Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πάτρα - Ομιλία από τον δημοσιογράφο Ισίδωρο Σιδερόπουλο για τους Διώκτες της Ορθοδοξίας στον Πόντο


Μία ενδιαφέρουσα ομιλία θα κάνει ο Πατρινός δημοσιογράφος Ισίδωρος Σιδερόπουλος την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου στις 19.00 στο Κέντρο Ενοριακής Διακονίας του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται κοντά στο ναό, στην Πάτρα.
Θα αναφερθεί με αφορμή την 19η Μαΐου που έχει ανακηρυχθεί ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», στο θέμα «Η Ορθοδοξία και οι διώκτες της στον Πόντο».
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ο Ισίδωρος Σιδερόπουλος για πολλά χρόνια μέλος του Σωματείου Φάρος Ποντίων Πάτρας, έχει γράψει και επιμεληθεί το βιβλίο «Ποντίων Μνήμες στην Πάτρα» που είχε βγει το 2009.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αφορά τις σφαγές και εκτοπισμούς Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε περίπου 213.000-368.000 Έλληνες του Πόντου. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.
Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.
Η Γενοκτονία αυτή των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως των Αρμενίων.
Κατόπιν εισήγησης του τέως Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επισήμως τα τραγικά αυτά γεγονότα, το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου κάθε έτους, ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου