Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Προφανώς μας κάνουν πλάκα.......

Ενστάσεις Syngenta για το στοπ στα νεονικοτινοειδή

Χωρίς διαπραγμάτευση ελήφθη η απόφαση απαγόρευσης των εν λόγω φυτοπροστατευτικών, λέει η γνωστή εταιρεία.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Syngenta:

«Η Syngenta σήμερα διαπίστωσε ότι τα μέλη της ΕΕ για δεύτερη φορά απέτυχαν να συμφωνήσουν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η τελευταία αυτή εξέλιξη μη συμφωνίας, θα πρέπει κανονικά να αναγκάσει την Επιτροπή να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι να την υποχρεώσει να προχωρήσει στην εφαρμογή της απαγόρευσης.

Ο Chief Operating Officer της Syngenta, John Atkin, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε για άλλη μία φορά να κερδίσει την απαραίτητη υποστήριξη για την προτεινόμενη απαγόρευση σχετικά με αυτή τη ζωτικής σημασίας τεχνολογία. Η πρόταση βασίζεται σε φτωχά επιστημονικά δεδομένα και αγνοεί μία πληθώρα αποδείξεων σε συνθήκες αγρού, ότι αυτά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα δεν καταστρέφουν την υγεία των μελισσών. Αντί της απαγόρευσης αυτών των προϊόντων, η Επιτροπή θα πρέπει τώρα να αδράξει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες για το πρόβλημα της υγείας των μελισσών: ασθένειες,ιοί, απώλεια ενδιαιτημάτων και διατροφής.»

Για την προτεινόμενη απαγόρευση δόθηκε το έναυσμα από μια βιαστική και άκρως θεωρητική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Κατά την αξιολόγηση έγιναν θεμελιώδη σφάλματα συμπεριλαμβανομένης μίας σοβαρής υπερεκτίμησης του ποσοστού των φυτοπροστατευτικών προιόντων στα οποία εκτίθενται οι μέλισσες σε συνθήκες αγρού. Επίσης, αγνοήθηκαν βασικές μελέτες καθώς και ανεξάρτητα monitoring, με πρόσφατα δεδομένα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με τα οποία δεν υπήρξαν αποδείξεις ότι τα νεονικοτινοειδή επιδρούν στην υγεία των μελισσών.

Το πρόβλημα της υγείας των μελισσών είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία. Η Syngenta κάλεσε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευρύνει τις προσπάθειες της για την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτίων που επιδρούν στην υγεία των μελισσών. Η εταιρεία επεσήμανε την πρόσφατη έναρξη του δικού της «σχεδίου δράσης για την υγεία των μελισσών», το οποίο συμπληρώνει το συνολικό έργο της κατά τα τελευταία 10 χρόνια μέσω του προγράμματος Operation Pollinator.

Η Syngenta είναι μια από τις παγκοσμίως κορυφαίες εταιρίες με περισσότερους από 27.000 εργαζόμενους σε πάνω από 90 χώρες, αφιερωμένoυς στον σκοπό μας: Να φέρουμε το δυναμικό των φυτών στη ζωή. Μέσω επιστήμης παγκόσμιας κλάσης, διεθνούς παρουσίας και δέσμευσης στους πελάτες μας, βοηθάμε στην αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, προστατεύοντας το περιβάλλον και βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα της ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε το www.syngenta.com».
 Από Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου