Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η EFSA καταργεί άλλο ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν

Και τέταρτο φυτοπροστατευτικό προιόν καταργείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων ως επικίνδυνο για τις μέλισσες.
Πρόκειται για το  fipronil, το οποίο σύμφωνα με την EFSΑ .ενέχει έναν "υψηλό άμεσο κίνδυνο" για τις μέλισσες όταν χρησιμοποιείται  στις  καλλιέργειες καλαμποκιού.

Στα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην έκθεση της EFSA ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να δει κανείς τους δυνητικούς περιορισμούς της χρήσης του fipronil. Αυτό είναι κατά σειρά το τέταρτο φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται στην προστασία καλλιεργειών και είναι ύποπτο ως επιζήμιο για τις μέλισσες.
Τον προηγούμενο μήνα η ΕΕ ανακοίνωσε την απαγόρευση τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων - imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin – από την 1η Δεκεμβρίου φέτος.
Δήλωση της EFSA (Τρίτη 28 Μαΐου):
 "Ζητήθηκε από την EFSA να αξιολογήσει τους κινδύνους που κρύβει η χρήση του fipronil, εστιάζοντας ιδιαίτερα την προσοχή της στις άμεσες και χρόνιες επιδράσεις στην επιβίωση και ανάπτυξη των αποικιών καθώς και τα αποτελέσματα των θανατηφόρων δόσεων στην συμπεριφορά και θνησιμότητα των μελισσών."
"Το φυτοφάρμακο fipronil ενέχει ένα υψηλό άμεσο κίνδυνο για τις μέλισσες όταν χρησιμοποιείται για την προστασία των καλλιεργειών καλαμποκιού".
Το Fipronil, ένα μη νεονικοτινοειδές φυτοφάρμακο το οποίο κατασκευάζεται από την Γερμανική εταιρεία BASF, και υπάρχει στην αγορά από το 1993. Οι αγρότες χρησιμοποιούν αυτό το χημικό σε περισσότερες από 70 χώρες και για πάνω από 100 διαφορετικές καλλιέργειες για τον έλεγχο των παρασίτων. Όμως το fipronil δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ευρώπη – χρησιμοποιείται σε μόλις 5 χώρες.
Οι επιστήμονες της EFSA οι οποίοι εξέτασαν το fipronil εντόπισαν έναν "υψηλό άμεσο κίνδυνο" από την μεταφορά της σκόνης του φυτοφαρμάκου από τις καλλιέργειες καλαμποκιού που ραντίζονται με το χημικό.
Ωστόσο, δεν είχαν επαρκή στοιχεία για να καθορίσουν τον κίνδυνο όταν χρησιμοποιείται στα ηλιοτρόπια, και άλλες καλλιέργειες, με την έκθεση σε γύρη και νέκταρ ή τη σκόνη που προέρχεται από την γεώτρηση των σπόρων.
Απαντώντας στην έκθεση, η εταιρεία BASF με τη σειρά της , υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση θνησιμότητας μελισσών που να συνδέεται αποδεδειγμένα με την χρήση του fipronil.
"Με την απαγόρευση της χρήσης προϊόντων που έχουν ως βάση το fipronil, οι Ευρωπαϊκές αρχές δεν θα πετύχουν το στόχο τους για την διατήρηση της υγείας των μελισσών. Αντιθέτως, θα προσθέσουν απλώς άλλη μια απαγόρευση και έναν ακόμη περιορισμό στους παραγωγούς αλλά και στην συνολικότερη παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη," δήλωσε ο  Jürgen Oldeweme, αντιπρόεδρος του τμήματος φυτοπροστασίας της BASF αρμόδιο για την παγκόσμια ασφάλεια των προϊόντων και των ρυθμιστικών υποθέσεων.
Πρόσθεσε επίσης, πως το πρόβλημα της παρακμάζουσας υγείας των μελισσών θα πρέπει να ιδωθεί υπό μια πιο "ολιστική προσέγγιση" και "όχι με τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τεχνολογιών που έχουν ένα σταθερό αρχείο από ασφαλείς χρήσεις, όπως είναι και το fipronil".
Ωστόσο, οι οικολόγοι πιέζουν την ΕΕ να απαγορεύσει το fipronil και ζητούν άμεση δράση για να αντιστραφεί η συνεχόμενη μείωση των πληθυσμών των μελισσών.
Ο Paul de Zyla από την ομάδα «Φίλοι Της Γης» δήλωσε: «Για άλλη μια φορά, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο χημικό που μέχρι πριν εθεωρείτο ασφαλές βρέθηκε να κρύβει κινδύνους για την υγεία των μελισσών».
"Αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη πως ο έλεγχος που πραγματοποιείται δεν είναι αρκετά αυστηρός. Πόσα ακόμη προϊόντα που χρησιμοποιούμε στους κήπους και στις καλλιέργειες μας θα αποκαλυφθεί ότι θέτουν σε κίνδυνο τις μέλισσες; Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης για την προστασία των μελισσών τώρα ώστε να αντιμετωπιστούν όλοι οι κίνδυνοι κατά τους."

Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου