Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Αντιβρόχινα πανιά για τα αμπέλια

Μέχρι τις 20 Ιουνίου οι προτάσεις των φορέων για βελτίωση του προγράμματος ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓA, mέσα Ιουλίου ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων

Αντιβρόχινα πανιά με επιδότηση από τον ΕΛΓΑ και για τα αμπέλια

Μετά τις κερασιές, από φέτος θα επιδοτείται η εγκατάσταση αντιβρόχινων πανιών και στα αμπέλια με επιτραπέζια σταφύλια. Σύμφωνα με πληροφορίες τoυ Agronews, ο ΕΛΓΑ είναι έτοιμος να εντάξει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια στο πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας, που μέχρι τώρα επιδοτούσε μόνο τα αντιχαλαζικά δίχτυα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, οι αιτήσεις πιθανότατα θα ξεκινήσουν από τα μέσα Ιουλίου και θα έχουν καταληκτική ημερομηνία μέσα στον Σεπτέμβριο.Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, οι αιτήσεις πιθανότατα θα ξεκινήσουν από τα μέσα Ιουλίου και θα έχουν καταληκτική ημερομηνία μέσα στον Σεπτέμβριο.
Οι πρώτες δοικιμαστικές εφαρμογές από τους ίδιους τους αμπελουργούς έδειξαν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, οπότε, η διοίκηση του οργανισμού προσανατολίζεται να επεκτείνει τα αντιβρόχινα πανιά και στα αμπέλια, είτε με νέες εγκαταστάσεις (υποστηλώσεις κ.λπ.) είτε με αντικατάσταση των διχτυών.
Σε σχέση με το περσινό πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας δεν αλλάζει κάτι άλλο, αφού συνεχίζουν οι κερασιές να επιδοτούνται για αντιβρόχινα συστήματα και οι ροδιές άνω των 3 ετών για αντιχαλαζικά. Συζητείται, πάντως, ήδη η επέκταση των αντιχαλαζικών διχτυών και στα υπαίθρια κηπευτικά, με την εφαρμογή των δικτυοκηπίων, αν και ακόμα βρίσκεται σε πρώιμη φάση και μπορεί να μετατεθεί για έναν χρόνο. Οι υπόλοιπες προτάσεις, που θα πρέπει να κατατεθούν για τη βελτίωση του προγράμματος του 2012, μπορεί να περιλαμβάνουν από ζητήματα τεχνικής φύσεως μέχρι και οικονομικής.
Οι πηγές τoυ Agronews αναφέρουν ότι οι αιτήσεις πιθανότατα θα ξεκινήσουν από τα μέσα Ιουλίου και θα έχουν καταληκτική ημερομηνία μέσα στον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με όσα ίσχυαν πέρυσι, οι δαπάνες επιχορηγούνται σε ποσοστό 60% και το ύψος της επιχορήγησης θα ανέλθει συνολικά μέχρι τα 10 εκατ. ευρώ.
Η επιλέξιμη δαπάνη για τις αντιβρόχινες μεμβράνες στις κερασιές ανέρχεται στα 3.450 ευρώ το στρέμμα, από τα οποία -σύμφωνα με το πρόγραμμα- το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στα 2.070 ευρώ. Όσον αφορά την επιλέξιμη δαπάνη για αντιχαλαζικά δίχτυα σε αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα, αυτή ανέρχεται από τα 500 έως τα 2.450 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και της φύτευσης.
Από πέρυσι, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής τράπεζας, καθώς και η δυνατότητα τμηματικής καταβολής της επιχορήγησης, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών κατασκευής και εγκατάστασης. Επιπλέον, οι δαπάνες του προγράμματος που πραγματοποιούνται από αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ απαλλάσσονται από το ΦΠΑ. 
Ειδικότερα, τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας του Οργανισμού είναι:
α) Η πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοειδή από παγετό, με την εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων, καθώς και τη μετατροπή των υφιστάμενων πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους.
β) Η πρόληψη ζημιών από χαλάζι σε μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ακτινίδια, αμπέλια και κερασιές, με την κατασκευή και εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών.
γ) Επιχορήγηση αντιβρόχινης μεμβράνης για την προστασία της κερασιάς από τη βροχή και συζητείται η επέκτασή της στο αμπέλι.
δ) Η προστασία της καλλιέργειας της ροδιάς από το χαλάζι και τη βροχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου