Τα κοτόπουλα, τα αντιβιοτικά, το αρσενικό και η υγεία μας
Ιχνοστοιχεία που χορηγούνται στα κοτόπουλα όπως σίδηρος, ιώδιο, ψευδάργυρος και αρσενικό καταλήγουν στον οργανισμό ανθρώπων που τα καταναλώνουν. Οι επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία των στοιχείων αυτών, των αντιβιοτικών που χορηγούνται στην κτηνοτροφία και άλλων διατροφικών παραγόντων, είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. Κατά τα τελευταία 40 χρόνια, η κατανάλωση του κοτόπουλου από τους ανθρώπους έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι 55 ετών και άνω, έχουν τάση να τρωνε πολύ περισσότερο κοτόπουλο από τους υπόλοιπους. Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές οι επιστήμονες ανησυχούν για το είδος και την ποσότητα ορισμένων ουσιών που συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα λόγω της ψηλής κατανάλωσης κοτόπουλου.
Το αρσενικό βρίσκεται κυρίως στο φλοιό της γης. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτό δια μέσου του πόσιμου νερού, της σκόνης και της διατροφής τους. Η ανόργανη μορφή του αρσενικού είναι περισσότερο επικίνδυνη από την οργανική μορφή. Το αρσενικό έχει καταταχθεί στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών. Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δείχνουν ότι το 65% του αρσενικού που υπάρχει στα κοτόπουλα είναι σε ανόργανη μορφή. Όταν το στοιχείο αυτό βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό σε χαμηλές ποσότητες είναι ακίνδυνο. Σε ψηλές όμως συγκεντρώσεις, είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια έκθεση του ανθρώπου στο αρσενικό, της τάξης των 10 - 40 μικρογραμμαρίων κατά κιλό ημερησίως, συσχετίζεται με καρκίνο του δέρματος, του αναπνευστικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέτασαν την περιεκτικότητα του κρέατος πουλερικών και άλλων ζώων σε αρσενικό. Η έρευνα έλαβε χώρα από το 1993 έως το 2000. Εξετάστηκαν μεταξύ άλλων 5.000 δείγματα από κοτόπουλα. Μετά από τις μετρήσεις, οι ερευνητές υπολόγισαν την ποσότητα αρσενικού που συγκεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα ανάλογα με την κατανάλωση που παρατηρείται σήμερα στις διάφορες ομάδες του πληθυσμού.
|
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!Φίλε επισκέπτη το παρών Ιστολόγιο έχει αυστηρά και μόνο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ χαρακτήρα.ΔΕΝ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΑΠΛΑ ενημερώνει τον αναγνώστη για αυτά που προσφέρει η ελληνική φύση.Δεν φέρει ευθύνη αν κάποιος πειραματιστεί με κάποιο βότανο ή συνταγή.Οποιαδήποτε χρήση γίνεται με δική του ευθύνη και μόνο.
Κυριακή 2 Ιουνίου 2013
Κοτόπουλων Συνέχεια,,,,
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου