Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Πώς να νομιμοποιήσετε πατρογονική γη χωρίς τίτλους

Πρόκειται για εκτάσεις γης μέχρι 10 στρεμμάτων που τυπικά ανήκουν στο δημόσιο, αλλά τις νέμονται ιδιώτες.
Τις πατρογονικές εκτάσεις τους, που τυπικά ανήκουν στο δημόσιο καθώς δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, μπορούν τώρα να νομιμοποιήσουν οι κάτοχοι γης μέχρι 10 στρεμμάτων σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης. Χρειάζεται να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες, να ελεγχθούν από επιτροπή, η οποία θα κρίνει αν τελικά η γη αυτή μπορεί και τυπικά να γίνει δική τους.

Πρόκειται για περιπτώσεις γης του δημοσίου που νέμονται ιδιώτες, αγροτικής και αστικά ακίνητα, η οποία προήλθε από τις διανομές του 1934 και του 1956, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπαλλήλους. Η γη αυτή τυπικά ανήκει στο δημόσιο, στην ουσία όμως αξιοποιείται από ιδιώτες. Η διαδικασία νομιμοποίησης αυτών των ιδιοκτησιών ξεκίνησε πέρυσι. Στο νομό Ηρακλείου κατατέθηκαν 16 αιτήσεις. Από αυτές στις 4 έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για να πάρουν το δρόμο της εξαγοράς της γης από τους ιδιώτες, σε αντικειμενικές τιμές.
Όπως ανακοινώθηκε η  Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της  Περιφέρεια Κρήτης προβαίνει στη διαδικασία εφαρμογής, που αφορά την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφόσον αποδεικνύεται η κατοχή του ακινήτου πριν την 5-6-1993 και η επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα 10 στρέμματα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 4061/2012.

Το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής του αξίας και εξοφλείται εφάπαξ με έκπτωση 10% η σε τέσσερις  έως οκτώ  εξαμηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τη θέση του ακινήτου.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εξαγοράς από τους ενδιαφερόμενους λήγει στις 31/12/2013.

Για περισσότερες πληροφορίες (χορήγηση αιτήσεων, απαιτούμενα δικαιολογητικά κλπ) μπορείτε να απευθύνεστε στα τμήματα Τοπογραφίας Εποικισμού και Αναδασμού των Περιφερειακών Ενοτήτων των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης ήτοι:

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, Δρακουλάκη Αντωνία, Νικ. Πλαστήρα 100, τηλ. 2810/309306.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Τσαμπαζάκη Μαρία, Αγυιά Χανίων, τηλ. 2821/346500.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου  Σταυγιαννουδάκη  Στυλιανή, Δημητρακάκη 17, τηλ 2831/343824.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου  Μαργιούλα Ελισάβετ, Πολυτεχνείου 1, τηλ 2841/340421.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου