Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Κατασκευή αυτόματης ποτίστρας πουλερικών

Σήμερα αποφάσισα να αλλάξω τα κλασικά δοχεία νερού των πουλερικών μου που λερώνονταν πολύ εύκολα και βρώμιζε το νερό τους. Σκέφτηκα να αξιοποιήσω ένα άδειο πλαστικό βαρελάκι εμφιαλωμένου νερού 10 λίτρων από αυτά που τοποθετούν σε κάποια γραφεία και καταστήματα σε ειδικό μηχάνημα που το προσφέρει ζεστό ή κρύο.
Τα άδεια βαρελάκια αυτά τα επιστρέφουν πίσω στην εταιρεία εμφιάλωσης αλλιώς υπάρχει κάποια μικρή χρέωση. Έμένα μου έδωσε ένα τέτοιο βαρελάκι ένας φίλος για να δοκιμάσω την πατέντα μου.
Τα δοχεία αυτά βγαίνουν και σε μεγαλύτερο μέγεθος περίπου 19 λίτρων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτά.
Για την κατασκευή μας θα χρειαστούμε:
- Ένα άδειο βαρελάκι 10 ή19 λίτρων (δωρεάν)
- Μια αυτόματη πιπίλα πουλερικών (από κατάστημα εμπορίας κτηνιατρικού εξοπλισμού,κόστος περίπου 1,5€)

- Μια πιπέτα πολυαιθυλενίου Φ16 (από κατάστημα γεωργικών εφοδίων,κόστος περίπου 0,5€ -αν δεν κάνω λάθος ,τα αγόρασα πριν χρόνια)

- Ένα βανάκι πολυαιθυλενίου Φ16 ,λίγα μέτρα σωλήνα Φ16 και μια μούφα για σύνδεση με μια βρύση (από κατάστημα γεωργικών εφοδίων,κόστος περίπου 4€) - χωρίς φωτογραφία 
Ξεκινάμε βγάζοντας το καπάκι του δοχείου το οποίο δεν ξεκουμπώνει αλλά βγαίνει πιέζοντας το προς τα έξω με ένα κατσαβίδι.Το καπάκι στο κέντρο του έχει μια διάφανη τάπα που αν την πιέσουμε προς το εσωτερικό του μπουκαλιού βγαίνει.Αυτή την τάπα θα την ξαναβάλουμε πάνω στο καπάκι αλλά αυτή τη φορά από την εξωτερική πλευρά.Τώρα σε αυτή τη διάφανη τάπα κάνουμε μια τρύπα με ένα τρυπάνι λίγο μικρότερη από τη διάμετρο της αυτόματης ποτίστρας.Κατόπιν βιδώνουμε την ποτίστρα πάνω στη διάφανη τάπα μέχρι να τερματίσει το σπείρωμα.
Τώρα παίρνουμε το δοχείο και το γυρίζουμε ανάποδα και στο κέντρο της βάσης του κάνουμε μια τρύπα τέτοια ώστε να περάσει το σπείρωμα της πιπέτας βιδωτά σχεδόν, χωρίς μεγάλο κενό. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα εργαλείο ώστε να μας βοηθήσει να βιδώσουμε το πλαστικό περικόχλιο μέσα από το δοχείο στην πιπέτα. Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο σωληνωτό στο οποίο θα θηλυκώνει ακριβώς το πλαστικό περικόχλιο της πιπέτας και να είναι περίπου 40 εκατοστά μακρύ. Αυτό το εργαλείο το έφτιαξα από ένα κομμάτι σωλήνα PVC ηλεκτρολογικό που είχα περίσσευμα. Το άκρο του σωλήνα το ζέστανα με ένα πιστόλι ζεστού αέρα μέχρι να μαλακώσει και να μπορέσω να πιέσω μέσα του το περικόχλιο της πιπέτας. Όταν κρύωσε ο σωλήνας έιχα το εργαλείο μου έτοιμο και είχε πάρει ακριβώς το σχήμα του περικοχλίου.
Περνάμε την πιπέτα από την τρύπα της βάσης και από το εσωτερικό του δοχείου μας βάζουμε το σωληνωτό με το περικόχλιο και το σφίγγουμε.
Στην άλλη άκρη της πιπέτας από την εξωτερική πλευρά του δοχείου περνάμε το σωλήνα πολυαιθυλενίου Φ16 το βανάκι και τη μούφα για την σύνδεση μας με την παροχή νερού μας. Τέλος πιέζουμε το καπάκι με την πιπίλα να μπει στη θέση του στο δοχείο και η αυτόματη ποτίστρα μας είναι έτοιμη.
Μένει να την σταθεροποιήσουμε ανάποδα από κάπου ψηλά και στο κατάλληλο ύψος ώστε να την φτάνουν οι κότες. Αφού την στερεώσουμε στη θέση της ανοίγουμε την βρύση ώστε να γεμίσει το δοχείο με νερό. Ο αέρας που είναι παγιδευμένος στο δοχείο φεύγει σταδιακά από το σημείο που έχουμε βιδώσει την πιπέτα και το δοχείο γεμίζει μέχρι επάνω. Ακόμα στο δοχείο πρόσθεσα και ένα φλυτζανάκι του καφέ με ενεργοποιημένους Ενεργούς Μικροοργανισμούς (ΕΜα) για την καλή υγεία των πουλερικών και την προστασία του νερού από τη δημιουργία αλγών(πρασινάδας). Παρόλο που το δοχείο είναι διάφανο και το βλέπει ο ήλιος όταν έχει μέσα και λίγους ΕΜα δεν πρασινίζει ποτέ.

Σημειώσεις: - Το καφετί χρώμα του νερού οφείλεται στους ΕΜα και όχι σε βρώμικο νερό
                    - Μια τέτοια πιπίλα είναι αρκετή για δέκα κοτόπουλα
                    - Για μικρά κοτοπουλάκια χρειάζεται άλλη πιπίλα και μικρότερο ύψος ποτίστρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου