Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Αριστολοχία η αειθαλής-Aristolochia sempervirens

Αναρριχώμενη πόα, με ελικοειδείς βλαστούς και φύλλα καρδιόσχημα. Τα άνθη της θυμίζουν σαξόφωνο. Στην εξωτερική τους επιφάνεια έχουν ροδοκόκκινο χρώμα, ενώ στην εσωτερική τους κίτρινο. Συνήθως τα άνθη του γένους αυτού αναδίδουν πτωματώδη οσμή και προσελκύουν μύγες, που γίνονται όι επικονιαστές.
Η ονομασία του γένους του φυτού προέρχεται από τις λέξεις άριστος και λοχεία.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι βοηθάει στον τοκετό. 0 Διοσκουρίδης, πατέρας της φαρμακευτικής βοτανικής, αναφέρει, μεταξύ άλλων, για το φυτό αυτό ότι «άριστα βοηθεϊν λοχείαν».

Έχει ονομαστεί έτσι επειδή θεωρείται ότι βοηθάει άριστα την λοχεία. Άλλη είναι στρογγυλή και καλείται θυλυκή, έχει φύλλα όμοια με τον κισσό, ευώδη(αρωματικά) με μία καυστικότητα, υποστρόγγυλα (ελαφρώς στρογγυλά), απαλά, γύρω από πολλούς βλαστούς από μία ρίζα, ενώ οι κορμοί είναι μακρουλοί και τα άνθη λευκά σαν μικρά καπέλα και το εσωτερικό τους είναι κόκκινο και δύσοσμο.
Η δε μακριά αριστολοχεία αποκαλείται αρσενική και δαχτυλίτιδα η οποία έχει φύλλα πιο μακριά από τη στρογγυλή και κλωνάρια πιο λεπτά μέχρι μίας πιθαμής μέγεθος και άνθος πορφυρόχρωμο, το οποίο όταν μαραθεί γίνεται παραπλήσιο με αχλάδι.   
Η ρίζα της στρογγυλής είναι σφαιρική ίδια με της ράπας, ενώ της μακριάς έχει πάχος ενός δακτύλου και μήκος μίας πιθαμής ή και περισσότερο.
Και οι δύο μέσα μοιάζουν με το ξύλο της πύξου και είναι πικρές στην γεύση και βρωμερές.
Υπάρχει και η τρίτη, μακριά η οποία αποκαλείται και κληματίτιδα και έχει λεπτά κλαδιά γεμάτα με ελαφρώς στρογγυλά φύλλα που μοιάζουν με τον μικρό αμάρταντο, άνθη όμοια με του απήγανου και ρίζες πάρα πολύ μακριές και λεπτές με παχύ αρωματικό φλοιό, οι οποίες χρησιμεύουνς κυρίως στους παρασκευαστές των μύρων για τη στυπτική προετοιμασία τους.
Η στρογγυλή κάνει και για τα υπόλοιπα φάρμακα, ενώ η μακριά ενδείκνυται να πίνεται σε βάρος μίας δραχμής μαζί με κρασί και να γίνεται κατάπλασμα   στα δαγκώματα των ερπετών και τα υπόλοιπα θανατηφόρα δηλητήρια και όταν πίνεται μαζί με πιπέρι και σμύρνα, αποβάλει όσα μαζεύονται στη μήτρα μετά τον τοκετό, την έμμηνο ρύση και τα έμβρυα, εάν εισαχθεί σε βύσμα έχει την ίδια δράση.
Η στρογγυλή ενδείκνυται σε όσα και η προαναφερθείσα, ενώ βοηθά πολύ στο άσμα, τον λόξιγκα, το ρίγος, τη σπλήνα, τις ρήξεις των μυϊκών ιστών και τους πόνους των πλευρών όταν πίνεται μαζί με κρασί.
Αφαιρεί δε τα αγκάθια, τις ακίδες και τις φολίδες των οστών, ρίχνει τις σήψεις, καθαρίζει τα ακάθαρτα έλκη και θρέφει τα κοίλα έλκη, αν γίνει κατάπλασμα μαζί με ίριδα και μέλι, καθαρίζει μάλιστα τα ούλα και τα δόντια.
Φαίνεται ότι και η κληματίτιδα ενδείκνυται στα ίδια, είναι όμως πιο ασθενής στη δράση από αυτές που έχουν προαναφερθεί.


Πηγή: Διοσκουρίδης-Περί ύλης Ιατρικής Γ'

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ειδικά όταν λαμβάνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα, βότανα ακόμα και συμπληρώματα.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου