Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης

Ανοίγει τις Πύλες του το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης


Πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης

Σύμμαχος στην σημαντικότατη αποστολή που έχουν να επιτελέσουν οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στον εντοπισμό ατόμων σε δύσβατες και απρόσιτες περιοχές αποτελούν τα μικρά πτητικά μέσα, όπως είναι τα μικρά τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα που κουβαλούν πάνω τους σημαντικά όργανα (βίντεο και φωτογραφικές μηχανές) και παράλληλα δείχνουν σε πραγματικό χρόνο την μορφολογία του εδάφους με εικόνα που ο χειριστής την αντιλαμβάνεται σαν να είναι ο ίδιος πάνω σε αυτό.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ορεινής Διάσωσης που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο παίρνουν μέρος διασώστες από την Ελλάδα αλλά και από την Ελβετία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

«Τα μικρά πτητικά μέσα είναι ένα πραγματικό εργαλείο στην υπηρεσία μας. Έχουν μεγάλη σταθερότητα και μπορούν να μεταδώσουν την εικόνα που επικρατεί σε περιοχές που δεν μπορεί να περπατήσει άνθρωπος, σε χαράδρες ή σε περιοχές που η οπτική προσέγγιση γίνεται μόνο από αέρα. Φυσικά αυτά τα πτητικά μέσα πετούν σε μέτριες καιρικές συνθήκες, αφού δεν βοηθούν σε δύσκολες καταστάσεις όπως χιονοθύελλες ή δυνατή βροχή. Κι αυτό, όχι τόσο γιατί δεν μπορούν να πετάξουν, αλλά γιατί δεν μπορούν να μεταδώσουν καλή εικόνα», αναφέρει ο επικεφαλής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας και συνεχίζει: «Εμείς διαθέτουμε τέτοια πτητικά μέσα και πραγματικά μας έχουν λύσει τα χέρια, πολλές φορές αφού δεν χρειάστηκε να κατέβουμε σε πλαγιές, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των διασωστών μας».

Στο συνέδριο επίσης θα αναλυθεί από τον τμηματάρχη υγρού στοιχείου της ΕΟΔ, Χρήστου Βετλή η τεχνολογία των θερμικών καμερών. «Πρόκειται για την τελευταία γενιά τέτοιων καμερών που βοηθούν στην ανεύρεση ατόμων ακόμη και στο σκοτάδι. Κάνει εξαιρετική δουλειά και βοηθάει να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος το βράδυ. Είναι από τα σημαντικότερα εργαλεία των διασωστών» αναφέρει ο κ. Βετλής.

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου είναι προγραμματισμένη μια ξεχωριστή συνάντηση διασωστών στο καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης, στον Χορτιάτη. Πρόκειται για μια συνάντηση που γίνεται μετά από 34 χρόνια των ορειβατών και των διασωστών που είχαν εμπλακεί στο τραγικό δυστύχημα στον Όλυμπο το 1979, στο οποίο έχασαν την ζωή τους δύο ορειβάτες μέλη ομάδας που χάθηκε στη χιονοθύελα.

Το πρωί της Κυριακής, στο Ρετζίκι, θα επιχειρηθεί επίδειξη ορεινής διάσωσης σε βράχο, με τις διαδικασίες ακινητοποίησης πολυτραυματία και τον απεγκλωβισμό του από ορθοπλαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου