτογράφιση του με δυσκόλεψε αρκετά γιατί οι μέλισσες την ώρα που πήγα προτιμούσαν τα ψηλά άνθη, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός οτι ακόμα και τα ξερά / παλιά / κατσιασμένα, προκαλούν τις μέλισσες. Ακακία Κωνσταντινουπόλεως,

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως
 
 
 

Κάμψις η ριζοβόλος, μυρμηγκιά – Campsis radicans ή Τecoma radicans

O φυσιοδίφης Michel Bégon (Μισέλ Μπεγκόν 1638-1710) με την περίεργη περούκα έδωσε κάποτε το όνομα του στις γνωστές μας Μπιγκόνιες. Κάπου μέσα στην οικογένεια των Bignoniaceae Θα συναντήσει κανείς και το γένος καμψίς με την (κατά Πλακούτση) μυρμηγκιά (Κάμψις η ριζοβόλος, μυρμηγκιά – Campsis radicans ή Τecoma radicans)
Το ιδιαίτερο όνομα μυρμηγκιά, υποθέτω οτι οφείλεται στο γεγονός οτι το φυτό το επισκέπτονται πολλές μέλισσες, αλλά και πολύ (μα πολύ) περισσότερα μυρμήγκια. Μάλιστα κατά τη φωτογράφιση με παίδευαν, γιατί σαν ακάλεστοι κομπάρσοι συμμετείχαν παντού, αλλά μετά στο σπίτι που διάβαζα για το φυτό, κατάλαβα οτι είχαν ρόλο στη φωτογράφιση.
Kαμψις η ριζοβόλος
Το φυτό, ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο και δίνει άφθονο νέκταρ. Είναι αναρριχώμενο και είναι τόσο περιζήτητο, που ακόμα και η Λαντάνα που ζει στον ίδιο φράχτη, δεν δέχεται καμία επίσκεψη από τις μέλισσες.
Τ’όσο στο ίδιο, όσο και στα συγγενικά φυτά, τα ανοιχτά άνθη που μοιάζουν με τρομπέτες δίνουν και τα πιο ρομαντικά αμερικάνικα ονόματα, η κληματαριά με τις τρομπέτες ή Αμπελος σαλπίγγων (Trumpet vine) αλλά και τα πιο πεζά, όπως cow vine (άμπελος των αγγελάδων)
Campsis radicans, Bignonia radicans, Tecoma radicans
Οι μέλισσες χώνονται ολόκληρες μέσα στα “χωνάκια” και κάθονται μέσα με τις ώρες συλλέγοντας γύρη και νέκταρ. Η μακριά περίοδος ανθοφορίας το καθιστά πολύ “δυνατό” μελίσσοκομικό φυτό.
Είναι φυτό ανθεκτικό κάνει μεγάλη σκίαση όταν τοποθετηθεί σωστά και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Μπορεί να το βρει εύκολα κανείς σε φυτώρια
Πηγές:
Campsis radicans and lantana camara
IMG_3408
Kάμψις η ριζοβόλος
bee

flower

κάμψις
 
 
 
 


 

Μελίτωμα σε ακκακία κωνσταντινουπόλεως (Αlbisia julibrissim)

Έχω γράψει και παλιότερα γιαυτό το δέντρο ακακία Κωνσταντινουπόλεως Αlbisia julibrissim . Τα τελευταία
ακκακία Κωνσταντινουπόλεως
Όπως έχω πει η ακακία είναι ενα φυτό υψηλής μελισσοκομικής αξίας αφου τα άνθη του εινα πλούσια σε νέκταρ. Ομως στα δυο δεντράκια που έχω στο μπαλκόνι έκανα μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Παράγουν και μελίτωμα και αν κατάλαβα καλα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που παράγει και το πευκο. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικές. Ένα μικρό ζουζούνι, παρόμοιο με την μαρχαλίνα του πεύκου αλλά μικρότερο κατά το ήμισυ και λευκό φτιάχνει ενα είδος ιστού – κουκουλιου σαν την βαμβακαδα και παράγει ένα μελίτωμα. 
albisia julibrissim
Τ
πηγές:
 Αναδημοσιεύση απο BEES.GR


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου