Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων από τα κέντρα «Δήμητρα» Βόλου και Αλμυρού

Δύο τριήμερες εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων πρόκειται να πραγματοποιήσει ο ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» στο νομό Μαγνησίας.
Οι εκπαιδεύσεις θα διαρκέσουν τρεις ημέρες η κάθε μία, από τις 09:00 έως τις 14:00. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” Βόλου (περιοχή Φυτόκου, πρώην ΚΕΓΕ) από τις 7 έως τις 9 Αυγούστου 2013 και η δεύτερη στο κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” Αλμυρού από τις 12 έως τις 14 Αυγούστου 2013.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα με θέμα “Σύγχρονη Μελισσοκομία” στην Τσαγκαράδα, στις 08 Αυγούστου 2013 στις 17:00 μ.μ. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, το Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας.
Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να αποστείλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο ogeekad@otenet.gr ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 2422021473.

Τροφές για υγιή οστά

Το ασβέστιο είναι αναγκαίο για υγιή οστά και δόντια, ενώ η βιταμίνη D βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη των οστών. Δείτε 11 τροφές που συμβάλλουν σε υγιή και δυνατά οστά.Όσον αφορά στην ανάπτυξη γερών οστών, υπάρχουν δύο βασικά θρεπτικά συστατικά: το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Το ασβέστιο υποστηρίζει τα οστά και τα δόντια μας, ενώ η βιταμίνη D βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη των οστών.Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν είμαστε μικροί, αλλά χρησιμεύουν και αργότερα. Για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από εύθραυστα οστά, η αφθονία ασβεστίου και βιταμίνης D, μπορεί να επιβραδύνει την ασθένεια και να αποτρέψει τα κατάγματα.
Οι ενήλικες μέχρι την ηλικία των 50, θα πρέπει να λαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου και 200 διεθνείς μονάδες (IUs) βιταμίνης D την ημέρα. Οι ενήλικες άνω των 50 ετών, πρέπει να λαμβάνουν 1.200 mg ασβεστίου και 400 έως 600 IU βιταμίνης D.
Για να προσλάβετε κι εσείς αυτές τις σημαντικές, θρεπτικές ουσίες, βάλτε στο τραπέζι σας τα παρακάτω 11 τρόφιμα που συμβάλλουν στα υγιή οστά.
Γιαούρτι
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τη βιταμίνη D, μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, αλλά ορισμένα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Ένα φλιτζάνι γιαούρτι είναι ένας νόστιμος και δροσιστικός… τρόπος για να λάβετε το ασβέστιο που χρειάζεστε καθημερινά. Προτιμήστε αυτά που έχουν λίγα λιπαρά και βιταμίνη D.
Γάλα
Υπάρχει λόγος που το γάλα θεωρείται τόσο σημαντικό για το ασβέστιο. Μόλις 220 γρ. αποβουτυρωμένου γάλατος, έχουν 90 θερμίδες και παρέχουν το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου. Επιλέξτε ένα γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D για να διπλασιάσετε τα οφέλη. Αν δε σας αρέσει να το πίνετε σκέτο, προσθέστε το σε smoothie ή σάλτσες.
Τυρί
Επειδή το τυρί είναι γεμάτο ασβέστιο, δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες (το να παχύνουμε δε θα βοηθήσει τις αρθρώσεις μας!). Μόλις 28 γρ. τυρί τσένταρ, περιέχει περισσότερο από το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειαζόμαστε, γι’ αυτό καλό είναι να το απολαμβάνουμε με μέτρο. Τα περισσότερα τυριά περιέχουν επίσης μικρή ποσότητα βιταμίνης D, που όμως δεν αρκεί για τις ημερήσιες ανάγκες μας.
Σαρδέλες
Αυτά τα μικροσκοπικά ψάρια, έχουν εκπληκτικά υψηλά επίπεδα, τόσο βιταμίνης D, όσο και ασβεστίου. Είναι επίσης πολύ νόστιμες και μπορούν να συνδυαστούν με ζυμαρικά και σαλάτες.
Αυγά
Αν και τα αυγά περιέχουν μόνο το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D, είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για ενισχύσετε τον οργανισμό σας. Η βιταμίνη D βρίσκεται στον κρόκο τους.
Σολομός
Ο σολομός είναι γνωστός για την αφθονία του στα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ επίσης 85 γρ. σολομού περιέχουν πάνω από 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D. Έτσι ωφελείτε και την καρδιά και τα οστά σας.
Σπανάκι
Αν δεν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σπανάκι είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι περιέχει σχεδόν το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, καθώς και φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη Α.
Ενισχυμένα δημητριακά
Ορισμένα δημητριακά περιέχουν έως και το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D. Αν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε σολομό ή να βγείτε έξω στον ήλιο, τα δημητριακά ίσως είναι ένας νόστιμος τρόπος να λάβετε την απαραίτητη βιταμίνη D
Τόνος
Ο τόνος, ένα ακόμη λιπαρό ψάρι, αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης D. Τα 85 γρ. τόνου σε κονσέρβα, περιέχουν 154 IU, ή περίπου το 39% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης D. Δοκιμάστε τον στις σαλάτες ή σε σάντουιτς.
Σέσκουλα
Όπως και το σπανάκι, αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι γεμάτα ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σέσκουλα, περιέχει περισσότερο από 25% των ημερήσιων αναγκών ασβεστίου.
Χυμός πορτοκαλιού
Ένα ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, δεν έχει ασβέστιο ή βιταμίνη D, αλλά είναι συχνά εμπλουτισμένο με αυτές τις θρεπτικές ουσίες. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι το ασκορβικό οξύ στον χυμό πορτοκαλιού, μπορεί να βοηθήσει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Δυναμική παρουσία στην αγορά κάνουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες

Δυναμική παρουσία στην αγορά κάνουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες 

Δυναμική παρουσία στην αγορά κάνουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες Στροφή στις μικρές ζυθοποιίες κάνουν πολλοί Έλληνες καταναλωτές τα τελευταία χρόνια. Με κάποια μικρή επιβάρυνση στην τιμή, γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την παραγωγή των μεγάλων βιομηχανιών, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει ένα πολύ καλής ποιότητας προϊόν. Οι περισσότεροι από τους ζυθοποιούς δηλώνουν ότι θα ήθελαν να υπήρχαν ελληνικά βυνοποιία, ώστε να μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν βύνη από ελληνικό κριθάρι. «Τα δύο ζυθοποιία που έχουμε στην Ελλάδα ανήκουν στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και δεν έχουμε εμείς πρόσβαση σε αυτά», δηλώνει ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιία Κυκλάδων. Μπορεί όμως να μην παράγονται από ελληνικό κριθάρι αλλά κάποιες περιέχουν μέλι από την Σαντορίνη ή μέλι ανθέων, κίτρο από τη Νάξο και άλλα τοπικά προϊόντα.

Οι κυριότερες ελληνικές μικροζυθοποιίες είναι:

Νήσος: Η μπύρα ΝΗΣΟΣ γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου, κατοικεί στις Κυκλάδες, αρμενίζει στο Αιγαίο. Μπύρα με χαρακτήρα, δημιουργήθηκε για να είναι σε πλήρη αρμονία με την κυκλαδίτικη γαστρονομία και για να προσφέρει ευχαρίστηση σε ένα μεγάλο εύρος ουρανίσκων. Συνοδεύει ιδανικά, ψάρι, θαλασσινά, ψητά σχάρας, κοτόπουλο. Παράγεται από τη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων. Αν και το ζυθοποιίο κατασκευάστηκε το 2012, η μπύρα βγήκε στην ελληνική αγορά από το Πάσχα του 2013. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και η προσφορά μας δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Ζυθοποιούμε με 100% φυσικό τρόπο», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Κουρής ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Volkan: η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μπύρας βασίζεται στα τρία βασικά της συστατικά: μέλι από την Σαντορίνη, κίτρο από τη Νάξου και φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας. Αυτή τη στιγμή η μπύρα παράγεται σε ζυθοποιίο στο Άργος αλλά θέλει να κατασκευάσει ζυθοποιίο στη Σαντορίνι. Την βρίσκουμε σε Black Wheat Lager με ανοιξιάτικη γεύση παρά το μαύρο της χρώμα, και σε Blonde Pilsner με χρυσαφένιο, διάφανο χρώμα και αρώματα από κίτρινες βανίλιες και τόνους από λυκίσμο, μέλι και πιπερόριζα. Ιδιοκτήτης είναι ο εφοπλιστής κ. Σπύρος Νομικός που έχει μεγάλη οικολογική ευαισθησία. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της εταιρείας κ. Παύλος Κοτσίδης «η μπύρα βγήκε στην αγορά το 2012. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια. Ήδη κάνουμε εξαγωγές σε Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Τσεχία, Πολωνία, Ολλανδία και Βέλγιο. Επίσης θέλουμε να κατασκευάσουμε ζυθοποιίο στη Σαντορίνη, που όμως θα έχει μικρό οικολογικό αποτύπωμα. Η μπύρα βραβεύτηκε σαν το πιο καινοτόμο προϊόν του κόσμου το 2013, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Τσεχίας, επειδή το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της φιλτράρεται από ηφαιστειακή πέτρα (βασάλτη) της Σαντορίνης. Επίσης επειδή χρησιμοποιούμε μέλι και κίτρο που το παίρνουμε από τα φύλλα μέσα από απόσταξη».

Septem: Στα λατινικά septem σημαίνει επτά, αριθμός που αποτέλεσε πηγή έμπνευση για τους δημιουργούς της, που αποφάσισαν τον Ιούνιο του 2009 στην Εύβοια, να δώσουν σε κάθε τύπο μπύρας το όνομα μιας διαφορετικής ημέρας. Έτσι η Septem Μικροζυθοποιία διαθέτει την χρυσαφένια pilsner Monday, την αρωματική Pale Ale Friday, την Sunday που είναι Premium μπύρα διπλής ζύμωσης από μέλι ανθέων, την Thursday που ανήκει στην κατηγορία των Irish Red Ale και την μαύρη μπύρα Septem Seasonal Winter Porter. Επίσης παράγει τη Mary Rose που κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στον διαγωνισμό Brussels Beer Challenge και το Αργυρό Μετάλλιο στο International Beer Challenge του Λονδίνου στην κατηγορία red ales.

Yellow/Red/Crazy Donkey: Μπύρες που είναι αποτέλεσμα προσπάθειας του πάντα πρωτοπόρου οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου από τη Γαία Οινοποιητική. H ξανθή Yellow Donkey φτιάχνεται με λυκίσκο από Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Σλοβακία και έχει μια ελαφρά καπνιστή πικράδα. Η Red Donkey με λυκίσκο από τη Σλοβενία και τη Νέα Ζηλανδία, βύνη Γερμανίας και καβουρντισμένο άρωμα που εμφιαλώνεται σε μπουκάλι σαμπάνια. Και τέλος η Crazy Donkey, που περιλαμβάνει όλους τους πρώτους πειραματισμούς και είναι η πρώτη καθαρόαιμη India Pale Ale στην Ελλάδα, πολύ πιο πικρή, με μούστο από ασύρτικο κρασί και λυκίσκο από τη Νέα Ζηλανδία. Σημειωτέον, όλες οι μπύρες είναι αφιλτράριστες, απαστερίωτες και δεν περιέχουν συντηρητικά.

Craft: H Craft είναι η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιϊα που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και παράγει μπύρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής. Σε αυτήν οφείλεται η εισαγωγή στην Ελλάδα του θεσμού της παραγωγής ποιοτικής μπύρας σε μικρή κλίμακα. Η Athens Lager είναι βαθύχρωμη και χρυσωπή με πολύμορφη αρωματική προσωπικότητα και γλυκό γευστικό προφίλ. Η Black Lager έχει εντυπωσιακά σκούρο καφέ χρώμα, σύνθετο άρωμα και πιπεράτη γεύση. Χάλκινο χρώμα έχει η Smoked Lager και ευχάριστο άρωμα καπνιστής βύνης, Η Red Ale έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, ελαφριά καραμελένια γεύση και πλούσιο σώμα οκτώ διαφορετικών τύπων βύνης. Πορτοκαλόχρωμη και θολή λόγω του ότι είναι αφιλτράριστη είναι η Weiss και έχει χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα με ειδική μαγιά Hefe Weizen και γευστικό υπόστρωμα δημητριακών λόγω της βύνης σιταριού. Η Pilsner είναι ξανθιά κλασική pilsner με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου.

Ζέος: H ζυθοποιία από το Άργος βγάζει μια βαθύχρωμη και χρυσωπή μπύρα με ένταση στην γεύση και ιδιαίτερα πυκνό άρωμα λυκίσκου με συνοδεία φρούτων. Ακόμη η ίδια εταιρεία ZEOS Brewing Company βγάζει και τη Μακεδονική Συνταγή, μια μπύρα που έχει σκουρόχρωμα ξανθό χρώμα και άρωμα κίτρου.

Κρητική Ζυθοποιία: Χάρμα είναι η πρώτη χανιώτικη μπύρα από την Κρητική Ζυθοποιία που δημιουργήθηκε το 2007 και παράγει μια ξανθιά και μια μαύρη μπύρα, που διατίθενται αφιλτράριστες και απαστερίωτες, χωρίς καμία επεξεργασία, θερμική ή χημική και χωρίς πρόσθετα.

Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία: H Royal Ionian είναι η μπύρα από την Κέρκυρα. Μυρίζει μαγιά χωρίς να λείπει όμως η φρουτώδης αίσθηση και η λεμονάτη γεύση. H Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει και τις Real Ale Bitter, Ionian Epos και Real Ale Special.

Ζυθοποιία Ρόδου: Η Magnus beer και η Knights beer of Rhodes είναι οι δύο επιλογές της. Οι συγκεκριμένες μπίρες φτάνουν σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

ΝΕΔΑ: Μια Μπύρα που ξεκίνησε να παράγεται το 2009 στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας και κατά την μυθολογία ήταν η θεότητα των νερών.

Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία: Η μικροζυθοποιία της Κρήτης παράγει βιολογικές μπύρες δύο ειδών: μια πλούσια ξανθιά, θολή, με έντονο άρωμα και γενναιόδωρους τόνους μαγιάς και πικάντικων μπαχαρικών και μια μαύρη σκουρόχρωμη τύπου dunkel που μοσχοβολάει καραμελωμένα μαύρα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Πειραϊκή Μικροζυθοποιία: Ο φαρμακοποιός Αλέξανδρος Κουμάντος, λάτρης της καλής και γευστικής μπύρας, δημιούργησε το 2005 ένα μικρό ζυθοποιείο με έδρα τη Δραπετσώνα, στον Πειραιά και άρχισε να παράγει βιολογική και φρέσκια μπύρα με την παραδοσιακή μέθοδο και τα πιο σύγχρονα μέσα. Σήμερα η Πειραϊκή προσφέρει τρεις γευστικές ποικιλίες μπύρας - προσαρμοσμένες στην ελληνική γευστική ταυτότητα - για να απολαύσετε: pale ale, pils, lager.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πωλούνται: Μέλι, Γύρη, Βασιλικός Πολτός.

Πωλούνται : Μέλι Ανθέων 9 e/kg (Χρονιά Παραγωγής 2013)
                   
                      Βασιλικός Πολτός 25e/10gr (Χρονιά Παραγωγής 2013)

                      Γύρη Ανθέων 25e/kg (Χρονιά Παραγωγής 2013. H γύρη είναι πολυανθική
                      και νωπή. Η γύρη έχει διαφορετική πυκνότητα από το μέλι και έτσι
                     1 kg μέλι χωράει στο  γνωστό μεγάλο βάζο αντίστοιχα 1kg γύρης
                      θέλει 2 από αυτά τα βάζα.)
                     

Το ξύδι και οι χρήσεις του

Το ξύδι και οι χρήσεις του

Στοίχημα ότι χρησιμοποιείτε το μπουκάλι ξύδι που έχετε στο σπίτι σας αποκλειστικά για να ραντίσετε τη σαλάτα σας. Το υγρό αυτό ανακαλύφθηκε κατά λάθος, όταν προϊόντα όπως το κρασί, η μπύρα και ο μηλίτης άρχισαν με τον καιρό να αποκτούν μια ξινή γεύση. Γνωρίζατε όμως ότι το ξύδι, ιδιαίτερα το λευκό και εκείνο που προέρχεται από το μηλίτη έχει πάρα πολλές χρήσεις;

 Ιδού 20 ασυνήθιστες και οικολογικές χρήσεις του ξυδιού που ίσως να μην έχετε σκεφτεί:

1. Κοντίσιονερ για τα μαλλιά 
Αν θέλετε μεταξένια και λαμπερά μαλλιά το ξύδι κάνει θαύματα! Διαλύστε ένα κουτάλι της σούπας ξύδι από μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό μαζί με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου. Απλώστε στα μαλλιά σας και ξεπλύνετε καλά. Τα μαλλιά θα αποκτήσουν αστραφτερό χρώμα και οι κόμποι θα διαλυθούν. Για λίγο χρόνο το κεφάλι σας θα μυρίζει αλλά σύντομα η μυρωδιά θα εξαφανιστεί.

2. Σκοτώνει τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια 
Τα ζιζάνια μπορεί να χαλάσουν την εικόνα ενός διαφορετικά αψεγάδιαστου γκαζόν, μποστανιού ή λουλουδόκηπου. Ξεχάστε τα χημικά και χρησιμοποιείστε δυνατό ξύδι υψηλής περιεκτικότητας οξικού οξέος!

3. Αφαιρέστε σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη 
Τα σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη μπορούν να καταστρέψουν την αγαπημένη σας μπλούζα. Τα αποσμητικά κάνουν χειρότερα τα πράγματα στην αντίδρασή τους με τα άλατα του ιδρώτα. Ψεκάστε το λεκέ με δυνατό λευκό ξύδι πριν την πλύση και ο λεκές θα εξαφανιστεί.

4. Μαλακώνει τα υφάσματα 
Μισό ποτήρι λευκού ξυδιού στον κύκλο πλύσης όχι μόνο προστατεύει τα λινά και προστατεύει τα χρώματα, αλλά απομακρύνει και τα απομεινάρια απορρρυπαντικού. Προτείνεται ακόμα ως αντικατάστατο του μαλακτικού – απλά προσθέστε λίγο ξύδι κατά τον κύκλο του ξεπλύματος.

5. Γιατρεύει τον πονόλαιμο 
Πιείτε ή κάντε γαργάρες με λίγο ξύδι από μηλίτη διαλυμένο σε ζεστό νερό. Προσθέστε λίγο μέλι στο μείγμα για να το κάνετε πιο ανεκτό.

6. Εξοντώστε τα μυρμήγκια 
Κυκλοφορούν μικρά οικιακά μυρμήγκια στην κουζίνα σας; Ψεκάστε τα με ένα μείγμα 50-50 νερό-ξύδι και θα απομακρυνθούν. Το ξύδι “σβήνει” επίσης της οσμές των τροφών που τα οδηγούν στην κουζίνα.

7. Ανακουφίστε τους πονεμένους μύες 
Το ξύδι από μηλίτη απορροφά το γαλακτικό οξύ μου συγκεντρώνεται στους μύες μετά την άσκηση και προκαλεί πόνο. Ανακατέψτε λίγες κουταλιές ξύδι σε ένα ποτήρι νερό, μουλιάστε ένα πανί και ακουμπήστε το στις πονεμένες περιοχές για 20 λεπτά.

8. Φρεσκάρετε την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας
Μυρίζει τσιγαρίλα, καμμένο φαγητό ή το κατοικίδιό σας: το ζήτημα είναι οι δυσάρεστες μυρωδιές είναι ενοχλητικές. Τα χημικά αποσμητικά απλά καλύπτουν τις δυσάρεστες οσμές και κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Το οξικό οξύ του ξυδιού απορροφά τις μυρωδιές, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε βρώμικες επιφάνειες.

 9.Αφαιρέστε αυτοκόλλητα 
Ζεστάνετε λίγο λευκό ξύδι και βουτήξτε ένα πανί. Τα αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου ή στην πόρτα της ντουλάπας αποτελούν παρελθόν.

10. Σταματάει το λόξυγγα 
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για το λόξυγγα. Την επόμενη όμως φορά που θα σας πιάσει λόξυγγας δοκιμάστε ένα σφηνάκι ξύδι.

11. Καθαρίστε τις βούρτσες βαφής 
Ξεχάσατε να πλύνετε τις βούρτσες σας και έχουν κοκκαλώσει. Μην τις πετάξετε! Γεμίστε ένα τηγάνι με λευκό ξύδι και φέρτε το σε σημείο βρασμού. Βουτήξτε τις βούρτσες στο ζέον ξύδι μέχρι η μπογιά να διαλυθεί.

12. Διαλύει τη σκουριά 
Το οξικό οξύ στο ξύδι αντιδρά με το οξείδιο του σιδήρου και απομακρύνει τη σκουριά από μικρά μεταλλικά υλικά: βίδες, παξιμάδια κλπ. Βάλτε τα σε ένα σκεύος γεμάτο με ξύδι και ξεπλύνετε καλά.

13. Αντιμετωπίστε τις μυρωδιές από τροφές 
Τα τάπερ σας μπορεί να μυρίζουν έντονα από κάποια φαγητά. Καθαρίστε τα με ένα πανί μουλιασμένο στο ξύδι και οι οσμές θα εξαφανιστούν.

14. Απομακρύνετε τα μεταλλικά άλατα
Τα άλατα από το νερό δημιουργούν μια κρούστα στην καφετιέρα, το βραστήρα και το μπάνιο σας. Δημιουργήστε ένα μείγμα με ζεστό νερό και ξύδι και η καφετιέρα σας θα ξεβουλώσει. Καθαρίστε το μπάνιο σας με ξύδι και τα άλατα θα διαλυθούν.

15. Διορθώστε τα “λάθη” στην κουζίνα 
Έπεσε πολύ κόκκινο πιπέρι στο φαγητό; Προσθέστε λευκό ξύδι ή ξύδι από μηλίτη για να εξουδετερώσετε το “κάψιμο”.

16. Επιμηκύνετε τη ζωή των κομμένων λουλουδιών 
Τα μπουκέτα των λουλουδιών μαραίνονται γρήγορα. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι στο βάζο και τα λουλούδια θα διατηρηθούν λίγο περισσότερο.

17. Καθαρίστε γυαλί, πλαστικό, χρώμια και πατώματα 
Το μαγικό μείγμα 50-50 νερό-ξύδι θα καθαρίσει τις επίμονες βρωμιές στα ράφια, το ψυγείο, τα ποτήρια και τις πορσελάνες σας. Δημιουργήστε μια αλοιφή με την πρόσθεση μαγειρικής σόδας ή αναμείξτε 1/3 λευκό ξύδι, ⅓ καθαρό αλκοόλ, ⅓ νερό και τρεις σταγόνες υγρού πιάτων για ένα φτηνό και οικολογικό καθαριστικό πατωμάτων. Δε συστήνεται σε επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη.

18. Αντιμετωπίστε τις μυκητιάσεις 
Μηρμυγκιές, μυκητιάσεις στα δάχτυλα του ποδιού, πιτυρίδα αντιμετωπίζονται με λευκό ξύδι ή ξύδι από μηλίτη. Βάλτε τα πόδια σε ένα μείγμα με ένα μέρος ξύδι σε πέντε μέρη νερό και θα καθαρίσετε.

19. Μαλακώνει και σκοτώνει τα βακτήρια στο κρέας
Θέλετε να μαλακώσετε το κρέας σας; Μαρινάρετε σε ξύδι από μηλίτη και σκοτώστε βακτήρια όπως το E. Coli.

20. Ξεβουλώνει τα λούκια και καθαρίζει τον σκουπιδοφάγο 
Ξεβουλώστε το νεροχύτη σας χωρίς να καταφύγετε στο γνωστό καυστικό και επικίνδυνο χημικό. Ρίξτε μαγειρική σόδα και προσθέστε λευκό ξύδι. Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και ξεπλύντε με βραστό νερό. Με το ίδιο κόλπο μπορείτε να καθαρίστε τον σκουπιδοφάγο σας. Ειδικότερα αν παγώσετε το ξύδι σε παγάκια θα ακονίσετε ταυτόχρονα και τις λεπίδες του.

Πηγή: www.econews.gr

Οδηγός βοτάνων με βάση την ασθένεια

Οδηγός βοτάνων με βάση την ασθένεια

ΑΓΧΟΣ: Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Χαμομήλι, Τζινσενγκ, Τίλιο, Μελισσόχορτο, Μέντα, Λυκίσκος, Ιξός, Ανεμώνη, Σκουτελάρια, Βάλσαμο.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ (ΑΤΟΝΙΑ): Αγγελική, Τσουκνίδα, Φασκόμηλο.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Λουΐζα, Μάραθος, Αψιθιά ΑΕΡΙΑ: Μαντζουράνα, Λουΐζα, Μάραθος, Θρούμπι

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: Αχιλλαία, Λάπαθο, Πολύκομπο, Τσουκνίδα.

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ: Έφεδρα, Εκουΐζετο.

ΑΚΜΗ: Εχινάκια, Τίλιο, Φυτολάκα, Χαμομήλι

ΑΜΝΗΣΙΑ: Μελισσόχορτο, Τζινσενγκ, Θυμάρι, Μαντζουράνα.

ΑΜΟΙΒΑΔΕΣ: Σκόρδο, Απήγανος

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ: Γάλιο, Μύρο, Εχινάκια, Ύδραστις, Φασκόμηλο, Φυτολάκα, Αγριμόνιο.

ΑΝΑΙΜΙΑ: Τριφύλλι, Τσουκνίδα, Αγγελική, Λάπαθο, Κρόκος.

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ: Τζινσενγκ, Μελισσόχορτο, Δίκταμο, Κάρδαμο σπόρος.

ΑΝΟΡΕΞΙΑ: Αγκινάρα, Αγγελική, Αψιθιά, Γαϊδουράγκαθο, Γεντιανή.

ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ: Φασκόμηλο, Τίλιο, Σημύδα, Σπειραία, Κριθάρι, Αγγελική.

ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ: Βίσκος, Κράταιγος, Σκόρδο.

ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ: Ιξός, Τίλιο, Κράταιγος, Σκόρδο.

ΑΣΘΜΑ: Βάλσαμο, Ευκάλυπτος, Γλυ-κόριζα, Ρίγανη, Λεβάντα, Λομπέλια, Εφέδρα, Ινούλα

ΑΫΠΝΙΑ: Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Τίλιο, Λυκίσκος, Χαμομήλι.

ΑΦΘΕΣ: Αλταία, Βάτος, Τσουκνίδα, Τριαντάφυλλο.

ΒΗΧΑΣ: Βήχιο, Ρίγανη, Τσάϊ Βουνού, Βερμπάσκο, Νεπέτα, Γλυκάνισο, Μαρρούβιο, Πλάταγκο, Πριμούλα, Σύμφυτο, Ύδραστις, Ύσσωπος, Θυμάρι, Αλθαία, Ζαμπούκος, Φασκόμηλο, Πολυτρίχι.

ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ: Αλθαία, Μολόχα, Βερμπάσκο, Μαρούβιο, Γλυκάνισο, Τουριλάγκο, Γλυκόριζα, Ευκάλυπτος, Θυμάρι, Κρόκος.

ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαϊδουράγκαθο, Άνηθος, Μάραθος, Τριγωνέλλα.

ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ: Αλθαία, Μολόχα, Γερά-νιο, Φασκόμηλο, Σπειραία, Φτελιά, Σύμφυτο, Υδράστις, Χαμομήλι.

ΓΡΙΠΗ: Δυόσμος, Αχιλλαία, Εχινάκια, Καγιέν, Τσάι Βουνού, Ζαμπούκος, Σινάπι, Ύδραστις

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ: Βασιλικός.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ (ΣΑΚΧΑΡΟ): Αγκινάρα, Αγριμόνιο, Αμυγδαλιά, Καρυδόφυλλα, Αψιθιά, Λαγοκημιθιά, Τσουκνίδα, Μύρτιλλος, Φύλλα Ελιάς.

ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ: Αγριάδα, Σκορπίδι, Γένια Καλαμποκιού, Τσουκνίδα, Λουΐζα.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ: Σπειραία, Αλχιμίλλα, Γόμα Αραβίας, Αψιθιά, Γεράνιο, Αγριμόνιο, Σύμφυτο, Τριαντάφυλλο.

ΔΥΣΕΝΤΕΡΙΑ: Βασιλικός, Καρυδόφυλλα, Λάπαθο.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ: Φύλλα Αιγύπτου, Αψιθιά, Κόλιανδρος, Χαμομήλι, Μέντα, Δίκταμο, Δυόσμος, Κάρδαμο, Φασκόμηλο, Μάραθος, Γαϊδουράγκαθο, Τριφύλλι, Μελισσόχορτο, Πιπερόριζα, Άκορος.

ΔΥΣΠΝΟΙΑ: Ευκάλυπτος, Ζαμπούκος, Βασιλικός.

ΕΛΚΗ (ΣΤΟΜΑΧΙΚΑ): Μύρο, Φασκόμηλο, Χαμομήλι.

ΕΛΚΗ (ΔΕΡΜΑΤΟΣ): Καλέντουλα, Εχινάκια, Ύδραστις.

ΕΛΚΗ (ΠΕΠΤΙΚΑ): Αλθαία, Σπειραία, Χαμομήλι, Δίκταμο, Λουΐζα.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Αμυγδαλιά, Λυγαριά.

ΕΚΖΕΜΑ: Άρκτιο, Γάλιο, Τίλιο, Ίριδα, Στελάρια, Τριφύλλι, Τσουκνίδα, Ύδραστις, Χαμομήλι.

ΕΜΕΤΟΣ: Βαλλωτή, Γαρύφαλλο, Δυόσμος, Σπειραία.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: Κρόκος, Τσιμιτσιφούγκα, Λυγαριά, Βάλσαμο.

ΕΜΜΗΝΟΡΡΟΙΑ (ΕΠΩΔΥΝΗ): Ανεμώνη, Βαλεριάνα, Τσιμιτσιφούγκα, Πετασίτης, Σκουτελάρια, Τζινσενγκ.

ΕΜΜΗΝΟΡΡΟΙΑ (ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ): Απήγανος, Αχιλλαία, Λυγαριά, Φλισκούνι.

ΕΜΜΗΝΟΡΡΟΙΑ (ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΡΟΗ): Αλχιμίλλη, Γεράνιο, Ύδραστις.

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ: Νταμιάνα, Τζίντζερ, Καγιέν, Ταραξάκο.

ΕΠΙΛΗΨΙΑ: Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Σκουτελλάρια, Ύσσωπος.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ: Ευφραγία, Καλέντουλα, Χαμομήλι.

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡ: Αχιλλαία, Ζαμπούκος, Ιξός, Πασιφλώρα, Βάλσαμο.

ΕΦΙΔΡΩΣΗ: Φασκόμηλο.

ΖΑΛΑΔΕΣ: Αψιθιά, Τριαντάφυλλο.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ: Λεβάντα, Τίλιο, Χρυσάνθεμο.

ΗΠΑΤΟΣ (ΤΟΝΩΤΙΚΑ): Κενταύριο, Ταράξακο, Ίριδα, Αμυγδαλιά.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ: Γλυκάνισο, Γλυκόριζα.

ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ: Αγγελική, Σκόρδο.

ΙΚΤΕΡΟΣ: Βερβένα, Βερβερίδα, Ταρά-ξακο, Λάπαθο, Γαϊδουράγκαθο, Λιναρόσπορος.

ΙΛΑΡΑ: Κολιτσίδα, Συκιά.

ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ: Ζαμπούκος, Σολιντανγκο, Φυτολάκα, Χαμομήλι.

ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ: Τσιμιτσιφούγκα, Βάλσαμο, Αχιλλαία, Μέντα.

ΙΛΙΓΓΟΣ: Μελισσόχορτο, Μαντζουράνα, Θρύμπα, Φασκόμηλο, Λεβάντα.

ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ: Άνηθος, Μοσχοκάρυδο, Μάραθος ΚΑΟΥΡΕΣ: Αλθαία, Σπειραία, Μολόχα, Σύμφυτο.

ΚΑΡΔΙΑ: Κράταιγος, Σκόρδο, Μελισσόχορτο.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Τζινσενγκ, Μελισσόχορτο, Βρώμη, Νταμιάνα, Σκουτελλάρια

ΚΙΡΣΟΙ: Κράταιγος, Καστανιά.

ΚΟΚΙΤΗΣ: Λομπέλια, Τουσιλάγκο, Τριφύλλι, Μάραθος, Ρίγανη.

ΚΟΛΙΚΟΙ: Αγγελική, Άνηθος, Βαλεριάνα, Πιπερόριζα, Μέντα, Κάρδαμο.

ΚΟΛΙΤΙΔΑ: Αγριμόνιο, Αλθαία, Σύμφυτο.

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ: Τσάϊ Βουνού, Αχιλλαία, Αγγελική, Ζαμπούκος, Ύσσωπος, Πιπερόριζα, Μέντα, Κάρδαμο.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ: Πιπερόριζα, Καγιέν, Σινάπι.

ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ: Αγριάδα, Αρκτοστάφυλλος, Αχιλλαία, Τσουκνίδα.

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: Αγριάδα, Μαϊντανός, Κουμαριά.

ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ: Μολόχα, Βελανιδιά, Θυμάρι, Εχινάκια, Φασκόμηλο, Χαμομήλι, Αλθαία.

ΛΕΙΧΗΝΕΣ: Αχιλλαία, Καρυδόφυλλα.

ΛΕΥΚΟΡΡΟΙΑ: Αλχημίλλη, Μύρο, Ξενέκιο, Ύδραστις, Θυμάρι, Τριαντάφυλλο.

ΜΗΤΡΟΡΡΑΓΙΑ: Αλχημίλλη, Γεράνιο, Ύδραστις.

ΜΥΚΗΤΩΣΕΙΣ: Καλέντουλα, Μύρο.

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ: Χελιδόνιο, Θούγια. ΜΑΤΙΑ: Μποράντζα.

ΝΑΥΤΙΑ: Βαλλωτή, Μέντα, Δυόσμος, Μάραθος, Μελισσόχορτο.

ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ: Βαλεριάνα, Ιξός, Τσιμιτσιφούγκα, Πασιφλώρα, Δενδρολίβανο, Χρυσάνθεμο, Βάλσαμο.

ΝΕΦΡΟΛΙΘΟΙ (ΠΕΤΡΑ): Αγριάδα, Αρκτοστάφυλλο, Σκορπίδι, Γένια Καλαμποκιού, Αγριμόνιο, Πολυκόμπι, Αλθαία.

ΟΙΔΗΜΑ: Ζαμπούκος, Κανέλλα.

ΟΡΑΣΗ: Μάραθος, Καρότο.

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: Καγιέν, Σενέκιο.

ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ: Αγριάδα, Γένια Καλαμποκιού.

ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ: Αγριάδα, Βερμπάσκο, Γένια Καλαμποκιού, Τσουκνίδα.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Χαρούπια Σπόρος.

ΟΥΛΙΤΙΔΑ: Μύρο, Φασκόμηλο, Φυτολάκα, Εχινάκια.

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ: Γαρύφαλλο, Δίκταμο, Γλυκάνισο.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: Δενδρολίβανο, Ρί-γανη, Μέντα, Πράσινο Τσάϊ, Κολιανδρο, Σινάπι, Τριαντάφυλλο.

ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΟΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ: Βαλεριάνα, Λυγαριά, Σκουτελάρια, Τίλιο.

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ: Αγριάδα, Νταμιάνα, Περδικάκι, Γένια Καλαμποκιού, Πολυτρίχι, Υδράγγεια, Σερενόα, Επιλάβιο, Αμυγδαλιά.

ΠΥΡΕΤΟΣ: Αγγελική, Πιπερόριζα, Νεπέτα, Αχιλλαία, Τριφύλλι, Αγριμόνιο, Χαμομήλι.

ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ: Αγριμόνιο, Αχιλλαία, Ζαμπούκος.

ΠΙΤΥΡΙΔΑ: Δενδρολίβανο, Καρυδόφυλλα, Τσουκνίδα.

ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΙ: Αγγελική, Άρκτιο, Άρνικα, Αχιλλαία, Ζαμπούκος, Σπειραία, Τίλιο, Τσουκνίδα, Τριφύλλι, Χρυσάνθεμα.

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ: Αλχιμίλλη, Καλέντουλα.

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ: Αγριμόνιο, Γεράνιο.

ΣΤΗΘΑΓΧΗ: Κράταιγος, Λεόνουρος.

ΣΥΚΩΤΙ: Αγκινάρα, Γαϊδουράγκαθο, Αψιθιά.

ΣΤΟΜΑΧΙ: Δίκταμο, Χαμομήλι, Μέντα, Λουΐζα, Γλυκάνισο, Κόλιανδρος, Δυόσμος, Κρόκος, Λουΐζα, Μάραθος.

ΣΤΡΕΣ: Ιξός, Χαμομήλι, Τίλιο, Σκουτελάρια, Πράσινο Τσάι.

ΤΑΧΥΠΑΛΜΙΑ: Βαλεριάνα, Λεόνουρος, Λεβάντα, Μελισσόχορτο.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: Δάφνη, Δενδρολίβανο, Καρυδιά, Τσουκνίδα, Φασκόμηλο, Κρεμμύδι.

ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΙ: Γλυκάνισο, Δενδρολίβανο, Κάρδαμο, Κόλιανδρος, Μάραθος, Μέντα, Φλισκούνι.

ΤΡΑΥΜΑΤΑ: Καλέντουλα, Δίκταμο, Χαμομήλι, Ζαμπούκος, Σύμφυτο.

ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ: Τζινσενγκ, Μελισσόχορτο, Θυμάρι, Δενδρολίβανο.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Κράταιγος, Ιξός, Βαλεριάνα, Τίλιο, Φύλλα Ελιάς, Μελισσόχορτο, Σκόρδο.

ΥΠΟΤΑΣΗ: Κράταιγος, Πιπερόριζα, Κόκκινη Πιπεριά.

ΥΠΕΡΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ: Πράσινο Τσάϊ, Σκόρδο.

ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ: Καστανιά, Ιξός, Κράταιγος, Τίλιο.

ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ: Αγριμόνιο. Φασκόμηλο, Αλθαία, Ζαμπούκος

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: Καρυδόφυλλα, Λεβάντα, Ρίγανη, Λάπαθο.

ΧΟΛΗ: Γαϊδουράγκαθο, Αγκινάρα, Λινάρι, Βερβένα, Ταράξακο.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: Αγκινάρα, Ταράξακο, Φύλλα Ελιάς, Πράσινο Τσάϊ, Σκόρδο, Αντράκλα, Κιτρινόριζα.

ΨΩΡΑ: Γλυκάνισο, Λάπαθο, Κανέλα.

ΨΩΡΙΑΣΗ: Γαϊδουράγκαθο, Γάλιο, Ίριδα, Τριφύλλι, Άρκτιο, Λιναρόσπορος.

ΨΕΙΡΕΣ / ΨΥΛΛΟΙ: Σάσσαφρας.

ΩΤΙΤΙΔΑ: Αγκινάρα, Κισσός.

ΩΟΘΗΚΕΣ (ΠΟΝΟΙ): Ανεμώνη, Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Βάλσαμο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο συνοπτικός αυτός οδηγός χρήσης γράφτηκε μετά από μελέτη διάφορων βιβλίων που είναι τα εξής: Α. «Τα Φαρμακευτικά Βότανα της Ελλάδας»-ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΜΑΚΡΗ.
Β. «Πλήρεις Οδηγίες Φαρμακευτικών Βοτάνων»-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑΛΕΛΛΗ
Γ. «Νέα Oλισθική Βοτανοθεραπεία»-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ
Δ. «Θεραπευτικά Βότανα»-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΚΗΣ
Ε. «Τα βότανα στην κουζίνα»-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΜΑΝΩΡ της Μ.&Ν. ΨΙΛΑΚΗ
Στ. «Θεραπευτικοί Χυμοί»-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ

Οι πληροφορίες για τις φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων και τις παθήσεις, που περιέχονται σε αυτό τον ιστοχώρο δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή, συνταγή ή διακοπή φαρμακευτικής αγωγής. Μερικά βότανα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα και δε συνιστάται η αντικατάσταση φαρμάκων με τη χρήση οποιουδήποτε βοτάνου. Για οποιαδήποτε πάθηση και θεραπεία πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας!

Πηγή: http://www.cretanherbs.gr/health03.htm

Διατροφή για ασθένειες

Διατροφή για ασθένειες


Τι πρέπει να τρώμε για να νικάμε τις ασθένειες

Άγχος: βερίκοκο, βρώμη, παντζάρι, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, ρίγανη, ροδάκινο, μαϊντανός, σόγια.
Αεροφαγία: φρέσκο γλυκάνισο, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη.
Αιμορραγία: πορτοκάλι, καρότο, λεμόνι, πρόπολη.
Αιμορροΐδες: παντζάρι, κάστανο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, πεπόνι, πατάτα, πράσο, φασκόμηλο, ταραξάκο, γιαούρτι.
Ακμή: καρότο, λάχανο, μαρούλι, μαγιά μπίρας, τομάτα, γογγύλι, ταραξάκο, γιαούρτι.
Αμυγδαλίτιδα: σκόρδο, λάχανο, καρότο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, πρόπολη, γογγύλι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι, γιαούρτι.
Αναιμία: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, παντζάρι, καρότο, κάστανο, λάχανο, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φύτρα, σιτάρι, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, πράσο, μαϊντανός, δαμάσκηνο, σπανάκι, ταραξάκο, σταφύλι.
Ανορεξία: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, λεμόνι, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, σέλινο.
Απασβέστωση: (βλέπε Αφαλάτωση).
Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια: σκόρδο, σπαράγγι, αγκινάρα, λάχανο, αγγούρι, ραδίκι, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, τομάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαυροράπανο, ραπάνι, σταφύλι.
Αρτηριακή υπέρταση: σκόρδο, φράουλα, λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, ελιά, ρύζι, σίκαλη, σόγια, σταφύλι.
Αρτηριοσκλήρυνση: σκόρδο, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, σιτάρι, μαγιά μπίρας, μήλο, καρύδι, τομάτα, πράσο, δαμάσκηνο, σίκαλη, σόγια.
Αρτηριακή υπόταση: βρώμη, κριθάρι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι.
Αφαλάτωση (έλλειψη μεταλλικών αλάτων): πορτοκάλι, σπαράγγι, παντζάρι, καρότο, λάχανο, κεράσι, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, μήλο, κριθάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, σέλινο, σταφύλι, γιαούρτι.
Αϋπνία: βερίκοκο, βρώμη, βασιλικός, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, μήλο, ρίγανη, ροδάκινο, κολοκύθα
Βήχας: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, μαρούλι, αμύγδαλο, μέλι, ρίγανη, κουκουνάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, γογγύλι, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.
Βρογχίτιδα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, σύκο, φύτρα, μαρούλι, μήλο, μέντα, μέλι, ρίγανη, κριθάρι, κουκουνάρι, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι.
Γαστρίτιδα: καρότο, λάχανο, μάραθο (φινόκιο), σύκο, μαρούλι, λεμόνι, πιπεριά, μέλι, πατάτα, φασκόμηλο, γιαούρτι, κολοκύθι.
Γήρας: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, κάστανο, λάχανο, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φύτρα, λεμόνι, μήλο, φουντούκι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, σίκαλη, σόγια, γιαούρτι.
Γρίπη: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, λάχανο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μέλι, κουκουνάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.
Δερματίτιδα: πορτοκάλι, σπαράγγι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, αγγούρι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, μαυροραπανο, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι.
Διαβήτης: σπαράγγι, βρώμη, αγκινάρα, λάχανο, ρεβίθι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φασόλι, κέδρος, μαγιά μπίρας, μήλο, φουντούκι, ελιά, ρύζι, φασκόμηλο.
Διάρροια: σκόρδο, βερίκοκο, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, γιαούρτι.
Δυσκοιλιότητα: βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, μαρούλι, μαγιά μπίρας, αμύγδαλο, μήλο, μελιτζάνα, πεπόνι, ελιά, πατάτα, ροδάκινο, πρόπολη, τομάτα, πράσο, δαμάσκηνο, ρύζι, σίκαλη, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.
Δυσπεψία: σκόρδο, δάφνη, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, ραδίκι, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μελιτζάνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, κόκκινη πιπεριά, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, σέλινο, ταραξάκο, θυμάρι, γιαούρτι, κολοκύθα.
Έκζεμα: (βλέπε Δερματίτιδα).
Έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου: μαστίχα, καρότο, λάχανο, λεμόνι, μήλο, πατάτα, μυζήθρα, φασκόμηλο, γιαούρτι.
Εμετός: γλυκάνισο, μάραθο, μελισσόχορτο, μέντα.
Εντερικά παράσιτα: σκόρδο, κανέλλα, καρότο, λάχανο, ρεβίθι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μήλο, μέντα, φουντούκι, καρύδι, πράσο, μαϊντανός, θρούμπι, θυμάρι, σπόροι κολοκύθας.
Εντερικές σήψεις (αέρια): (βλέπε Ζυμώσεις του εντέρου).
Εντερίτιδα: (βλέπε Κολίτιδα).
Ευθραυστότητα των τριχοειδών: πορτοκάλι, λάχανο, μαυροσίταρο, λεμόνι, πιπεριά, κόκκινη πιπεριά, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός.
Ζυμώσεις του εντέρου: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, καρότο, γαρύφαλλο, κεράσι, κρεμμύδι, μάραθο, μαρούλι, μέντα, κόκκινη πιπεριά, πρόπολη, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, θρούμπι, ταραξάκο, θυμάρι, γιαούρτι.
Ημικρανία: (βλέπε Πονοκέφαλος).
Ηπατική ανεπάρκεια: πορτοκάλι, σπαράγγι, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαρούλι, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μελιτζάνα, μέντα, καρύδι, ελιά, κριθάρι, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, δαμάσκηνο, μαυροράπανο, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι.
Ιγμορίτιδα: σκόρδο, λάχανο, λεμόνι, μέντα, πρόπολη, κουκουνάρι, θυμάρι, γιαούρτι.
Ίκτερος: (βλέπε Ηπατική ανεπάρκεια). Ισχιαλγία: (βλέπε Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια).
Καρδιακό έμφραγμα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, μήλο, σίκαλη, σόγια γιαούρτι.
Καρκίνος: σκόρδο, παντζάρι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, μήλο, πρόπολη, μαϊντανός, σέλινο.
Κίρρωση του ήπατος: κρεμμύδι, λάχανο, κέδρος, πρόπολη, δεντρολίβανο.
Κιρσοί: σκόρδο, λάχανο, λεμόνι, ταραξάκο.
Κοκίτης: σκόρδο, βασιλικός, λάχανο, μαρούλι, ρίγανη, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, θυμάρι.
Κολικοί του ήπατος: (βλέπε Πέτρες της χολής).
Κολίτιδα: σκόρδο, βασιλικός, κανέλλα, καρότο, αγκινάρα, λάχανο, ραδίκι, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μήλο, μέντα, μέλι, κριθάρι, τομάτα, ρύζι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.
Κόπωση: (βλέπε Υπερκόπωση).
Κρυολόγημα: (βλέπε Βρογχίτιδα και Γρίπη).
Κυστίτιδα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, κριθάρι, πράσο, γογγύλι, θυμάρι, γιαούρτι.
Λαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, φασκόμηλο, σέλινο (σέλερι).
Λοιμώδη νοσήματα: (βλέπε Πυρετός).
Μετεωρισμός: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), μαρούλι, λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, κόκκινη πιπεριά, μαϊντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι, γιαούρτι.
Νευρωτική κατάθλιψη: βερίκοκο, κανέλλα, λάχανο, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, βασιλικός πολτός, δαμάσκηνο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.
Νεφρική ανεπάρκεια: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, αγκινάρα, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), μήλο, πεπόνι, κριθάρι, αχλάδι, γκρέιπ φρουτ, ροδάκινο, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, κολοκυθάκι.
Όγκοι: (βλέπε Καρκίνος).
Οίδημα: σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, μαϊντανός, γογγύλι, σταφύλι. Οξύτητα στομάχου: λεμόνι, μέντα.
Ολιγουρία: (βλέπε Νεφρική ανεπάρκεια). Οστεοπόρωση: (βλέπε Αφαλάτωση).
Ουλίτιδα: πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).
Παχυσαρκία: κεράσι, κρεμμύδι, φράουλα, μαρούλι, λεμόνι, μήλο, πατάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, σέλινο (σέλερι), ταραξάκο.
Πέτρες ουροδόχου κύστης (ουρολιθίαση): σκόρδο, βρώμη, καρό­το, λάχανο, κεράσι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), φράουλα, λεμόνι, μήλο, πράσο, μαϊντανός, μαυροράπανο, γογγύλι, ραπάνι, σέλινο, ταραξάκο.
Πέτρες χολής( χολολιθίαση): αγκινάρα, καρότο, κεράσι, κρεμμύδι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, μελιτζάνα, καρύδι, ελιά, μαυροράπανο, ραπάνι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, σταφύλι.
Ποδάγρα: σκόρδο, σπαράγγι, βασιλικός, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, μάραθο, φράουλα, κέδρος, μαρούλι, λεμόνι, πεπόνι, ελιά. αχλάδι, τομάτα, πράσο, μαϊντανός, δαμάσκηνο, μαυροράπανο, γογγύλι. δεντρολίβανο, ταραξάκο, σταφύλι.
Πονοκέφαλος: βασιλικός, λάχανο, κεράσι, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, μέντα, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Πυρετός: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, καρότο, λάχανο, αγγούρι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μήλο, μέλι, κριθάρι, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, θυμάρι, σταφύλι.
Ραχιτισμός: σκόρδο, βερίκοκο, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, τυρί, σιτάρι, φύτρα, μαγιά μπίρας, καρύδι, ελιά, κουκουνάρι, πρόπολη, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, σπανάκι, γιαούρτι.
Ρευματισμοί: (βλέπε Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια).
Σαλμονέλωοη (προσβολή από σαλμονέλα): σκόρδο, κανέλλα, καρότο, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μέντα, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.
Σκορβούτο: πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, λεμόνι, πατάτα, πρόπολη, μαυροράπανο, ραπάνι, ταραξάκο.
Σμηγματόρροια: λάχανο, λεμόνι, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Στηθάγχη: σκόρδο, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, μαγιά μπίρας, μήλο, καρύδι, σίκαλη, σόγια, γιαούρτι.
Στοματίτιδα: (βλέπε Ουλίτιδα). Ταινία: (βλέπε Εντερικά παράσιτα).
Ταχυπαλμίες: φρέσκο γλυκάνισο, μαρούλι, αμύγδαλο, μέντα, δενδρολίβανο.
Τραχίτιδα: (βλέπε Βήχας). Υπεργλυκαιμία: (βλέπε Διαβήτης).
Υπερθυρεοειδισμός: καλαμπόκι.
Υπερκόπωση: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, σπαράγγι, βρώμη, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο (μπαχαρικό), ραδίκι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φασόλι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, κέδρος, μαυροσίταρο, λεμόνι, μαντζουράνα, αμύγδαλο, μήλο, μέντα, μέλι, κεχρί, μοσχοκάρυδο, βασιλικός πολτός, κουκουνάρι, πρόπολη, μαϊντανός, δαμάσκηνο, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, σέλινο (σέλερι), ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι.
Υπερουρικαιμία: (βλέπε Ποδάγρα).
Υπερχοληστερηναιμία: σκόρδο, αγκινάρα, ρεβίθι, λεμόνι, καλαμπόκι, μήλο, μελιτζάνα, καρύδι, σόγια, ταραξάκο, γιαούρτι.
Φαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, κρεμμύδι, λεμόνι, μέλι, πρόπολη.
Φλεβίτιδα: λάχανο, λεμόνι.
Χειλικός έρπης: λεμόνι.
Χιονίστρες: καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).

Πηγή: Το πράσινο κουτάλι-Εκδόσεις Παπαδόπουλος 
http://www.paidika.gr