Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Κάτι κινείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας

Κάτι κινείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο χώρο της υδροπονίας με σημαντικά και φιλόδοξα πρότζεκτ να παίρνουν την τελική τους μορφή κι άλλα ακόμα να βρίσκονται στα «σκαριά» ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν πριν αρκετά χρόνια οι «πρωτοπόροι» του κλάδου.
Ως κέντρα των εξελίξεων εμφανίζονται η Μακεδονία και η Θράκη όπου έχουν πρόσφατα υλοποιηθεί ή «κυοφορούνται» μεγάλες επενδύσεις, όμως εξίσου οοβαρές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη σε Πελοπόννησο και Κρήτη.Ως κέντρα των εξελίξεων εμφανίζονται η Μακεδονία και η Θράκη όπου έχουν πρόσφατα υλοποιηθεί ή «κυοφορούνται» μεγάλες επενδύσεις, όμως εξίσου οοβαρές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
Ως κέντρα των εξελίξεων εμφανίζονται οι περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης όπου έχουν πρόσφατα υλοποιηθεί ή «κυοφορούνται» αυτό το διάστημα μεγάλες και κοστοβόρες επενδύσεις, όμως εξίσου οοβαρές (αν και μικρότερου μεγέθους) προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και η αυξημένη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού προσδίδουν στον κλάδο τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, κάτι που δικαιολογεί το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο, ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας έχει να κάνει με τις υψηλές απαιτήσεις  της συγκεκριμένες δραστηριότητας σε καφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιούνται από ομίλους που διαθέτουν υψηλά αποθέματα ρευστότητας ή καταφέρνουν να συνάψουν στρατηγικές συμμαχίες με ξένους επενδυτές.
Τα σχέδια της Redestos-Ευθυμιάδης
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμφωνία που βρίσκεται προ των πυλών μεταξύ της Redestos-Ευθυμιάδης και της Ηasadd Food Company από το Κατάρ και η οποία αναμένεται να δώσει στον ελληνικό όμιλο τον απαραίτητο οικονομικό «αέρα» προκειμένου να κάνει πράξη τα επενδυτικά του πλάνα στη θερμοκηπιακή παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Οι βάσεις της συμφωνίας μπήκαν στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο αραβικό εμιράτο, συνοδεία ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Redestos-Eυθυμιάδης, Νίκος Ευθυμιάδης.


«Κάναμε τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τη Hasadd Food Company, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρεία του Κατάρ στον αγροκτηνοτροφικό τομέα και πρόκειται στο επόμενο διάστημα να ετοιμάσουμε και να τους παρουσιάσουμε επιχειρηματικά πλάνα για επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή», εξηγεί στην Agrenda ο κ. Ευθυμιάδης προσθέτοντας πως «έχουμε τεχνογνωσία για τέτοιες επενδύσεις και ψάχνουμε στρατηγικό επενδυτή για να τις συγχρηματοδοτήσουμε».
Τη φάση των πρώτων επαφών θα ακολουθήσει δεύτερη επίσκεψη από πλευράς της Redestos στο Κατάρ, ενώ πιθανή είναι κι η έλευση αποστολής της Hasadd Food στη Θεσσαλονίκη.
Το πρώτο κοινό επενδυτικό σχέδιο του Οµίλου Redestos και της Hasadd Food αναµένεται να είναι αυτό της θυγατρικής «Agritex Ενεργειακή», για τη δηµιουργία θερµοκηπιακής εγκατάστασης παραγωγής ντοµάτας µε τη µέθοδο της υδροπονίας και µε χρήση γεωθερµίας, σε περιοχή της Νέας Κεσάνης Ξάνθης. Ο βορειοελλαδικός όµιλος είναι κοντά να εξασφαλίσει το σχετικό γεωθερµικό πεδίο, επιφάνειας 200 στρεµµάτων, κάτι που θα συµβεί µόλις ο ΕΟΤ δώσει λύση, σε ένα ζήτηµα που σχετίζεται µε την οριοθέτηση παρακείµενων ιαµατικών λουτρών. Αυτό, όπως εκτιµά ο κ. Ευθυµιάδης, είναι εφικτό να συντελεστεί έως το προσεχές Πάσχα, δηµιουργώντας τις αρχικές προϋποθέσεις για την επένδυση, που σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 20 εκ. ευρώ.
Με όχημα τη «Lucia»



Η συνεργασία των δύο πλευρών είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και σε ένα δεύτερο πρότζεκτ. Στα σχέδια της Ρεδεστός-Ευθυμιάδης είναι η δημιουργία ενός ακόμη θερμοκηπίου με χρήση φυσικού αερίου στην περιοχή του νομού Κιλκίς. «Είναι σε πολύ πρώιµο στάδιο ο σχεδιασµός, αλλά αν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής θέλουµε να κάνουµε άλλη µια επένδυση της τάξης των 20 εκ. ευρώ και πάλι για παραγωγή υδροπονικής ντοµάτας» επισηµαίνει ο κ. Ευθυµιάδης και τονίζει ότι πολλοί τοπικοί δήµοι είναι πρόθυµοι να παραχωρήσουν κοινοτικές γαίες για την επένδυση.
Να σημειωθεί ότι ο όμιλος ήδη λειτουργεί επιτυχώς ένα από τα τρία μεγαλύτερα σήμερα στη χώρα θερµοκήπια υδροπονικής παραγωγής ντοµάτας στην Αλεξάνδρεια Ηµαθίας, έκτασης 100 στρεμμάτων µε συµπαραγωγή ενέργειας και χρήση φυσικού αερίου. Τα προϊόντα που παράγει έχουν το brand «Lucia» κι απευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά ενώ ένα μικρό μέρος εξάγεται.
Πρώτη παραγωγή για Wonderplant
Tην πρώτη της παραγωγή επιτραπέζιας ντομάτας διοχέτευσε πριν από λίγους μήνες στην αγορά μέσω μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ η Wonderplant. Πρόκειται για την υδροπονική μονάδα –τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στον ελλαδικό χώρο- που δημιούργησαν πριν από ενάμιση χρόνο κοντά στην Προτοτσάνη της Δράμας πέντε γνωστοί επιχειρηματίες από το χώρο των τροφίμων Πρόκειται για τους Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Chipita), Σταύρο
Νένδο (Select Αρτοσκευάσματα), Αχιλλέα Φώλια (Goody’s), Μιχάλη Αραμπατζή (Ελληνική Ζύμη) και Θέμη Μακρή. Το θερμοκήπιο κόστισε πάνω από 24 εκατ. ευρώ (εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό με επιδότηση 40%) και έχει έκταση 120 στρέμματα. Παράγει ετησίως περί τους 7.000 τόνους ντομάτας ενώ διαθέτει και ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο.
Νέα επένδυση στη Μεσσηνία
Από την περιοχή της Μεσσηνίας προέρχεται η πιο «φρέσκια» επένδυση στο χώρο της εταιρείας ΑΓΑΝ που ανήκει σε επιχειρηματία που προέρχεται από τον εφοπλιστικό κλάδο. Το θερμοκήπιο, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πριν από ένα μόλις χρόνο, εκείνεται σε 21 στρέματα και θα παράγει κηπευτική ντομάτα. Χρησιμοποιήθηκε η τελευταία λέξη της υδροπονικής τεχνολογίας και το κόστος της έφτασε τα 2 εκατ. ευρώ.
Οι μονάδες
● Πλαστικά Θράκης: O γνωστός όμιλος προχωρά στη δημιουργία θερμοκηπιακής μονάδας για την παραγωγή τομάτας στο γεωθερμικού πεδίου Ν. Ερασμίου-Μαγγάνων του δήμιου Τοπείρου στη Θράκη. Αρχικά θα υλοποιηθεί θερμοκήπιο 20 στρεματα ενώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας η εγκατάσταση θα επεκταθεί σε 100 στρέμματα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.
● Θερμοκήπια Δράμας: Η επένδυση ύψους 18,6 εκατ. ευρώ  της εταιρείας-μέλους του ομίλου ΙΤΑ Α.Ε. υλοποιήθηκε το 2006.  Πρόκειται για μια μονάδα 100 στρεμμάτων που παράγει ετησίως πάνω από 2.200 τόνους χρωματιστές πιπεριές οι οποίες εξάγονται στη Μεγάλη Βρετανία.
● Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕΕ: Η εταιρεία τεσσάρων γεωπόνων (Κ. Θεοδωρόπουλος, Γ. Ζωγόπουλος, Β. Γριβοκωστόπουλος, Ν. Κοσκολέτος) έχει επενδύσει σε θερμοκηπιακή μονάδα 40 στρεμμάτων στην περιοχή Βουλιέρι Φιλιατρών. Παράγεται τομάτα η οποία διοχετεύεται κυρίως στην εσωτερική αγορά με απόδοση 50 τόνων ανά στρέμμα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 51.360 στρέμματα θερμοκηπίων εκ των οποίνω μόλις 850 στρέμματα είναι γυάλινα. Το 50% αυτών βρίσκονται στην Κρήτη, το 25% στη Πελοπόννησο και τα υπόλοιπα διάσπαρτα στην υπόλοιπη Ελλάδα, κυρίως σε Πρέβεζα και Μακεδονία. Οι περισσότερες μονάδες είναι μικρού μεγέθους, με μόλις τρεις μεγάλες μονάδες, τα Θερμοκήπια Δράμας, την Agritex και τη Wonderplant.
Επιμέλεια: Γ. Τσατσάκης, Λ. Λιάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου